Parcări supraetajate de 100 de milioane de lei se vor construi în patru cartiere gălățene

Parcări supraetajate de 100 de milioane de lei se vor construi în patru cartiere gălățene
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Construirea a patru parcări supraterane, care totalizează 1.672 de locuri de parcare, cu spații de joacă pe acoperiș, va fi supusă aprobării consilierilor locali la ședința de săptămâna viitoare. Valoarea totală a celor patru obiective de investiții se ridică la aproape 101 milioane de lei, bani de la bugetul local. Terenurile pe care ar urma să se ridice parcările sunt parțial ocupate de garaje și va fi necesară demolarea lor. Iată unde ar urma să fie construite parcajele.

După parcarea supraterană aferentă blocului R5 din Mazepa 1, Primăria municipiului Galați vine cu patru proiecte-tip privind construirea unor parcaje supraterane, în cartierele orașului: strada Feroviarilor c/c 9 Mai - zona blocurilor ANL C4, C8, C9; Micro 21 - strada Victor Vâlcovici, zona blocurilor L6, D7, D8; Micro 20 - strada Furnaliștilor, zona Școlii Nr. 43, aferent blocurilor G4 - G5 - J5; Micro 39C - bulevardul Milcov, zona Talcioc, blocurile B5, B6.

În fiecare dintre cele patru proiecte de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai parcajelor se arată că terenurile vizate sunt parțial ocupate de construcții provizorii, garaje, care nu acoperă necesarul de locuri de parcare ale cartierului. "Autoturismele sunt parcate în puținele locuri amenajate în apropierea locuințelor colective sau haotic, ocupând trotuarele sau chiar spațiile verzi. Această situație face ca fluența traficului în zonă să fie îngreunată, la fel și deplasarea pietonilor. Pentru îmbunătățirea imaginii urbane în zonă, pentru favorizarea deplasării pietonilor și autoturismelor, pentru asigurarea de locuri de parcare, Municipiul Galați a decis construirea unei parcări supraterane", se arată în documente.

Parcajele vor arăta la fel: sistem structural din elemente monolite din beton armat; fundații izolate de tip bloc și cuzinet executate monolit, stâlpi și pereți monolit din beton armat, stâlpi, grinzi și planșee din beton armat; închideri din panouri de tablă perforată; pardoseli din beton finisat și elicopterizat cu cuarț sau similar; învelitoare tip terasă circulabilă. Vor fi realizate instalații interioare și exterioare de alimentare cu apă și canalizare; instalații de stingere a incendiilor cu hidranți interiori și exteriori; instalații electrice de iluminat, forță, iluminat de siguranță, de protecție la trăsnet, priza de pământ, detecție și avertizare la incendiu. Parcajele vor avea spații de joacă pe acoperiș, sistem automat de parcare, stații de încărcare vehicule electrice, iar zonele vor beneficia de sistematizare verticală.

Cât va costa fiecare obiectiv

Surprinzător sau nu, cea mai generoasă dintre parcările care se doresc a fi construite nu este și cea mai scumpă: 22.451.713 de lei - valoarea totală a investiției pentru "Construire parcaj suprateran strada Feroviarilor c/c 9 Mai, zona blocurilor ANL C4, C8, C9". Potrivit documentelor, suprafața construită va fi de 2.175,55 mp, suprafață desfășurată - 6.151,35 mp, iar numărul locurilor de parcare - 520.

În cazul parcajului suprateran dorit în Micro 21, strada Victor Vâlcovici, zona blocurilor L6, D7, D8, valoarea totală a investiției este de 29.780.909 de lei, pentru: suprafață construită - 3.396,12 mp, suprafață desfășurată - 10.188,36 mp, număr locuri de parcare - 444.

În Micro 20, pe strada Furnaliștilor, zona Școlii Nr. 43, aferent blocurilor G4 - G5 - J5, ar urma să fie construit un parcaj suprateran în valoare totală de 32.039.732 de lei. Documentele prevăd pentru acest obiectiv: suprafață construită - 3.394,32 mp, suprafață desfășurată - 10.182,96 mp, numărul locurilor de parcare - 429.

Cel din urmă parcaj suprateran, propus pentru Micro 39C, bulevardul Milcov, zona Talcioc, blocurile B5, B6, este și cel mai modest ca valoare a investiției - 16.656.544,21 de lei, pentru: suprafață construită - 1.642 mp; suprafață desfășurată - 2.857,96 mp, numărul locurilor de parcare - 279. Pentru fiecare dintre cele patru parcaje, durata de realizare a investiției este de 24 de luni, iar sursa de finanțare o reprezintă bugetul local.

Cât a costat parcarea multietajată din Mazepa

Parcarea multietajată cu teren de sport, inaugurată în septembrie 2020, în Mazepa 1, a costat, conform datelor oficiale, peste 14,5 milioane de lei cu TVA, suma incluzând dotările, îmbunătățirea terenului de fundație și devierea rețelelor. Construcția este de tip parter + 3 etaje, cu un număr de 214 locuri de parcare, dintre care 16 sunt pentru persoane cu dizabilități. De asemenea, parcarea dispune de 46 de spații de depozitare individuale. Parcarea este dotată cu sisteme pentru eficiența energetică (iluminat LED cu senzor de proximitate și aprindere în cascadă), panouri solare pentru producerea apei calde, spații încălzite, sisteme de control al accesului, sistem de monitorizare video și 20 puncte de încărcare electrică pentru mașini nepoluante. Suprafața construită a parcării este de 1.937,67 mp, cu o arie desfășurată de 7.905,23 mp.

Citit 12286 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2022 01:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.