Fondurile europene, o necesitate pentru sănătatea gălățenilor

Fondurile europene, o necesitate pentru sănătatea gălățenilor
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Pe lângă lucrările de anvergură de la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Ap. Andrei”, despre care am dat detalii într-un articol anterior, investițiile Consiliului Județean (CJ) Galați continuă și la celelalte unități sanitare aflate în coordonarea instituției.

Spitalul de Boli Infecțioase a fost și este în prima linie a luptei cu pandemia și a fost extins în 2020 cu o secție de dermato-venerice, dar nu numai, o clădire nouă cu 50 de paturi, dotată inclusiv cu un aparat destinat diagnosticării cancerului de piele în stadiu incipient, acesta din urmă cu o valoare de 750.000 de lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene. Împreună cu Universitatea <<Dunărea de Jos>> am inițiat un parteneriat pentru a face un centru de excelență în dermatologie”, a precizat, într-o recentă discuție, președintele CJ Galați, Costel Fotea. Tot din fonduri europene, cu o valoare de 1,4 milioane lei, a fost realizată o stație proprie de oxigen, iar pentru secția modulară de ATI a fost de curând semnat contractul de finanțare. ”În cadrul acesteia vor funcționa 15 paturi de terapie intensivă, investiția fiind de circa 11 milioane de lei, iar în evaluare este un alt proiect de combatere a noului coronavirus de circa șase milioane de lei și apreciez că, în cel mai scurt timp, vom semna contractul de finanțare pentru materiale și echipamente de protecție”, a adăugat președintele CJ.

La Spitalul de Pneumoftiziologie are loc, în continuare, extinderea Ambulatoriului de Specialitate, proiect de peste două milioane de euro, în cadrul căruia suprafața va crește de la 200 la 800 de metri pătrați, fiind prevăzute și dotările necesare, inclusiv un computer tomograf, la montarea căruia se lucrează în prezent. În plus, a fost construit un spațiu administrativ pentru blocul alimentar al spitalului, dotat cu tot ceea este nevoie, iar unitatea sanitară este inclusă, la rândul său, într-un proiect de combatere a COVID-19 de 2,6 milioane de euro. Acesta are în vedere realizarea de instalații de detectare și alarmare în caz de incendiu sau alte situații de urgență.

Și la Spitalul Orășenesc din Târgu Bujor se desfășoară, în paralel, mai multe investiții. ”Din fonduri transfrontaliere, în parteneriat cu Republica Moldova a fost semnat un contract de finanțare pentru construirea unei secții de pediatrie. Valoarea este de peste un milion de euro, fiind prevăzute 25 de paturi, iar suprafața va fi de cel puțin șase ori mai mare decât ceea ce avem în momentul de față”, ne-a explicat Costel Fotea. La aceeași unitate sanitară se derulează un proiect de extindere a ambulatoriului cu bani europeni, în valoare de 2,2 milioane de euro, fiind prevăzută dotarea cu nu mai puțin de 180 noi echipamente medicale, dar și un proiect de creștere a eficienței energetice, finanțat prin Programul Operațional Regional (POR). Totodată, a fost finalizată achiziția echipamentelor necesare pentru detecție și alarmare în caz de incendiu.

La UMS Gănești, pe lângă cele 50 de paturi existente în cadrul noului corp de clădire dat în folosință la finele anului 2020, pentru vechiul imobil al unității medico-sociale a fost identificată o sursă de finanțare din fonduri europene în scopul modernizării.

Nu în ultimul rând, se preconizează intervenții masive și la Spitalul Municipal ”Anton Cincu” din Tecuci. ”Acolo este nevoie atât de consolidare, cât și de creșterea eficienței energetice, iar finanțarea am identificat-o prin POR, fiind nevoie de peste 20 de milioane de euro. Unde nu se va putea face consolidare, pentru că există și clădiri cu probleme la fundație, vom construi imobile noi”, a adăugat același Costel Fotea, termenul pentru demararea procedurilor fiind estimat la circa două săptămâni. De altfel, într-o ședință extraordinară a CJ de vineri, 21 ianuarie, a fost aprobat faptul că transferul dreptului de proprietate va avea loc într-un termen de maximum 30 de zile după intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului, în ceea ce privește aprobarea transferului managementului asistenței medicale pentru Spitalul Municipal din Tecuci, de la Consiliul Local la Consiliul Județean Galați.

Citit 6256 ori Ultima modificare Marți, 25 Ianuarie 2022 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.