Bereştiul, un orășel aflat în „chinurile” transformării (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Bereştiul, un orășel aflat în „chinurile” transformării (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

În 1968, comuniștii au decis ca Bereștiul să fie oraș. În acele vremuri, localitatea număra peste patru mii de locuitori. ”Acum, scriptic, mai suntem circa trei mii, dar, odată cu noul recensământ, probabil că vom constata că am rămas doar ceva peste două mii”, spune Mihai Bejan, tânărul primar (32 de ani) ales în septembrie 2020, în timp ce utilajele răscoleau, joi, 31 martie, strada principală a așa-zisei urbe.

Așa după cum am arătat în paginile cotidianului nostru, în Berești, în prezent, principala preocupare o reprezintă lucrările de apă și canalizare, parte a amplului proiect al operatorului regional Apă Canal SA. O nouă asociere a preluat investiția după ce compania Rotary a dat chix, iar perspectiva optimistă este că proiectul ar putea fi definitivat la finele anului în curs. Apa curentă de care ar urma să beneficieze și gospodăriile de pe dealuri vine din zona Pleșa, fiind amenajate mici stații de repompare la care se adaugă un nou puț forat în cadrul proiectului. ”Vechea administrație a tot amânat partea de asfaltare atât de necesară în Berești, în speranța finalizării acestor lucrări de apă și canalizare. Nu e neapărat greșit, numai că unele lucruri se puteau face. Noi am pierdut trenul proiectelor ce se puteau accesa prin PNDL. Acest program a fost blamat de unii, dar, în alte locuri, a schimbat fața localității”, ne-a prezentat, succint, Mihai Bejan starea lucrurilor în micuțul orășel de la izvoarele Chinejei. Noua administrație a depus, între timp, un proiect de asfaltare pe noul PNDL, denumit acum PNI ”Anghel Saligny”. Finanțarea ar putea fi aprobată în vară, dar au fost demarate deja procedurile de obținere a avizelor.

În ceea ce privește iluminatul public, vor fi înlocuite 300 de corpuri de iluminat cu noile lămpi cu LED, acest proiect, derulat prin AFIR, fiind deja atribuit. ”Vom depune pe PNRR un alt proiect pentru telegestiunea iluminatului public și un altul la Agenția de Mediu pentru a schimba restul de lămpi”, spune primarul din Berești.

Întrebat despre costurile acestui serviciu, din ce în ce mai ridicate în toate comunitățile, Mihai Bejan a avut o poziție lipsită de echivoc: ”Eu cred că mai întâi trebuie să-i oferi omului ceea ce are nevoie și abia apoi poți să-i și ceri ceva”, dând ca exemplu, în acest sens, noua abordare locală privind colectarea selectivă a gunoiului de la porțile localnicilor, cu pubele și saci separați pentru PET-uri. Pentru aceste servicii, se percepe o taxă lunară de doar trei lei de persoană.

Școala, centrul medical și locurile de joacă, proiecte în derulare

O măsură destul de radicală luată de noua administrație din Berești a fost reprezentată de desființarea poliției locale, în condițiile în care eficiența acestei structuri lăsa de dorit. Este vorba de doar trei posturi, însă, în condițiile unui buget local deloc ofertant, economiile făcute și-au spus cuvântul. ”Măcar un loc de joacă dacă faci sau îl reabilitezi, tot e ceva. Am avut o rectificare bugetară de 350.000 de lei și am putut face ceva foarte fain aici în fața primăriei. Nu mai putem avea locuri de joacă cu fiare vechi în care să-și spargă copiii capetele. După ce am intervenit, în același părculeț am putut organiza și un târg de Crăciun, cu sprijinul unei firme private”, a descris, plastic, primarul Mihai Bejan o altă direcție de acțiune.

În campania electorală, promisiunile au vizat și modernizarea unor clădiri, inclusiv a casei de cultură și a fostului internat, acesta din urmă fiind grevat de unele chichițe legislative legate de dreptul de proprietate. ”Pentru școală este în pregătire un proiect de eficientizare energetică, inclusiv cu un sistem de panouri fotovoltaice”, ne-a mai spus fostul învățător, actual edil-șef în Berești.

”Noi suntem considerați oraș, dar suntem la țară, să fim serioși. În ceea ce privește sănătatea, avem doi medici de familie, unul la Meria și celălalt la Berești, aceștia fiind implicați în pandemie, inclusiv pe zona de vaccinare. În plus, avem un centru de permanență unde se asigură inclusiv urgențele. Pentru acesta din urmă am depus un proiect în valoare de 100.000 de euro, care presupune renovare plus ceva aparatură medicală nouă, admis pe Programul Operațional Regional”, am mai aflat de la același Mihai Bejan.

Locuințe ANL și stații de autobuz smart

În Berești, agricultura a rămas o preocupare de bază, fiind vorba atât de cultura mare, dar și de zona de condimente. Pe lângă instituțiile bugetare, locuri de muncă mai sunt doar la câțiva angajatori locali, printre care o fabrică de pâine. În jur de o sută de persoane au rămas în aria de asistență socială, mulți cu afecțiuni serioase de sănătate.

Pe de altă parte, PNRR oferă oportunități de accesare de fonduri pentru stații de autobuz smart, cu facilități de încărcare și internet. ”Dacă le aducem la Berești, sperăm să supraviețuiască, pentru că avem în prezent unele din tablă. În plus, aplicăm și pentru stații de încărcare electrică. La noi sunt doar două autoturisme hibrid, dar trebuie create oportunități. Suntem pe culoar de tranzit Bârlad – Galați și administrația locală ar putea realiza venituri din așa ceva. Acum poate că sună a fantezii și prefer să facem întâi lucrurile de bază”, ne-a descris un altfel de viitor primarul bereștean Mihai Bejan.

Un alt vis al acestuia îl reprezintă crearea de locuințe pentru tineri, prin programul derulat de ANL. Amplasamentul a fost identificat, însă un litigiu legat de platforma de beton din zonă întârzie luarea unei decizii concrete.

Tradiții reluate și fotbal de liga a V-a

Mihai Bejan crede că munca de primar trebuie să fie aproape de oameni, empatia fiind absolut necesară pentru o astfel de funcție. Din dorința de a reînnoda tradițiile, a reluat mersul cu Plugul cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. ”Cu caii, că boi nu mai sunt în toată zona. Te încarcă pozitiv să vezi cât se pot bucura oamenii, mai ales cei în vârstă”, ne-a descris atmosfera de atunci tânărul bereștean.

Pentru cei mai apropiați de vârsta lui, a fost revitalizată activitatea clubului local de fotbal, cu mici ajustări aduse în jurul suprafeței de joc. Momentan, Luceafărul Berești este pe podium în liga a V-a.

Foto: Marian Calestru

Citit 3952 ori Ultima modificare Marți, 05 Aprilie 2022 19:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.