După sărbători în spital, pictorul Chibrit ar putea avea o soartă mai bună

După sărbători în spital, pictorul Chibrit ar putea avea o soartă mai bună
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Soarta pictorului gălățean Costel Chibrit, relatată de cotidianul „Viața liberă” în ediția din 23 decembrie 2022, s-ar putea schimba în bine. Impresionați de povestea lui, numeroși gălățeni s-au oferit să ajute. Dar cel mai important sprijin ar putea veni din partea Primăriei comunei Oancea, localitate în care pictorul ajuns pe străzi ar putea începe o nouă viață, într-o cameră cu toate utilitățile.

„Un cunoscut pictor gălăţean trăiește pe străzi, din mila oamenilor” era titlul articolului publicat în ediția din 23 decembrie a ziarului „Viața liberă”, poveste care a ajuns la inimile gălățenilor și nu numai. Reamintim faptul că demersul nostru a pornit de la o sesizare a cetățenilor impresionați de faptul că, la intersecția străzilor Gheorghe Doja şi Nae Leonard, locuiește, sub scara unui imobil, un bărbat. L-am căutat, l-am găsit, am aflat cine este și ce poveste uimitoare are. Costel Chibrit, pictorul ale cărui lucrări sunt în casele multor iubitori de frumos, tablouri scump cotate pe piață chiar și înainte de Revoluție, trăia într-o mizerie de nedescris. Cel pentru al cărui penel se plăteau bani grei și luni de așteptare pentru un tablou ajunsese un om al străzii, fără pensie, fără apropiați care să îl ajute și ignorat de trecătorii care vedeau în el un simplu sărman, pierdut în mizerie și neputință. L-am convins, cu ajutorul Poliției Locale și al Ambulanței să accepte ajutorul.

Așa se face că gălățeanul a petrecut Sărbătorile în Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” Galați, unde a fost internat pentru investigații medicale. Se află și acum la Secția II, sub atenta îngrijire a medicului specialist Ionuț Dragoș Rădulescu. Medicul curant ne-a declarat că pacientul primește, din punct de vedere medical, toate îngrijirile de care are nevoie, dar că, imediat după ce va fi externat, acesta va trebui să meargă într-un loc sigur, unde să se gospodărească, pentru a nu se întoarce în stradă. După un Crăciun cu hrană, căldură, curățenie, îngrijire și tratament medical, soarta pictorului s-ar putea schimba total în bine.

Impresionați de povestea omului rămas fără adăpost, gălățenii s-au interesat de soarta lui și ne-au trimis numeroase mesaje pe adresa redacției. Un mesaj plin de speranță am primit din partea primarului comunei Oancea, județul Galați, Victor Chiriloaie. Acesta a publicat pe site-ul ziarului nostru, la articolul despre Costel Chibrit, un comentariu încurajator. „Revin cu oferta comunei Oancea, anume: oferim o cameră în fostul cămin de bătrâni, televizor, căldură, baie, curățenie gratis acestui OM. Cheltuielile vor fi suportate de personalul primăriei. Am să merg să-l caut personal în zilele următoare”.

Contactat telefonic de noi, primarul și-a reiterat promisiunea și ne-a declarat: „Am vorbit cu colegii mei consilieri și îi putem oferi domnului Chibrit o cameră în fostul cămin de bătrâni din comună, în condițiile pe care le-am scris în mesaj”. Costel Chibrit, pe care l-am vizitat la spital joi, 29 decembrie, s-a arătat încântat de șansa de a locui în condiții civilizate și nerăbdător să poată picta din nou.

Cel mai probabil va fi externat pe 3 ianuarie 2023 și ar avea nevoie de haine și obiecte de igienă personală, pentru că nu are decât pijamalele primite la spital. Cine dorește să îl ajute este rugat să ne contacteze pe adresa de email a redacției, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 6260 ori Ultima modificare Joi, 09 Februarie 2023 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.