Extinderea Spitalului Județean ar urma să coste mai puţin

Extinderea Spitalului Județean ar urma să coste mai puţin
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aleșii județeni au modificat, de curând, Hotărârea Consiliului Județean (CJ) Galați nr. 33 din 3 februarie 2022 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultați din Studiul de Fezabilitate pentru realizarea obiectivului de extindere, modernizare și dotare a Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galați. Practic, în ultima ședință ordinară a CJ, de marți, 29 noiembrie, a avut loc recalcularea acestor indicatori, iar valoarea totală a investiției scade la 886.544.326,76 lei, inclusiv TVA, din care partea de construcții-montaj este evaluată la 493.605.858,3 lei, TVA inclus.

Estimarea se reduce cu aproape 100 de milioane de lei față de calculul inițial, prima evaluare fiind de puțin peste 983 milioane de lei, iar fondurile necesare realizării acestei investiții ar putea fi obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform documentației de aprobare, recalcularea are loc datorită modificării listei cu echipamentele medicale pentru dotarea spațiilor unde își vor desfășura activitatea secțiile relocate ale spitalului.

Ce criterii de eligibilitate prevede Ministerul Sănătății

Între timp, Ministerul Sănătății, coordonator al finanțării europene, a stabilit deja, în luna octombrie, criteriile finale pentru selecția obiectivelor și a proiectelor de investiții. Criteriile sunt de două tipuri: de eligibilitate și de ierarhizare, iar, în prima etapă urmează a fi aplicat filtrul criteriilor de eligibilitate pentru toate cele 49 de unități sanitare incluse în lista inițială. Printre aceste criterii de eligibilitate am identificat necesitatea existenței Studiului de Fezabilitate/ Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție/ Proiectului Tehnic, după caz, finalizat la data de 15 noiembrie 2022, încadrarea propunerii de investiții în bugetul maxim de 199,99 milioane euro fără TVA, aferent finanțării din PNRR, respectarea cerințelor de eficiență energetică aproape zero (NzEB), dar și estimarea finalizării obiectivului de investiții până la 30 iunie 2026.

În forma finală a actului normativ, Ministerul Sănătății a stabilit și șapte criterii de ierarhizare pentru selecția unităților medicale, care se referă inclusiv la tipurile de patologii ce pot fi tratate în noua unitate sanitară sau numărul de paturi pentru spitalizare continuă.

Proiectul gălățean

Reamintim faptul că extinderea Spitalului Clinic Județean de Urgență, propusă de CJ Galați, presupune un nou corp de clădire cu regim de înălțime D+P+5E+etaj tehnic, cu o suprafață construită totală de 21.486 metri pătrați, în care ar urma să existe 260 de paturi pentru spitalizare continuă, 54 de paturi spitalizare de zi, 61 de paturi ATI și 20 de săli de operații. La începutul acestui an, președintele CJ, Costel Fotea, menționa faptul că parte din documentația tehnică a acestei uriașe investiții se află în evaluare la Ministerul Sănătății și la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

O primă licitație organizată de CJ cu clauză suspensivă pentru acest proiect de mare amploare al județului a fost anulată în vara acestui an, după ce s-au primit peste 700 de pagini cu cereri de clarificări, iar proiectantul este nevoit să vină cu o serie de clarificări referitoare la unele dintre soluțiile propuse.

Contactat de "Viața liberă", președintele CJ a explicat că finanțarea dorită este de circa 150 de milioane de euro, valoare care, dacă ar fi depășită, ar însemna obligativitatea unei cofinanțări proprii de 20% din valoarea investiției. "De altfel, ne luptăm ca acest proiect vital pentru gălățeni să obțină fonduri europene prin PNRR, indiferent de ministerul care are calitatea de coordonator de reforme și investiții, în baza țintelor și jaloanelor stabilite", a adăugat Costel Fotea.

Citit 1789 ori Ultima modificare Sâmbătă, 31 Decembrie 2022 18:02

3 comentarii

 • postat de MM
  Miercuri, 07 Decembrie 2022 11:34
  5.13.239.***
  Ieri au fost reincalzite ciorbele "aeroport" si "spital".
  Urmeaza cu mare fast sa se anunte continuarea lucrarilor la "muzeul de arta vizuala" si centura ocolitoare, cea mica.
  Undeva prin februarie-martie 2023 marele anunt de incepere a lucrarilor la panarama de podet de la Filesti.
  Si mai prevad ca undeva pe la finele lui 2023 se vor monta si inaugura cu mare fast, doar luminile de la podul hobanat de pe centura mica.
  In rest pana la alegerile generale din 2024, mai inauguram cate un bloc, scoala, gradinita reabilitata, mai inauguram cate o trecere de pietoni plus o strada luminata corespunzator cu leduri, mai organizam cate un concert, mai plantam sau relocam cate un copac de pe faleza Dunarii in oras si invers.
  Si uite asa sau dus 2 mandate si cu mari sanse ca administratia pUCHEANU-fOTEA, sa mai castige inca un mandat.
  Ce va fi in cel de-al 3-lea mandat, ce ciorbe vor mai reincalzi vom trai si vom vedea.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Mihnea
  Marți, 06 Decembrie 2022 22:46
  5.13.202.***
  Nuielusa lui Mos Nicolae isi arata puterile.
  2
  15
  Raportează
 • postat de Terente ...din Galati
  Marți, 06 Decembrie 2022 22:34
  89.137.136.***
  Macheta din poza este din alta parte a lumii, neavand nimic in comun cu mizeria si bataia de joc de la acest spital al mortii. Trec zilnic de cateva ori prin fata spitalului. Mereu este praf si mizerie, pe timpul verii, noroi si mizerie pe timpul iernii. Sunt peste 10 ani de cand nu se simte nimic bun in aceasta investitie. Parcarea din incinta, ati inchis-o , dupa cateva luni de relativa folosinta. Politia nu intervine cu nimic in fluidizarea haosului din circulatia pe Brailei, fiecare opreste dupa bunul plac.
  In plus, unde sunt cadrele medicale, care sa modifice trendul de "anticamera a mortii", ce cuprinde orice are legatura cu acest enorm spital. Desi au salarii "la cer", angajatii inca pretind , prin gesturile cu subinteles, ca vor spaga.
  Faceti ceva, pana nu murim cu zile!
  5
  46
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.