Aeroport şi spital, în Galaţiul metropolitan
Foto: Marian Calestru

Aeroport şi spital, în Galaţiul metropolitan
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Strategia de dezvoltare metropolitană a Galaţiului, ajunsă în mapele aleşilor locali, cuprinde construcţia unui spital municipal/regional şi ideea unui aeroport în judeţ, cu orizont de timp până în anul 2035.

"Aeroport - nu, spital regional - da. Strategia de dezvoltare metropolitană, în dezbatere publică" era titlul articolului publicat în ediţia din 19 noiembrie 2021 a ziarului "Viaţa liberă". Ei bine, documentul strategic care a ajuns acum pe mesele aleşilor locali, spre dezbatere şi aprobare, cuprinde nu doar construcţia unui spital municipal/ regional, ci şi ideea unui aeroport în judeţul Galaţi.

Un proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană a municipiului Galaţi a ajuns deja pe mesele aleşilor locali şi va fi supus aprobării la următoarea şedinţă de plen, alături de planul de acţiune, programele şi proiectele teritoriale. Documentul este necesar în vederea pregătirii portofoliului de proiecte destinat finanțării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027.

Strategia numără peste 300 de pagini, iar pentru serviciile de consultanţă necesare realizării ei Primăria Galaţi a atribuit un contract în valoare de 186.626 de lei fără TVA firmei Civitta Strategy & Consulting.

Unul dintre cele mai "spectaculoase" capitole se referă la "Programe şi proiecte teritoriale". "Portofoliul cuprinde principalele proiecte de interes metropolitan, în special cele care pot fi implementate în parteneriat sau care au un impact important asupra dezvoltării municipiului Galați și a zonei sale peri-urbane". Există şi o listă mai extinsă de investiţii, dar în ambele desfăşurătoare găsim două obiective majore pentru Galaţi: un nou spital şi un aeroport.

"Spital Municipal/ Regional Galați" figurează ca fiind "proiect în curs de pregătire", cu orizont de timp "2027- 2035" şi un buget estimat de 255.102.040,82 de euro. În ceea ce priveşte sursele de finanţare, sunt trecute POS 2021-2027, PNRR, buget local, alte surse. La responsabili şi posibili parteneri apar municipiul şi judeţul Galaţi, fiind necesară o corelare cu Strategia de dezvoltare a județului Galați 2021-2028. Trebuie spus că în varianta iniţială a strategiei apărea doar "Spitalul Regional".

Doar ca idee

În articolul publicat anul trecut, atrăgeam atenţia că, în documentaţia stufoasă, nu am găsit pomenit nici măcar ca idee construcţia unui aeroport în judeţul Galaţi. În schimb, scria negru pe alb că "lipsa unui aeroport a cântărit, la rândul ei, în capacitatea de atracție a investițiilor și turiștilor, mai ales în ultimul deceniu, marcat de o puternică creștere a traficului aerian". Şi se mai arăta că "elementele de infrastructură rapidă sunt reduse, aspect ce conduce la o accesibilitate internațională redusă a zonei de studiu, susținută și de lipsa unui aeroport propriu, populația locală fiind dependentă de serviciile aeriene oferite de aeroporturile învecinate din București, Bacău și Constanța". Autorii strategiei centralizaseră într-un tabel duratele de deplasare pe cale rutieră și feroviară din municipiul Galați către aeroporturile menționate, evidențiind accesibilitatea către acestea.

Ei bine, acum, în "Portofoliul de proiecte metropolitane", dar şi în cuprinsul Strategiei apare "Dezvoltarea infrastructurii de transport aerian" - "Aeroport în județul Galați", însă doar ca idee, cu un orizont de timp 2021-2035, fără vreun buget estimat. În ceea ce priveşte posibilele surse de finanţare, sunt indicate bugetul național, bugetul local, investiții private, alte surse. La "Responsabili şi posibili parteneri" figurează Primăria, Consiliul Judeţean, operatori privați.

Ce spune primarul

În condiţiile în care, la începutul săptămânii trecute, a fost semnat protocolul de colaborare pentru aeroport între judeţele Galaţi şi Brăila, iată ce declara primarul Ionuţ Pucheanu în emisiunea "ZF Investiţii în România!" despre posibilele surse de finanţare ale unei asemenea investiţii: "Cel mai probabil, nu cred că există în momentul de faţă fonduri europene pentru aşa ceva, cel puţin acum când vorbim. Sper să putem să ne ducem pe Planul Operaţional de Transport sau, dacă nu, din fonduri guvernamentale, aşa cum au mai fost şi altele începute. (...) Când vom avea studiile de fezabilitate ne vom orienta către ce formă de finanţare vom reuşi. De ce nu, la momentul în care ai un studiu de fezabilitate, te poţi gândi inclusiv la o formă de concesiune şi parteneriat public privat".

Rămâne de văzut dacă şi când ideile cuprinse în strategie vor fi transpuse în realitate. Pentru început, ar trebui semnate documente pentru constituirea zonei metropolitane a municipiului Galați, prin asocierea unităţilor administrativ-teritoriale Galați, Șendreni, Smârdan, Tulucești, Vânători și Județul Galați, care e prinsă tot la nivel de "idee".

Citit 12725 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2022 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.