De Anul Nou, un gălățean la curtea regelui Carol I. Expoziţie cu parfum de Belle Epoque (FOTO)

De Anul Nou, un gălățean la curtea regelui Carol I. Expoziţie cu parfum de Belle Epoque (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Se spune că fie și cel mai mic petic de tipăritură conține în el "o picătură din viață". Dacă este așa, atunci expoziția "Întâmpinarea Anului Nou: Felicitări și invitații adresate lui Vasile Alexandrescu Urechia" ne oferă nu doar "o picătură", ci o veritabilă incursiune în timp, în vremurile cu parfum de Belle Epoque, când evenimentele mondene se împleteau cu marile evenimente istorice sau culturale.

V.A. Urechia a fost nu doar martorul, ci și protagonistul multora dintre aceste evenimente și, grație pasiunii sale de colecționar, putem și noi astăzi simți vibrația vremurilor în care distinsul întemeietor al Bibliotecii Publice din Galați era prezent la marile evenimente ale Casei Regale, precum dineurile din perioada Sărbătorilor de Iarnă, dar și la seratele culturale de la Castelul Peleș, la spectacole sau momente festive dedicate unor evenimente importante ce au marcat începuturile tânărului Regat al României.

Colecțiile Speciale ale Bibliotecii "V.A. Urechia" conțin sute de astfel de "efemeride" - invitații, meniuri, felicitări, foi volante, afișe și fotografii dedicate unor astfel de evenimente cu tentă mondenă, dar care surprind adesea detalii ale... micro-istoriei, interesante și valoroase astăzi, inclusiv pentru specialiști.

"V.A. Urechia a fost un apropiat al Casei Regale, încă de la venirea în țară a principelui Carol I, atât prin natura funcțiilor deținute pe parcursul a mai bine de 20 de ani - a fost senator, diplomat, ministru al Instrucțiunii Publice etc. - cât și prin anvergura sa de om de spirit. Era un om de cultură, un foarte bun orator, era adesea invitat să țină discursuri la diverse evenimente, iar Hașdeu chiar glumea amical, parafrazând deviza Casei Regale «Nihil sine Deo», și spunea «Nihil sine... Urechia», semn al stimei și prețuirii de care se bucura acesta în cercurile înalte ale epocii", ne-a explicat Letiția Buruiană, bibliotecară în cadrul departamentului Colecții Speciale al Bibliotecii "V.A. Urechia".

Începuturile tânărului regat sunt legate de cariera politică a lui V.A. Urechia. Semnătura acestuia se regăsește pe însăși Proclamația Regatului României! De asemenea, V.A. Urechia a scris prima biografie a Regelui Carol I, manuscrisul acestei lucrări de mare însemnătate pentru Casa Regală fiind una dintre comorile Colecțiilor Speciale. "E o piesă valoroasă care subliniază rolul pe care V.A. Urechia l-a avut în susținerea lui Carol I. Dar și Casa Regală avea încredere în el, fapt atestat de acest document, foarte important pentru rege și pentru ceea ce însemna percepția publicului larg asupra monarhiei", a precizat Letiția Buruiană.

Un fapt interesant este că și Galațiul a fost în centrul unor mari evenimente ale Casei Regale și grație lui V.A. Urechia s-a păstrat vie amintirea acestora. Remarcabilă în acest sens, o veritabilă "capsulă a timpului", este o fotografie din 3-4 noiembrie 1866, la scurt timp după încoronarea lui Carol I, când acesta a vizitat Galațiul și când în onoarea sa a fost dată o recepție în salonul familiei Dall Orso, familie de vază a orașului, de asemenea apropiată de Casa Regală și cu rol important în viața socială, economică și politică a Galațiului și nu numai. În fotografie, în sala bogat ornamentată cu drapele și însemne ale Casei Regale, regele Carol I ocupă locul central, e înconjurat de oamenii de vază ai Galațiului, inclusiv V.A. Urechia apare în imagine și foarte probabil a fost printre cei care au contribuit la organizarea evenimentului. "Familia Regală a fost de mai multe ori la Galați, inclusiv la biblioteca fondată de Urechia, s-a interesat de necesitățile acesteia și au fost importante donații de carte din partea lui Carol I, tradiție continuată și de regele Ferdinand. E o dovadă că dincolo de latura mondenă, astfel de întâlniri erau un prilej de a discuta aspecte importante privind funcționarea unor instituții, inclusiv biblioteca gălățeană", ni se explică.

