Peste 520.000 de gălăţeni sunt aşteptaţi la urne. Totul despre alegerile prezidenţiale de duminică

Peste 520.000 de gălăţeni sunt aşteptaţi la urne. Totul despre alegerile prezidenţiale de duminică
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cetățenii români cu drept de vot de pe teritoriul ţării noastre sunt așteptați la urne, duminică, 4 mai 2024, pentru a hotărî cine va fi președintele României. Secțiile de votare se vor deschide la ora 7,00 și vor rămâne la dispoziția alegătorilor până la 21,00. Dacă, însă, la ora 21,00, vor fi cetățeni care așteaptă la rând ca să voteze, programul se poate prelungi până la ora 23,59. Pentru a vă exercita dreptul de vot nu aveţi nevoie decât de un act de identitate valabil. Dar nu uitaţi că ştampila pe care o aplicaţi nu este numai un drept, ci şi o responsabilitate pentru următorii cinci ani!

Preşedintele României va fi ales pentru cinci ani, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile legii. Pentru că informarea corectă este prima condiție pentru un vot responsabil, vă prezentăm cele mai importante informații cu privire la scrutinul de duminică, 4 mai.

Conform datelor oficiale, la nivelul județului Galați au fost amenajate 438 de secții de votare, pentru cei 520.394 de alegători care sunt înscriși în listele permanente. În municipiul Galați sunt numărați 254.369 de cetățeni cu drept de vot înscriși pe listele permanente, la Tecuci - 39.377 de votanți, iar la Târgu Bujor - 8.449.

Cine poate vota

Conform legii, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Unde putem vota

În cazul în care vă aflaţi în localitatea de domiciliu sau reşedinţă veţi putea vota numai la secţia de votare la care sunteţi arondaţi, potrivit adresei din cartea de identitate. Pentru a afla cu uşurinţă secţia de care aparţineţi, accesaţi Registrul electoral la adresa www.registrulelectoral.ro. După introducerea datelor personale, veţi afla secția de votare la care sunteţi arondat și adresa acesteia.

În cazul în care vă aflaţi în altă localitate decât cea de domiciliu sau reşedinţă veţi putea vota la orice secţie. La fel, alegătorii cu mobilitate redusă îşi vor putea exprima votul la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Actele necesare

Pentru a vota nu aveţi nevoie decât de un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Atenţie! Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Cum se desfăşoară votarea

La intrarea în secţia de vot, veţi prezenta actul de identitate operatorului de calculator. Acesta vă va introduce datele personale în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Sistemul semnalează dacă nu aveţi drept de vot, dacă sunteţi arondat la secţia respectivă sau la alta, dacă sunteţi cumva omis din lista permanentă sau dacă figuraţi că v-aţi mai exercitat dreptul de vot la acest scrutin.

Dacă totul este în regulă, veţi primi buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”. Veţi intra în cabina de vot şi veţi aplica ştampila în interiorul patrulaterului care cuprinde numele candidatului preferat. 

Un buletin de vot este considerat nul dacă ștampila este aplicată pe mai multe opțiuni, dacă buletinul este deteriorat sau alterat, dacă nu conține ștampila secției de votare, dacă ștampila are alt model sau dacă buletinul nu este ștampilat deloc.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

După ce aţi votat, aveţi obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. Restituiţi ştampila de vot, iar pe actul de identitate va fi aplicată ştampila sau timbrul autocolant care dovedeşte că aţi votat.

Atenţie! Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepsește conform legii penale.

Programul secţiilor de votare

Duminică, secțiile de votare se vor deschide la ora 7,00 și vor rămâne la dispoziția alegătorilor până la 21,00, iar dacă la acea oră vor fi alegători care aşteaptă să voteze în perimetrul secţiei de votare, programul se poate prelungi până la ora 23,59.

Potrivit prevederilor legale, în urma scrutinului din 4 mai, va fi declarat ales candidatul care a întrunit majoritatea absolută a voturilor alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (50 la sută plus unul). În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit acest scor, se organizează al doilea tur de scrutin în data de 18 mai 2025, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

Citit 1058 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2025 17:20

5 comentarii

  • postat de Von Bergovicz
    Sâmbătă, 03 Mai 2025 10:12
    109.166.134.***
    Puie MSD, puie m.i.f.
    0
    0
  • postat de Von Bergovicz
    Sâmbătă, 03 Mai 2025 00:07
    84.117.46.***
    Ambasada SUA i-a interzis in state pe toti autorii loviturii de stat din 2024. Locul 1 Marcel Ion Ciolacu. Huaaaaa! la parnaie jegosule cu toata camarila ta de rable. PUIE MSD!!!!
    0
    0
  • postat de Dumitriu D.
    Vineri, 02 Mai 2025 23:45
    86.124.203.***
    "În municipiul Galați sunt numărați 254.369 de cetățeni cu drept de vot" (fără pers. minore).
    Cum se face că la ultimul recensământ mun. Galați număra cca 217.000 de locuitori? De unde diferența?
    2
    25
  • postat de Coco
    Vineri, 02 Mai 2025 20:22
    86.124.202.***
    Ce să votăm? Niște măscărici? O tara de kakat
    13
    20
  • postat de Von Bergovicz
    Vineri, 02 Mai 2025 20:12
    109.166.135.***
    Țiganu i smochinar. N a avut tupeu sa vina la confruntarea cu Ponta. N a fost de fapt la absolut nicio confruntare televizată. Atenție la vot!!!
    13
    30

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro