Festivalul „Gulliver”, la final. Teatrul pentru Copii şi Tineret din Galaţi, premiat de „Viaţa liberă”

Festivalul „Gulliver”, la final. Teatrul pentru Copii şi Tineret din Galaţi, premiat de „Viaţa liberă”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După şase zile de teatru, peste 25 de spectacole pentru toate categoriile de vârstă, atât în sălile teatrului, cât şi în Grădina Publică, peste 6.500 de participanți care s-au bucurat de activitățile și experiențele din program, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Animație ”Gulliver” a ajuns la final.

Sâmbătă, 27 mai, a avut loc Gala premiilor, un moment foarte aşteptat de toţi participanţii, întrucât Festivalul Internațional de Animație ”Gulliver” se remarcă în rândul manifestărilor culturale de gen din țară prin faptul că își păstrează caracterul competitiv, iar producţiile teatrale pentru copii prezente în festival participă la secţiunea Concurs și sunt evaluate de către profesionişti în artele spectacolului. Astfel, juriul festivalului din acest an a fost alcătuit din: președinta juriului - Anca Doina Ciobotaru - actor păpușar, prof. univ. dr. habil la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Irina Zlotea – critic de teatru și Gavril Cadariu – regizor și manager al Teatrului pentru Copii și Tineret ”Ariel” din Târgu Mureș.

Juriul a stabilit că marele câştigător al ediţiei de anul acesta este spectacolul ”Uriașul egoist”, al Teatrului pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” din Iași, care a primit atât Marele Premiu, cât şi Premiul pentru regie, acordat lui Radu Nica. 

Premiul pentru interpretare le-a revenit actorilor Cristina Dumitra și Corneliu Jipa pentru rolurile din spectacolul ”Căpcăunii”,  regia Irina Niculescu, al Teatrului ”Tony Bulandra” din Târgoviște. 

Actrița Lenuța Dorobanțu a câştigat Premiul pentru mânuire, pentru personajul ”Amy Winehouse” din spectacolul ”Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor)”, regia Cristian Ban, al Trupei de Marionete a Teatrului Clasic ”Ioan Slavici” din Arad.

Premiul pentru scenografie a ajuns la scenografa Eugenia Tărășescu Jianu, pentru spectacolul ”Ali Baba și cei 40 de hoți”, al Teatrului pentru Copii și Tineret ”Imaginario” din Ploiești, în timp ce Premiul pentru muzica din spectacol a revenit compozitorului Cári Tibor, pentru muzica din spectacolele: ”Ali Baba și cei 40 de hoți”, regia Oana Leahu, și ”Ciobanul și Domnița”, regia Toma Hogea, de la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia. 

Premiul special al juriului s-a acordat Crinei Zvobodă pentru spectacolul de ventrilocie ”Crina și păpușile vorbitoare”, al Teatrului Nou din București.

Potrivit tradiţiei, cotidianul "Viaţa liberă" a acordat, așa cum o face la fiecare ediţie, Premiul "Dan Ganea", care a revenit anul acesta Teatrului pentru Copii şi Tineret „Gulliver” din Galaţi, pentru efortul susţinut de a-şi extinde repertoriul în beneficiul tinerilor gălăţeni.

Citit 1334 ori Ultima modificare Luni, 29 Mai 2023 16:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.