Costuri mai mari pentru Muzeul de Artă Vizuală şi Farmacia Ţinc, şantierele abandonate ale Consiliului Judeţean
Foto: Anca Melinte

Costuri mai mari pentru Muzeul de Artă Vizuală şi Farmacia Ţinc, şantierele abandonate ale Consiliului Judeţean
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În speranţa că se vor găsi, totuşi, constructori care să ducă la bun sfârşit clădirea futuristă destinată Muzeului de Artă Vizuală Galaţi şi restaurarea Farmaciei Ţinc, devenită Casa Colecţiilor, valorile acestor investiţii vor fi majorate substanţial. Două proiecte de hotărâre în acest sens se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Galaţi de marţi, 29 noiembrie 2022.

"Au distrus Parcul Rizer pentru clădirea aia pe care au abandonat-o şi nici nu cred că o s-o mai termine vreodată", ne-a strigat un gălăţean care ne-a văzut, la finele săptămânii trecute, că fotografiam construcţia futuristă şi şantierul abandonat. Am remarcat, totuşi, o diferenţă faţă de luna iulie a acestui an, când scriam despre "Finalizarea Muzeului de Artă Vizuală, mai scumpă decât construcția de la zero/ Asocierea Lemacons-Tancrad, singura ofertă depusă". Între timp, a dispărut bannerul uriaş pe care scria: "Muzeul de Artă Vizuală - Obiectiv realizat de Consiliul Judeţean Galaţi, preşedinte Costel Fotea". E drept că, între timp, şi licitaţia respectivă a fost anulată, dar şi următoarea. Farmacia Ţinc era, la fel ca în septembrie anul acesta, cu bucăţi de carton în geamuri, un contract reziliat şi, deja, trei licitaţii anulate. Poate că majorarea valorii acestor obiective de investiţii va duce la găsirea unor constructori care să ducă la bun sfârşit lucrările începute.

Cât ar putea costa Muzeul de Artă Vizuală

Proiectul de hotărâre care va fi supus votului aleşilor judeţeni pe 29 noiembrie 2022 modifică Hotărârea Consiliului Judeţean Galaţi nr. 109 din 28 aprilie 2022, prin care au fost actualizate proiectul tehnic și restul lucrărilor de executat pentru finalizarea obiectivului de investiţie "Muzeu de Artă Vizuală Galați". Concret, valoarea totală a investiţiei ar urma să fie majorată la 32.219.039 de lei inclusiv TVA, de la 24.836.070 de lei inclusiv TVA, cât fusese aprobată în primăvară.

"La acest obiectiv, contractul de lucrări, început în anul 2018 a fost reziliat în anul 2021, deoarece constructorul a executat în 36 de luni doar aproximativ 50 la sută din cuantumul lucrărilor. Pentru terminarea lucrărilor, Consiliul Județean Galați a efectuat o expertiză tehnică ce a stabilit că lucrările pot fi continuate conform proiectului inițial și a evaluat financiar restul de executat. Prin revizia restului de executat a rezultat valoarea totală a restului de executat a investiţiei: 24.836.070 de lei inclusiv TVA", se arăta în hotărârea din aprilie. "Datorită (sic!) creșterii semnificative a prețurilor la materiale, proiectantul a procedat la actualizarea părții economice pentru realizarea obiectivului «Muzeu de Artă Vizuală Galați», finanțat din fondurile Consiliului Județean Galați. Urmare a celor mai sus menţionate, valoarea totală a investiţiei este de 32.219.039 de lei inclusiv TVA", se arată în noul proiect.

În ceea ce priveşte "evoluţia" proiectului, cea mai recentă licitaţie organizată de Consiliul Judeţean pentru găsirea unui constructor a fost anulată automat pe 3 octombrie 2022, deoarece la data-limită nu au existat ofertanţi. La precedenta licitaţie, derulată tot anul acesta, singura ofertă care fusese depusă de asocierea Lemacons - Tancrad a fost considerată inacceptabilă și/sau neconformă, procedura fiind anulată.

De câţi bani ar avea nevoie Farmacia Ţinc

"Se modifică Hotărârea Consiliului Judeţean Galaţi nr. 110 din 28 aprilie 2022 privind actualizarea proiectului tehnic și a restului de executat pentru finalizarea obiectivului de investiţie «Restaurare și Amenajare Casa Colecțiilor fosta Farmacie Ținc» Galați", prevede un alt proiect de hotărâre ce va fi spus la vot în şedinţa de marţi. Conform documentului, valoarea totală a investiţiei va ajunge la 3.172.473 de lei inclusiv TVA, de la 2.544.010 de lei inclusiv TVA, suma la care fusese calculată în primăvara acestui an.

"La acest obiectiv de investiții, contractul de lucrări început în anul 2019, a fost reziliat în anul 2021 deoarece constructorul a executat în perioada de derulare a contractului sub 30 la sută din cuantumul lucrărilor, dovedind incapacitatea de a duce lucrările contractate la bun sfârșit. Pentru terminarea lucrărilor, Consiliul Județean Galați a efectuat o expertiză tehnică ce a stabilit că lucrările pot fi continuate conform proiectului inițial și a evaluat financiar restul de executat. Valoarea totală a restului de executat: 2.544.010 de lei inclusiv TVA", se arată în hotărârea din aprilie 2022. "Datorită (sic!) creșterii semnificative a prețurilor la materiale, proiectantul a procedat la actualizarea părții economice pentru realizarea obiectivului: «Restaurare și Amenajare Casa Colecțiilor fosta Farmacie Ținc» Galați, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Urmare a celor menţionate, principalii indicatori tehnico-economici sunt: 3.172.473 de lei (inclusiv TVA)", prevede proiectul de hotărâre actual, care va fi votat de consilieri.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ultima licitaţie pentru găsirea unui constructor a fost anulată pe 18 octombrie 2022, pe motiv că "au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme". Aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", singura ofertă fusese depusă de Rovis Lider SRL, firmă care a executat lucrările de restaurare la Casa Artelor de pe strada Domnească nr. 58.

Rămâne de văzut dacă aleşii judeţului vor fi de acord cu aceste majorări şi dacă ele vor avea ca efect găsirea unor constructori serioşi, care să execute lucrările abandonate.

Foto: Anca Melinte

Citit 3475 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2022 09:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.