Protest fără precendent vineri la Galați! Fermierii scot tractoarele în stradă

Protest fără precendent vineri la Galați! Fermierii scot tractoarele în stradă
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Fermierii gălățeni vor ieși la protest, vineri, 7 aprilie, într-un demers în premieră, pentru a sensibiliza autoritățile referitor la situația discriminatorie și păguboasă apărută prin crearea unui coridor de export pentru cerealele ucrainene.

Într-o primă etapă, începând cu ora 12,00, aceștia vor parcurge cu tractoarele distanța dintre Vama de la Giurgiulești și sediul Direcției Vamale din strada Portului. Ulterior, aceștia se vor urca în autoturisme și vor muta protestul în fața sediului Instituției Prefectului, manifestările fiind programate să se încheie la ora 15,00. Fermierilor nu li s-a permis accesul cu utilajele agricole pe străzile din oraș, dar inclusiv artera marginală folosită pentru protest este una în mod normal populată de autocamioanele ucrainene care vin dinspre graniță.

Oamenii sunt nemulțumiți, pe de o parte, de cuantumul despăgubirilor obținute de țara noastră în urma exporturilor masive de cereale din Ucraina, dar, mai ales, de data la care se preconizează ca acestea să intre efectiv în conturi. "După ce că am primit doar 10 milioane de euro la nivel național, am înțeles că banii vor ajunge abia în septembrie", ne-a declarat unul dintre organizatorii protestului, Daniel Ciuhureanu, reprezentantul companiei gălățene Brateșleg. În plus, acesta se arată nedumerit de modul în care funcționează schimburile comerciale agricole cu Ucraina. "De la 1 iulie 2022, ucrainenii au introdus taxe vamale pentru legume din România, între 6 și 9 la sută, în timp ce invers nu există așa ceva la niciun produs. Halal reciprocitate", ne-a mai spus Daniel Ciuhureanu. Din informațiile noastre, un protest similar al fermierilor din județ ar urma să aibă loc, tot vineri, și în zona Vămii de la Oancea.

Situația creată de războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra pieței cerealelor inflamează lucrurile în mai multe state UE. Ministrul Agriculturii din Polonia, Henryk Kowalczyk, a demisionat, miercuri, 5 aprilie, pe fondul creşterii furiei fermierilor din ţara sa din cauza impactului importurilor de cereale din Ucraina asupra preţurilor, transmite Reuters. Kowalczyk a explicat că a luat această decizie după ce Comisia Europeană a hotărât să prelungească scutirea de taxe pentru importurile de cereale din Ucraina până în iunie 2024.

Vineri, 31 martie, șefii de guvern din cinci ţări UE (Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria) i-au scris preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a propune măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile ucrainene. Ei au mai afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene, dacă nu se reușește oprirea afluxului acestor produse, care împinge în jos preţurile pe pieţele UE, prin alte mijloace.

George Marinescu, Anca Spânu

Protestul de vineri, 7 aprilie, AICI

Citit 4779 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 07:01

9 comentarii

  • postat de Mihai Nastasache
    Joi, 06 Aprilie 2023 13:01
    93.122.251.***
    D-lor postaci , va place ori nu va place , ei sunt , intr-adevar , bogatii agriculturii galatene ! Oameni de afaceri , veniti dupa 2007 , odata cu subventiile europene . Pamanturi bunicele- cat de cat , apa la discretie , ieftina si utilaje performante urmare proiectelor cu fonduri subventionate .
    0
    0
  • postat de Antihoti
    Joi, 06 Aprilie 2023 00:22
    109.166.130.***
    Plătiți-va corect arenda și apoi faceți proteste, dacă tot aveți marfa pe stoc.
    Ar trebui sa dați explicații pt dosarele de dauna înaintate la Direcția Agricola, pt care ați fost despăgubiți, pe motiv ca nu ați făcut producții din cauza secetei...
    Rușine sa va fie!
    0
    0
  • postat de ss
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 21:38
    5.13.198.***
    Cand era 1.6lei/kg cereale, datorita razboiului, fata de 0.8lei/kg nu au vrut sa vanda ca asteptau cresterea pretului, cand a scazut la 1.2lei/kg au inceput sa tipe din gura de sarpe de "pierderi".....lacomia costa!
    0
    0
  • postat de Gigel
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 19:38
    5.13.130.***
    1000 de lei sa fie si ceapa si usturoiul. Si asa romanul nu stie sa le foloseasca in mancare cum trebuie. Daca o reteta e cu 1 ceapa el pune juma' de kg si daca e un catel zdrobit pus si apoi scos, el pune o capatana. Mananca in disperare ca pute si carnea pe ei a usturoi.
    0
    0
  • postat de Degebal
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 18:27
    213.233.88.***
    Nesimtitii au iesit in strada nu pot fura din cauza ca vine marfa ieftina din Ucraina sper sa dati faliment cu totii.
    0
    0
  • postat de nu-i credeti
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 18:23
    89.39.81.***
    au facut stocuri, au zis ca vind pe pret de razboi. bani muuulti. uite ca potriveala nu s-a mai potrivit. bani buni luati in 2020, 2021, subventii la greu. ei zic ca trebuie sa le fie bine mereu....
    0
    0
  • postat de Grâne scumpe, nevandabile
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 17:58
    109.166.132.***
    Ura și la gară, cu scule și tractoare, adunarea la gară. Dacă tot este mai bine în Ucraina, nu mai bine faceți pe acolo, agricultură ? Și nu mai bine mergeți voi cu tractoarele, să defilați prin Piața Roșie, la Kremlin adunarea, să vă vadă Putin în a voastre neajunsuri, că de, războiul a fost declan
    0
    0
  • postat de Competentul Capabil
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 16:14
    89.137.30.***
    De asta e ceapa 8 lei kilu? La inceputul razboiului au stat toti cu marfa in depozite, asteptand sa creasca pretul si acum nu le convine ca nu mai iese profitul gros? Nu mai consumati motorina aiurea si munciti mai cu spor, ca nu va toarna nimeni rachete in cap. Hai Simona!
    0
    0
  • postat de Adrian
    Miercuri, 05 Aprilie 2023 16:00
    89.39.81.***
    Nu mai suntem slava ucraini??? Asta e strangem din dinți. Pana acum ne duceam si la razboi pentru ei ce sa intamplat? E bine pana be afectează bugetul?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.