În avanpremieră la Ziua Marinei, mii de gălățeni au luat „cu asalt” navele de luptă ale Flotilei Fluviale (FOTO)

În avanpremieră la Ziua Marinei, mii de gălățeni au luat „cu asalt” navele de luptă ale Flotilei Fluviale (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În avanpremieră la Ziua Marinei, marinarii militari din cadrul Flotilei Fluviale ”Mihail Kogălniceanu” le-au pregătit gălățenilor o surpriză, organizând duminică, 14 august, Ziua Porților Deschise. Evenimentul ”a făcut valuri” în orașul de la Dunăre, dovadă miile de vizitatori care au luat ”cu asalt” navele militare ancorate în dreptul Palatului Navigației.

Încă de la primele ore al dimineții, desfășurarea de forțe din Portul Galați a atras interesul gălățenilor. Ziua Porților Deschise organizată de Forțele Navale a fost o ocazie de neratat pentru vizitatorii de toate vârstele – dar cei mai încântați au fost tinerii, desigur! – de a lua contact pe viu cu viața marinarilor militari, de a vedea ce fel de tehnică de luptă folosesc, de a încerca sentimentul de a fi pe puntea de comandă a unei nave de luptă sau de a admira Marele Pavoaz, desfășurat cu fast, așa cum stă bine în zi de mare sărbătoare.

”Astăzi am dislocat trei nave din organizarea Flotilei Fluviale, respectiv, monitorul 45 – «Mihail Kogălniceanu», vedeta blindată 17 «Opanez» și vedeta fluvială 148 «Lt. Constantin Beiu», pentru a le prezenta locuitorilor municipiului Galați secvențe de instruire din cadrul divizioanelor de luptă subordonate flotilei. Dorim să transmitem un sentiment de încredere cetățenilor României, prezentând elemente specifice privind capabilitățile, nivelul de înzestrare și de instruire al marinarilor din cadrul Flotilei Fluviale”, ne-a declarat comandantul Flotilei Fluviale ”Mihail Kogălniceanu”, comandor Marcel Neculae.

În premieră, la Galați a fost prezentat publicului monitorul 45 ”Mihail Kogălniceanu”, ce a încheiat recent un amplu program de modernizare, o veritabilă ”fortăreață plutitoare” dotată cu capabilități de artilerie redutabile – tunuri de calibru de 100 mm, mitraliere și rachete antiaeriene, dar și două aruncătoare de proiectile reactive cu câte 40 de tuburi fiecare!

Navele cu peste 100 de ”guri de foc”, dar mai ales echipajele foarte bine instruite sunt o garanție că flotila fluvială de la Dunăre este gata oricând, la datorie!

”Ne putem lăuda cu cea mai puternică platformă de luptă de pe întregul curs al Dunării, întărind astfel postura de descurajare și de apărare a României pe flancul estic, prin controlul gurilor Dunării de către forțele fluviale, mai ales în aceste vremuri tulburi, când norii războiului plutesc deasupra Mării Negre”, a precizat comandantul Flotilei Fluviale.

Pe lângă navele de luptă, pe Faleza Dunării au fost organizate și standuri cu materiale și echipamente de luptă specifice marinarilor fluviali și ai infanteriei marine. Nu a lipsit nici prezentarea ofertei educaționale a instituțiilor de învățământ militar de marină.

Marinarii militari din cadrul Flotilei Fluviale a Dunării vor fi prezenți la Galați și luni, 15 august, cu ocazia Zilei Marinei. Vă reamintim, pe Faleză (în zona la ”Elice”), cu începere de la ora 18.00, vor avea loc ceremonialul militar-religios dedicat acestei zile, precum și parada navelor militare – vedete blindate și ambarcațiuni ale Infanteriei Marine -, urmând să fie prezentate și o serie de exerciții tactice de luptă specifice operațiilor fluvio-maritime, cu folosirea muniției de manevră.

Foto: Ovidiu Amălinei

Citit 13239 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2022 13:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.