Două studente din Galaţi reprezintă România la un concurs mondial de case inteligente

Două studente din Galaţi reprezintă România la un concurs mondial de case inteligente
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Două studente din judeţul Galați au nevoie de susținerea comunității pentru a reprezenta România la Solar Decathlon, cea mai prestigioasă competiție de case solare și tehnologii integrate din lume. Teodora Dobrotă și Gabriela Caragață sunt studente la Arhitectură în București și și-au dedicat munca inovației în arhitectură sustenabilă.

Teodora Dobrotă este din Galați, iar Gabriela Caragață din Tecuci. Împreună cu alți 43 de studenți, ele participă anul acesta la competiția globală de case solare şi tehnologii integrate cu prototipul EFdeN VATRA, un nou model de locuință sustenabilă care facilitează formarea de comunități, inspirat chiar de vatra românească.

Deşi îi mai desparte foarte puţin timp de finala celei mai prestigioase competiții de case solare și tehnologii integrate din lume, Solar Decathlon, echipa de studenți reprezentantă a României, EFdeN, nu are încă fonduri suficiente pentru plecare.

"Poți susține echipa până pe data de 4 iunie. Poți dona pe linkul efden.org/sustine sau direct în contul RO55RNCB0090137869960001 (RON) sau RO28RNCB0090137869960002 (EUR). Conturile sunt deschise la BCR pe numele: Asociația Solar Decathlon București. Dar şi Like sau Share pe Instagram, Facebook, Linkedin, WhatsApp, la telefon, pe e-mail sau în viu grai, ajută-ne să ducem vestea mai departe. EFdeN a lansat campania <Ready, Steady, Go> pentru a strânge suma totală de 300.000 de euro, reprezentând fondurile necesare transportului prototipului EFdeN VATRA până în Germania și nevoilor logistice din cadrul competiției. Cu ajutorul partenerilor, EFdeN a strâns peste 70 la sută din bugetul total alocat proiectului pentru prefabricarea prototipului EFdeN VATRA în România și pregătirea studenților pentru competiție. Procentul de mai putin de 30 la sută este necesar pentru transportul casei în Wuppertal, Germania, costurile pentru logistica echipamentelor și voluntarilor - cazare, transport și masă", povestesc cele două fete desemnate să se ocupe de campania de strângere de fonduri.

Ce fel de casă a viitorului propun studenţii români

Noul proiect aduce în discuție adaptarea locuinţelor la noile schimbări din societate, publicul-țintă fiind oamenii care locuiesc singuri, spun studentele din Galaţi. Acestea explică faptul că s-au folosit diverse soluții tehnice inovative, de la utilizarea fibrei optice pentru iluminatul natural indirect și a unui sistem de lamele automatizat pentru fațadă ce controlează lumina directă. Prototipul VATRA este echipat cu opt panouri fotovoltaice bifaciale. Acestea produc energie folosind ambele fețe. Energia produsă este stocată în baterii reciclate ce provin de la mașinile electrice. Bateriile vehiculelor electrice care nu mai pot fi folosite în scopul lor inițial sunt reconfigurate și reutilizate pentru a crea un sistem de stocare durabil. De asemenea, s-au folosit soluţii inteligente prin care se stochează frigul pe timpul nopții și îl folosesc pentru a răci aerul cald exterior care intră în casă în timpul zilei, reducând nevoia de aer condiționat. Nu au fost uitate nici materialele tradiționale: structura casei este din lemn, având o termoizolație din paie și celuloză, iar la interior, pentru răcirea casei pe timpul verii, este integrat un perete de lut. Locuinţa este dotată şi cu o seră proprie, dar şi cu o terasă comună, astfel încât vecinii să poată interacţiona între ei, prin intermediul unor activităţi de relaxare.

Proiectat pentru prefabricare și asamblare rapidă, VATRA reduce costurile de producție, transport, întreținere și utilități. Pentru a fi construit, au fost folosite materiale naturale și reciclate. Prototipul este realizat din pereți prefabricați, modulari, din cadre de lemn și izolație termică din paie și celuloză suflată, fiind nevoie de trei zile pentru asamblare.

Citit 7520 ori Ultima modificare Duminică, 22 Mai 2022 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.