Extinderea Spitalului Județean ar urma să coste mai puţin

Extinderea Spitalului Județean ar urma să coste mai puţin
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aleșii județeni au modificat, de curând, Hotărârea Consiliului Județean (CJ) Galați nr. 33 din 3 februarie 2022 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultați din Studiul de Fezabilitate pentru realizarea obiectivului de extindere, modernizare și dotare a Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galați. Practic, în ultima ședință ordinară a CJ, de marți, 29 noiembrie, a avut loc recalcularea acestor indicatori, iar valoarea totală a investiției scade la 886.544.326,76 lei, inclusiv TVA, din care partea de construcții-montaj este evaluată la 493.605.858,3 lei, TVA inclus.

Estimarea se reduce cu aproape 100 de milioane de lei față de calculul inițial, prima evaluare fiind de puțin peste 983 milioane de lei, iar fondurile necesare realizării acestei investiții ar putea fi obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform documentației de aprobare, recalcularea are loc datorită modificării listei cu echipamentele medicale pentru dotarea spațiilor unde își vor desfășura activitatea secțiile relocate ale spitalului.

Ce criterii de eligibilitate prevede Ministerul Sănătății

Între timp, Ministerul Sănătății, coordonator al finanțării europene, a stabilit deja, în luna octombrie, criteriile finale pentru selecția obiectivelor și a proiectelor de investiții. Criteriile sunt de două tipuri: de eligibilitate și de ierarhizare, iar, în prima etapă urmează a fi aplicat filtrul criteriilor de eligibilitate pentru toate cele 49 de unități sanitare incluse în lista inițială. Printre aceste criterii de eligibilitate am identificat necesitatea existenței Studiului de Fezabilitate/ Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție/ Proiectului Tehnic, după caz, finalizat la data de 15 noiembrie 2022, încadrarea propunerii de investiții în bugetul maxim de 199,99 milioane euro fără TVA, aferent finanțării din PNRR, respectarea cerințelor de eficiență energetică aproape zero (NzEB), dar și estimarea finalizării obiectivului de investiții până la 30 iunie 2026.

În forma finală a actului normativ, Ministerul Sănătății a stabilit și șapte criterii de ierarhizare pentru selecția unităților medicale, care se referă inclusiv la tipurile de patologii ce pot fi tratate în noua unitate sanitară sau numărul de paturi pentru spitalizare continuă.

Proiectul gălățean

Reamintim faptul că extinderea Spitalului Clinic Județean de Urgență, propusă de CJ Galați, presupune un nou corp de clădire cu regim de înălțime D+P+5E+etaj tehnic, cu o suprafață construită totală de 21.486 metri pătrați, în care ar urma să existe 260 de paturi pentru spitalizare continuă, 54 de paturi spitalizare de zi, 61 de paturi ATI și 20 de săli de operații. La începutul acestui an, președintele CJ, Costel Fotea, menționa faptul că parte din documentația tehnică a acestei uriașe investiții se află în evaluare la Ministerul Sănătății și la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

O primă licitație organizată de CJ cu clauză suspensivă pentru acest proiect de mare amploare al județului a fost anulată în vara acestui an, după ce s-au primit peste 700 de pagini cu cereri de clarificări, iar proiectantul este nevoit să vină cu o serie de clarificări referitoare la unele dintre soluțiile propuse.

Contactat de "Viața liberă", președintele CJ a explicat că finanțarea dorită este de circa 150 de milioane de euro, valoare care, dacă ar fi depășită, ar însemna obligativitatea unei cofinanțări proprii de 20% din valoarea investiției. "De altfel, ne luptăm ca acest proiect vital pentru gălățeni să obțină fonduri europene prin PNRR, indiferent de ministerul care are calitatea de coordonator de reforme și investiții, în baza țintelor și jaloanelor stabilite", a adăugat Costel Fotea.

Citit 2180 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Decembrie 2022 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.