Mii de gălăţeni au luat cu asalt muzeele sâmbătă noapte (FOTO)

Mii de gălăţeni au luat cu asalt muzeele sâmbătă noapte (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Mii de gălăţeni au luat cu asalt, în noaptea de sâmbătă spre duminică (14 spre 15 mai), principalele instituţii muzeale din judeţul Galaţi la Noaptea Muzeelor Europene, eveniment devenit tradiţie în toată Uniunea, de mai mulţi ani. După doi ani de pandemie, în care nu s-au putut organiza astfel de manifestări, muzeele gălăţene s-au întrecut în organizarea unor evenimente deosebite care să-i încânte pe vizitatorii veniţi în număr neaşteptat de mare.

La Muzeul de Artă Vizuală a fost un adevărat spectacol de sincretism al artelor, vizitatorii bucurându-se pe tot parcursul serii de momente de dans, muzică, arte vizuale, demonstraţii pe "viu" de pictură, desen şi grafică. Cunoscutul dansator de origine gălăţeană, Momo Peter Sano, şi-a încântat auditoriul cu un performance intitulat "Întoarcerea lui Icar", prin intermediul căruia s-a urmărit sensibilizarea publicului, în vederea găsirii unor soluţii pentru restaurarea unor opere de artă, printre ele numărându-se şi cea a lui Aurel Olteanu Stâncă, "Icar”, amplasată pe Faleza Dunării. 

Muzica a completat spectacolul sincretic, elevi ai Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin" - Alexandru Raboveanu, Iosif Istrate, Cristian Daniel Duminică şi Rebeca Nicoleta Răducanu - oferind o reprezentaţie plină de virtuozitate. Totodată, elevii şi studenţii profesorilor Adrian Cornel Corcăcel şi Tudor Şerban au împărtăşit cu vizitatorii ceva din miracolul creării unei lucrări de artă vizuală.

S-au realizat lucrări de grafică, portrete în creion după model, benzi desenate, compoziţii şi linogravuri de către elevii David Dobre, Karla Iliescu, Alexandra Simion şi Crina Mănăilă, dar şi de către studenţii Facultății de Arte, Universitatea "Dunărea de Jos” Galați, Aida Radu, Aurelia Bădiță, Cornelia Dumitru, Claudia Riza, Cosmin George Caraman, Mihaela Ifrim.

Teodora Codreanu a fost câştigătoarea fotografiei pe care a oferit-o Marian Plaino, artistul care are în prezent o expoziţie la Muzeul de Artă Vizuală şi care a fost prezent la Noaptea Muzeelor la Galaţi, a interacţionat cu publicul şi a fost cel care a executat tragerea la sorţi.

Peste 5.000 de oameni au vizitat Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, ne-a informat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Florin Matei. Aceştia s-au bucurat de exponatele expoziţiilor permanente şi periodice, printre care şi Feeria cristalelor, dar şi de Acvariu şi Observatorul Astronomic, care a fost deschis pentru public. 

Muzeul de Istorie, secţia Lapidarium, a fost vizitat de peste 2.500 de gălăţeni, în timp ce câteva sute au trecut pragul Casei Memoriale "Costache Negri" din comuna cu acelaşi nume, ne-a precizat Aura Cristian, responsabilul de imagine al muzeului. 

Surpriză pentru vizitatori au fost actorii Teatrului Dramatic "Fani Tardini", care i-au aşteptat îmbrăcaţi în "pielea" unor personalităţi istorice marcante, alături de care s-au putut fotografia.

Ateliere meșteșugărești, spectacole și exponate de excepție

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi-a deschis şi el porţile pentru public, la cea de-a şaptea ediţie a Nopţii Muzeelor. Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a apreciat mulţimea gălățenilor care și-au manifestat dorința de a se bucura de comorile spirituale de la Dunărea de Jos.

Pentru câteva ore, atât curtea, cât şi interiorul Muzeului s-au umplut de vizitatori care, pe lângă exponatele de excepţie adăpostite de această instituţie, au putut vedea mai multe ateliere meşteşugăreşti tradiţionale şi asculta grupuri de copii şi formaţii muzicale din Galaţi care au concertat până târziu în noapte.

La şezătoare, vizitatorii au putut vedea un atelier de cusut şi un atelier de olărit, apoi au urmat cântece şi dansuri tradiţionale româneşti, cu Ansamblul folcloric „Doina Covurluiului” al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi, instituţie cu care s-a organizat în parteneriat şi o expoziţie temporară de măşti populare.

În Salonul principal al muzeului, elevi de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi au adus o notă aparte de rafinament muzical prin interpretările la pian şi vioară a unor piese din repertoriul clasic şi romantic românesc. A urmat un concert vocal-instrumental al formaţiei gălăţene de muzică veche „Kalofonis”.

La finalul circuitului muzeal, în capela Muzeului, vizitatorii s-au putut închina la moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Vizitatorii au putut admira şi expoziţia temporară „Sacru și Profan în gravura europeană a secolelor XV-XIX”, organizată în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal și Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” din Sibiu.

Citit 2046 ori Ultima modificare Luni, 16 Mai 2022 22:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.