Cum oprim discursul urii împotriva străinilor

Cum oprim discursul urii împotriva străinilor
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Între 28 și 30 octombrie 2022, la Constanţa,  Asociaţia Novapolis, prin Centrul de Inițiative pentru Dezvoltare, a organizat un curs intitulat "Discursul public și comunicarea privind migrația și integrarea", susținut de lectorul universitar Răzvan Victor Pantelimon, din cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității "Ovidius" din Constanța, deținător al titlului de doctor conferit de Departamentul de Științe Politice al Universității din Bologna, Italia.

Prin sesiunile de formare a autorităților și reprezentanților mass-media, Novapolis urmărește în cadrul acestui program dezvoltarea capacităților de comunicare a jurnaliștilor și a personalului din cadrul primăriilor și instituțiilor publice privind migrația și integrarea refugiaților, pentru a combate discursul urii sau chiar unele acțiuni împotriva imigranților.

Reprezentanţi ai autorităţilor din mai multe judeţe

La curs au participat lucrători din diferite departamente ale primăriilor și prefecturilor din Galați, Tulcea, Isaccea, Constanța, Timișoara, dl Ciochină, însărcinat cu relația cu imigranții de la Poliția de Frontieră Galați, care a vorbit despre legile care acoperă în România fenomenul migrației, lucrători de la Protecția Copilului din Galați și Tulcea, persoane însărcinate cu PR de la Primăria din Tulcea. Din partea Direcției Județene Pentru Sport și Tineret Galați a participat directoarea executivă Anamaria Vasiliu, care s-a oferit chiar să găzduiască astfel de evenimente pro bono.

Fiecare participant a vorbit despre propria experiență cu imigranții, despre contactul cu fenomenul știrilor false, manifestând deschidere în a împărtăși cu ceilalți propria experiență. S-a discutat în detaliu despre conceptele referitoare la problema migraţiei, despre manipularea de către cei interesați să obțină beneficii politice sau economice.

Imigrantul este prezentat în imagini distorsionate de către cei ce au auzit povești la a doua sau a treia mână, viciate de emoțiile povestitorului. Străinul a fost dintotdeauna țapul ispășitor, considerat vinovat pentru toate neajunsurile, de la epidemii la probleme sociale. Acest curs ajută la ajustarea atitudinii, înspre toleranță, a unui popor care migrează el însuși în proporții amenințătoare pentru societatea românească și, cu toate acestea, continuă să respingă străinii.

S-au prezentat diferite tipuri de discurs antimigrație şi s-a analizat legislația internațională în problema migranților și discursului antimigrație, prelucrându-se legi votate în adunarea ONU și ratificate de majoritatea țărilor care incumbă acceptarea de către comunitățile diferitelor țări a imigranților, alungați din confortul de cetățean al statului lor în condiția de refugiat de război sau de persoane persecutate, a căror viață e pusă în pericol.

Numărul imigranţilor care au ales să rămână în România, foarte mic

La discuții, participanții au exemplificat cu situații din realitatea muncii cu imigranții atât din perspectiva dificultăților lor, cât și a statului care îi primește. S-a demontat mitul marilor câștiguri ale acestora din partea statului, făcându-se cunoscut cu documente că numărul migranților ce au ales să rămână în România este extrem de mic și nesemnificativ social.

S-au prezentat avantajele economice pe care le reprezintă folosirea forței de muncă străină, în condițiile absenței forței de muncă autohtone, discutându-se rolul mass-media și al instituțiilor publice în combaterea discursului antimigrație. S-au prezentat reușitele relaționării cu migranții și participanții, s-au adus exemple din experiența profesională a celor de față cu străinii stabiliți în diferite zone, cu drepturile lor și cu condițiile încetării acestora.

La sfârșit, participanții au primit diplome recunoscute internațional care atestă faptul că au dobândit în cadrul acestui curs cunoștințe specifice despre comunicare, disfuncții ale comunicării cu imigranții.

Proiectul general "EoM - Comunități solidare și incluzive pentru migranți în România" este derulat de un parteneriat Asociaţia Novapolis, Asociația Ecumenică a Bisericilor din România, AIDRom, Instituția Prefectului județului Caraş Severin și Instituția Prefectului județului Timiș, finanțat și de Active Citizens Fund România, beneficiind de granturile SEE 2014-2021 ale Islandei, Lichtensteinului și Norvegiei.

 

Citit 1535 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Aprilie 2023 09:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.