Proprietarul unui imobil de patrimoniu ar putea fi supraimpozitat cu 500 la sută (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Proprietarul unui imobil de patrimoniu ar putea fi supraimpozitat cu 500 la sută (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Proprietarii a două imobile neîngrijite, situate pe strada Cuza nr. 44 și, respectiv, strada Eroilor nr. 9, ar putea fi supraimpozitați cu 500 la sută, dacă aleșii locali vor fi de acord. Două proiecte de hotărâre în acest sens au ajuns deja, spre dezbatere și avizare, la comisiile Consiliului Local.

Inclusă pe Lista monumentelor de interes local, clădirea de pe strada Cuza nr. 44 se ruinează de mulți ani sub ochii gălățenilor, fără ca cineva să încerce să salveze ce se mai poate salva. Imobilul ar urma să fie încadrat în categoria clădirilor neîngrijite. Conform prevederilor legale: "Prin clădire neîngrijită se înţelege clădirea aflată în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubră, cu faţada nereparată/ necurăţată/ netencuită/ nezugrăvită/ cu geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură". În cazul acestui imobil, acoperișul, zidurile, fațadele prezintă degradări majore. Punctajul pe care l-a acumulat potrivit notelor tehnice de constatare a clădirilor neîngrijite este de sută la sută.

Conform documentelor, proprietarul a fost notificat ca, în termen de șase luni, să remedieze deficiențele constatate, dar nu a făcut-o. Motiv pentru care va fi supusă aprobării aleșilor majorarea cu 500 la sută a impozitului pentru această clădire, începând cu anul 2023. Potrivit actelor prezentate, la data de 18 iulie 2022, clădirea figurează în evidența fiscală ca având destinație de locuință și valoarea impozabilă de 450.080 de lei.

Cel de-al doilea proiect de hotărâre propune majorarea cu 500 la sută a impozitului pentru clădirea de pe strada Eroilor nr. 9, măsură care ar urma să fie aplicată din 2023. Conform documentelor, imobilul a acumulat un punctaj procentual de degradare de 46,87 la sută. Proprietarul a fost înștiințat să remedieze deficiențele constatate, dar nu a dat curs notificării, clădirea menținându-se ca neîngrijită. La data de 18 iulie 2022, clădirea figurează în evidența fiscală având destinația de locuință și valoarea impozabilă de 59.266 de lei.

Citit 4408 ori Ultima modificare Duminică, 14 August 2022 08:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.