SN Damen Galați a livrat Gărzii de Coastă două nave de patrulare (VIDEO)

SN Damen Galați a livrat Gărzii de Coastă două nave de patrulare (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Două noi nave de patrulare și supraveghere maritimă, construite în Șantierul Naval Damen Galați, au intrat recent în serviciul Poliției de Frontieră din România. Ambarcațiunile, în valoare de 26 milioane de euro, au fost realizate cu fonduri europene și vor fi folosite de Garda de Coastă.

Ceremonialul de intrare în serviciu şi acordare a pavilionului pentru cele două nave s-a desfășurat în Portul Constanța, în prezenta inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor de poliție Victor-Ştefan Ivaşcu.

”Mijloacele de mobilitate în fața cărora ne aflăm, ale căror capabilități se ridică la cele mai înalte standarde tehnice specifice domeniului, vor fi utilizate de personalul Gărzii de Coastă pentru supravegherea multifuncțională a zonei de competență de la Marea Neagră, ceea ce înseamnă acoperirea unui spațiu maritim de circa 20.000 de kilometri pătrați, constând în ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă”, a declarat șeful Poliției de Frontieră Române.

Navele pot efectua misiuni de trei zile pe mare, în condiţii de furtună, cu valuri de până la 4 metri înălţime. Navele pot parcurge distanţe de până la 600 de mile marine şi pot primi fiecare câte 80 de persoane la o misiune de salvare pe mare.

Proiectul privind navele destinate Gărzii de Coastă a demarat în luna martie a anului 2021, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a două nave maritime de patrulare cu Grupul Damen. Contractul s-a derulat în cadrul proiectului ”Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex”, procedura de atribuire a contractului de achiziție fiind licitația publică deschisă, precizează Poliția de Frontieră.

Valoarea contractului a fost de 154.633.657 de lei (26 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă, navele intrând în dotarea PFR la sfârșitul anului 2022.

Poliția de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 243,5 km sunt la Marea Neagră. Cu navele aflate în dotare, se va asigura dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate asigură permanent acoperirea unui spaţiu maritim de aproximativ 30.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă).

”Achiziția de nave maritime de patrulare şi şalupe de intervenţie conferă Poliţiei de Frontieră Române o creștere a capacității de intervenţie operativă, pentru desfășurarea de misiuni specifice de a asigura respectarea drepturilor statului român în apele maritime din zona de competență, supravegherea și controlul frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol și salvarea echipajelor acestora”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției de Frontieră.

De asemenea, în contextul gestionării fenomenului migraționist la frontierele externe ale UE, achiziția de noi mijloace de mobilitate navală este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliției de Frontieră Române asumate față de Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operațiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE.

Citit 12279 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Februarie 2023 21:08

2 comentarii

  • postat de Un turc
    Marți, 21 Februarie 2023 11:17
    82.76.59.***
    Trist ca nu a ti luat exemplu A.F.D.J. ului care si a comandat nave in turcia, macar acum cu cutremurul sa va fi gandit la muncitorii turci, ca galatenii ce isi castiga painea la damen, nu ne intereseaza, turcii sa traeasca….stim licitatii…pretul cel mai mic..dar si spaga ??????
    0
    0
  • postat de Mihnea
    Vineri, 27 Ianuarie 2023 23:47
    5.13.237.***
    Garda de Coastă a preluat cele doua noi nave de patrulare și supraveghere maritimă din 19 ianuarie 2023.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.