Legat de evenimentele publice ale protipendadei de altădată, impresionează grija cu care erau realizate invitațiile sau tipăriturile legate de aceste evenimente. "În expoziție am selectat doar în jur de 20 de felicitări și invitații la mese festive, la dejunuri, la baluri organizate la Castelul Peleș sau la Curtea Regală. Unele sunt simple și elegante, în care se precizează «ținuta obligatorie» și locația evenimentului, altele sunt mici opere de artă, cu o grafică excepțională, realizate de artiștii timpului. V.A. Urechia și-a dat seama de însemnătatea lor și le-a păstrat cu atenție. Multe așteaptă încă să fie (re)descoperite și avem în plan să oferim publicului și alte documente interesante din aceste colecții", ne-a spus, la rândul ei, bibliotecara Camelia Bejenaru, de la Colecțiile Speciale.

Merită amintit, totuși, că V.A. Urechia nu era prețuit și admirat doar de Casa Regală. În aceeași măsură, întemeietorul bibliotecii publice gălățene a fost prețuit și de "simplii cetățeni", unii dintre ei ținând în mod special, în pragul Sărbătorilor de Iarnă, să-i trimită lui V.A. Urechia urări, felicitări, telegrame. Și acestea s-au bucurat de aceeași grijă în a fi păstrate și admirate.

Toate aceste mici bijuterii reunite în expoziția de la Biblioteca "V.A. Urechia" pot fi admirate până la începutul anului viitor, pe 4 ianuarie. Dar aceste miniaturi tipografice ne mai spun, poate, că "semne bune anul are" pentru iubitorii de cultură din Galați! La mulți ani!

Meniu regal, cu simțul măsurii

Dacă ar fi să tragem cu ochiul la meniul dineurilor regale, am constata că nu era neapărat unul extrem de opulent. Se punea accent mai degrabă pe experiența gastronomică, feluri din bucătăria franceză fiind îmbinate cu specialități după rețete germane sau deserturi cu fructe în reinterpretare românească! Nu foarte multe feluri la o masă! De asemenea, apreciate erau vinurile locale, la mesele regale regăsindu-se vinuri de Drăgășani sau Cotnari. Dacă ne gândim la ce fandoseli afișează unii dintre reprezentanții "noii protipendade" de astăzi, mai că ar merita să fie invitați la o masă regală, să învețe ce înseamnă modestia și simțul măsurii.

Fotografii cu autograful reginei artelor, Carmen Sylva

În afară de invitații, felicitări, foi volante, Colecțiile Speciale ale Bibliotecii "V.A. Urechia" dețin și prețioase fotografii care atestă participarea distinsului umanist gălățean la evenimente culturale organizate sub patronajul Casei Regale, precum serbările inițiate de Regina Elisabeta, ea însăși o patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare.

Impresionant este un set de trei fotografii păstrate de V.A. Urechia în care regina "Carmen Sylva" este surprinsă în mijlocul unor astfel de întâlniri culturale, cu scriitori, muzicieni și personalități din anturajul ei personal. Fotografiile sunt realizate de fotograful oficial al Casei Regale, Frantz Mandy, și surprind prin picturalitatea și expresivitatea imaginilor.

Fotografiile sunt însoțite de versuri scrise și semnate chiar de Regina Elisabeta! Astfel de fotografii, se pare, erau oferite de regină drept suvenir sau semn de apreciere unora dintre apropiații săi, V.A. Urechia fiind unul dintre prietenii cei mai prețuiți!

Citit 3169 ori Ultima modificare Marți, 28 Decembrie 2021 22:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.