Primăria cere fonduri prin PNRR pentru blocul afectat de explozie acum doi ani
Foto: Anca Melinte

Primăria cere fonduri prin PNRR pentru blocul afectat de explozie acum doi ani
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Zguduit din temelii de o deflagraţie în urma căreia o persoană a decedat şi cinci au fost rănite, blocul N6 din Centrul Galaţiului ar putea beneficia de consolidare seismică şi renovare integrată cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – componenta dedicată clădirilor rezidențiale multifamiliale. Aleşii locali au aprobat deja depunerea proiectului ”Renovarea integrată a blocului N6, strada Domnească nr.16, Centru, Asociaţia de proprietari nr. 104”, în vederea finanțării prin PNRR. Luni, 11 aprilie 2022, consilierii sunt convocaţi în şedinţă extraordinară pentru a dezbate şi vota depunerea altor 21 de proiecte privind renovarea integrată a unor blocuri.

„O persoană a decedat și cinci au fost grav rănite în urma unei deflagrații care a zguduit din temelii două scări ale blocului N6, în dimineața zilei de 29 octombrie 2020. Proprietate privată, distrusă conform concluziilor expertizei de o acumulare de gaze de la o centrală de apartament, imobilul nu poate fi reabilitat decât pe banii proprietarilor, suma fiind una greu de estimat atâta vreme cât structurile de rezistență a două scări au fost afectate grav, iar 12 apartamente au devenit de nelocuit”, relata ziarul “Viaţa liberă” în ediţia din 30 octombrie 2021. Locatarii acestui imobil făceau din nou apel pentru a fi ajutaţi să îşi refacă blocul. Iată că primesc o rază de speranţă.

Aleşii locali au fost de acord cu depunerea proiectului ”Renovarea integrată a blocului N6, strada Domnească nr.16, Centru, Asociaţia de proprietari nr. 104”, în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 - Valul renovării, Axa 1 — Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale.

Conform hotărârii votate, „valoarea maximă eligibilă a proiectului este în cuantum de 20.141.277 de lei fără TVA, la care se adaugă TVA în valoare de 3.826.833 de lei. Municipiul Galați se angajează să finanțeze toate cheltuielile neeligibile care asigură implementarea proiectului, astfel cum acestea vor rezulta din documentațiile tehnico - economice/contractul de lucrări, solicitate în etapa de implementare. „Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile se va restitui beneficiarului de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 5 - Valul Renovării - MDLPA, în conformitate cu legislația în vigoare”, se precizează în raportul de specialitate al hotărârii.

Ce lucrări ar urma să fie executate

Iată şi descrierea sumară a investiției propusă a fi realizată prin proiect. Conform documentelor, ar urma să fie executate: lucrări de consolidare seismică a clădirii; reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii; reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie; lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior.

De asemenea, mai sunt prevăzute: lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri; sisteme de management energetic integrat pentru clădiri; sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald; modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente. Ar putea fi executate şi lucrări conexe de securitate la incendiu.

Şedinţă extraordinară

Aleşii locali sunt convocaţi astăzi, luni, 11 aprilie 2022, în şedinţă extraordinară pentru a dezbate şi aproba nu mai puţin de 21 de proiecte de hotărâre privind renovarea energetică, prin PNRR a unor blocuri din Mazepa I, Micro 20, Centru, Ţiglina II, Micro 18, Micro 21, Micro 16 şi Port.

Reamintim că, la începutul lunii martie, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, lansa un apel către asociaţiile de proprietari să vină în parteneriat cu Primăria pentru consolidarea și eficientizarea energetică a blocurilor cu risc seismic: „Vorbim de un program ce se derulează în cadrul PNRR, iar cererile de finanțare trebuie depuse în perioada 1 aprilie – 30 mai 2022. Colegii din Primărie se vor ocupa de întocmirea și depunerea documentelor, dar asociațiile sunt cele care trebuie să vină către noi dacă doresc sprijin pentru consolidarea blocurilor, fiind vorba despre proprietăți private”.

Edilul-şef atrăgea atenţia că fondurile sunt limitate, iar principiul care se aplică este primul venit - primul servit. Deci, întreaga documentație era bine să fi fost gata până la 1 aprilie 2022.

 

Citit 4016 ori Ultima modificare Marți, 12 Aprilie 2022 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.