Șase gălățeni s-au căsătorit pentru a patra oară. Optimiști incurabili

Șase gălățeni s-au căsătorit pentru a patra oară. Optimiști incurabili
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În timp ce pentru mulți divorțul este un șoc din care cu greu își mai pot reveni, sunt și persoane care, aparent, pot trece cu ușurință peste desfacerea legală a unei căsătorii, iar asta chiar de mai multe ori pe parcursul vieții. În județul Galați, anul trecut, șase persoane au spus pentru a patra oară "Da" în fața ofițerului de stare civilă. Dacă pentru autoritățile laice recunoașterea unor astfel de căsătorii nu este o problemă, mirii aflați la a patra încercare nu mai pot primi însă și binecuvântarea Bisericii.

Puțin peste 2.200 de cupluri din județul Galați s-au căsătorit, pe parcursul anului trecut. Cele mai multe cununii civile, aproape 1.400 din total, au avut loc în oraș, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Bineînțeles, cei mai mulți miri s-au aflat la prima căsătorie, însă au fost și excepții notabile de la regulă. Astfel, din cei 2.243 de bărbați care s-au cununat civil, anul trecut, în județul nostru, 1.883 au făcut-o pentru prima oară. 326 de miri s-au aflat la a doua căsătorie, 30 la a treia, iar patru la a patra încercare. Toți cei patru miri locuiesc la oraș. La sate, anul trecut, doar cinci miri s-au căsătorit pentru a treia oară. În privința soțiilor, 418 au îmbrăcat rochia de mireasă pentru a doua oară, 27 pentru a treia oară, iar două pentru a patra oară. Cele două mirese aflate la a patra încercare locuiesc tot la oraș.

Cea de-a doua și cea de-a treia cununie sunt privite de Biserica Ortodoxă ca excepții, iar preotul duhovnic este sfătuit să cerceteze cu atenție situația celor aflați în această stare. Pentru mirii aflați la a patra căsătorie, însă, Taina Cununiei nu mai poate fi celebrată în Biserica Ortodoxă.

Bărbații amână mai mult momentul

Din fericire, vremurile în care dacă o tânără nu se căsătorea până la 20 de ani avea pusă deja eticheta de "fată bătrână" par de mult timp apuse. Anul trecut, vârsta medie de căsătorie a unei femei a fost, în județul Galați, de 31,1 ani. La oraș, femeile se căsătoresc în medie la 32,4 ani, iar la sate la 29,1 ani. Vârsta medie la care s-a căsătorit un bărbat a fost, anul trecut, de 34,4 ani (35,4 ani în mediul urban și 32,8 ani în cel rural).

Puține căsătorii, multe divorțuri

Anul trecut, în județul Galați au fost pronunțate 808 divorțuri, adică peste un divorț la fiecare trei căsătorii. Dintre acestea, doar 99 de divorțuri au fost înregistrate în mediul rural, în vreme ce la oraș au fost consemnate 709 divorțuri, fie prin hotărâri judecătorești, fie la primării.

Specialiștii numesc "rată de divorțialitate" numărul de divorțuri raportat la mia de locuitori. Județul nostru a avut, anul trecut, o rată de 1,29 divorțuri la mia de locuitori, una dintre cele mai mari din țară, după Gorj și Ialomița. În schimb, am fost pe primul loc în țară în ceea ce privește rata divorțurilor înregistrate în mediul urban.

Tot pe primul loc ne aflăm și când vine vorba de vârsta medie la divorț. Bărbații din județul Galați divorțează, în medie, la 45,5 ani, iar femeile la 41,7 ani, cele mai înaintate vârste pe plan național.

Citit 5069 ori Ultima modificare Duminică, 05 Decembrie 2021 23:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.