Finanțări europene de 102 milioane de lei aprobate pentru județul Galaţi

Finanțări europene de 102 milioane de lei aprobate pentru județul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Miercuri, 19 octombrie, Ministerul Dezvoltării a anunțat finanțarea a 1.496 de investiții în 1.149 de localități din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectele au fost depuse în cadrul primei runde de atragere de fonduri pe componentele Valul Renovării și Fondul Local din PNRR și totalizează aproape 7,127 miliarde de lei.

În județul Galați, cele 48 de proiecte aprobate în unitățile administrativ-teritoriale, excepție făcând municipiul reședință de județ, tratat într-un articol separat, totalizează puțin peste 102 milioane de lei. La acestea, putem adăuga și investiția avută în vedere de Consiliul Județean (CJ) Galați, de eficientizare energetică a clădirii principale a Complexului Muzeal de Științele Naturii, inclusiv prin montarea de sisteme de producere a energiei verzi, în cadrul unei proiect de aproximativ 15 milioane de lei, deja menționată în paginile cotidianului nostru. În plus, tot în cadrul unui proiect depus de CJ a fost aprobată și renovarea energetică a Corpului A al Bibliotecii Județene "V.A. Urechia" Galați, precum și elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru Aeroportul Regional Galați-Brăila și obiectivele complementare aferente conexiunilor rutiere ale acestuia pe teritoriul comunelor Șendreni, Braniștea, Schela și al municipiului Galați. Cele două proiecte totalizează peste 8 milioane de lei, inclusiv TVA.

Proiecte de 26 de milioane de lei la Tecuci și de 14 milioane de lei în Berești 

În rest, comuna Smârdan conduce în topul celor mai numeroase proiecte aprobate deja, cu finanțare prin PNRR, cinci la număr, valoarea acestora fiind de circa 2,27 milioane de lei, printre care și reabilitarea moderată a Grădiniței Nr. 1 din cadrul Școlii "Sfânta Parascheva". La Berești, cele patru proiecte aprobate însumează peste 14 milioane de lei, inclusiv pentru renovarea și gestionarea inteligentă a energiei și a imobilelor din oraș ce găzduiesc școala și grădinița, doar această investiție fiind evaluată la circa 6,1 milioane de lei. Nu în ultimul rând, în municipiul Tecuci vor fi realizate trei proiecte cu finanțare prin PNRR, printre care achiziționarea de autobuze pentru zona periurbană, în valoare de 13,15 milioane de lei, dar și construirea unor locuințe nZEB plus pentru tineri, investiție de circa 10,25 milioane de lei.

Altfel, comunelor Poiana, Gohor, Rediu, Tudor Vladimirescu, Costache Negri, Corod, Matca și Cudalbi le-au fost admise la finanțare câte două proiecte, în vreme ce alte 18 comune (Suceveni, Smulți, Vânători, Nicorești, Ghidigeni, Cosmești, Drăgușeni, Buciumeni, Slobozia Conachi, Independența, Braniștea, Schela, Băleni, Negrilești, Suhurlui, Drăgănești, Valea Mărului, Scânteiești) și orașul Târgu Bujor vor beneficia de câte un proiect aprobat deja în cadrul PNRR. De menționat că achiziționarea de microbuze electrice pentru transportul elevilor a revenit primelor două comune din lista de mai sus, în asociere cu vecinii de Vlădești și Bălăbănești și, respectiv, de la Vârlezi, cele două achiziții totalizând aproape 8,34 milioane de lei.

Citit 1479 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2023 09:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.