Furnalul 5, oprit din cauza... condițiilor meteo nefavorabile! Sincope în aprovizionarea Liberty Galați cu materii prime

Furnalul 5, oprit din cauza... condițiilor meteo nefavorabile! Sincope în aprovizionarea Liberty Galați cu materii prime
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Liberty Steel a luat decizia de a opri Furnalul nr. 5 din combinatul siderurgic de la Galați, potrivit datelor obținute de compania britanică Argus Media, specializată pe informații despre piața globală de energie și mărfuri.

"Furnalul nr. 5 al Liberty Galați a fost temporar oprit din cauza vremii severe din Marea Neagră și a nivelurilor dramatic de scăzute ale Dunării, care au afectat livrarea de suficiente materii prime pentru funcționare în siguranță a furnalului", a spus un purtător de cuvânt al companiei, citat de Argus Media. "Continuăm să plătim în mod normal angajații care lucrează în zonele afectate și vom reporni furnalul până la sfârșitul aceastei luni". Sursele citate de compania britanică au sugerat că repornirea furnalului ar fi programată în jurul datei de 24 octombrie.

La solicitarea ziarului ”Viața liberă”, aceste informații au fost confirmate și de un purtător de cuvânt al Liberty Galați.

Aceste informații apar în condițiile în care o serie de furnizori ai combinatului siderurgic de la Galați, dar și cei de la combinatul din Ostrava (Cehia) se plâng că înregistrează întârzieri la plățile pe care le au de primit, precizează Argus Media.

O belea nu vine singură

Subiectul disputelor în instanță privind unele dintre notele de plată ale combinatului siderurgic Liberty Galați a fost tratat recent și de Financial Times. Publicația financiară britanică arată că unitatea gălățeană, deținută de omul de afaceri Sanjeev Gupta, "a fost lovită de cereri de insolvență din partea mai multor furnizori, în cel mai recent semn al problemelor de plată în imperiul industrial al omului de afaceri".

Indirect, publicația financiară face referire la șocul din martie 2021, când GFG Alliance, din care face parte și Liberty Steel, s-a confruntat cu serioase probleme financiare după prăbușirea principalul său creditor, Greensill Capital. La acel moment, nu puțini au fost cei care "profețeau" prăbușirea afacerilor lui Sanjeev Gupta, inclusiv în domeniul siderurgic. Din fericire, până în prezent cel puțin, astfel de pronosticuri nu s-au confirmat.

În același timp, GFG Alliance a fost nevoită să facă eforturi uriașe în materie de restructurare și refinanțare a afacerilor pentru a evita un colaps.

În ceea ce privește afacerile din siderurgie, Comitetului de Restructurare și Transformare (RTC) al Liberty Steel Group, înființat pentru a depăși situația de criză, a reconfigurat unitățile din Europa în jurul celor două mari oțelării pe care le deține grupul: Liberty Galați și Liberty Ostrava.

În ultimii doi ani, industria siderurgică a suferit și șocurile induse de pandemia de Covid-19, dar și cele induse de creșterile prețurilor la energie și de perturbările lanțurilor logistice generate de războiul din Ucraina. Prin urmare, industria siderurgică are, în ansamblul ei, destule elemente de neprevăzut.

"Întreaga industrie europeană a oțelului a fost puternic afectată de rata ridicată a inflației și de prețurile mari ale energiei din ultimul an, agravate de cererea scăzută cauzată de nivelul istoric de importuri de oțel din afara Uniunii Europene și de războiul prelungit din Ucraina - provocări care au avut un impact major în industria siderurgică românească. În prezent, industria siderurgică europeană se luptă să supraviețuiască, o capacitate de producție de milioane de tone de oţel fiind suspendată, iar multe companii caută să își oprească operațiunile sau să își prelungească perioadele de mentenanță - afectând, de asemenea, furnizorii și întregul lanț valoric. În acest context plin de provocări, Liberty Galați a traversat aceste momente dificile și a reușit să ofere produse și servicii clienților săi, să plătească angajații în mod normal și să gestioneze plățile către furnizorii săi cât mai eficient posibil", a declarat marți, 17 octombrie, pentru "Viața liberă", un purtător de cuvânt al Liberty Galați.

Cu siderugia în instanță

În același timp, este o realitate faptul că, așa cum reiese și din datele disponibile pe portalul instanțelor de judecată, o serie de companii au solicitat la Tribunalul Galați, în acțiuni separate, deschiderea procedurii insolvenței sau au solicitat obligarea combinatului siderurgic Liberty Galați la plata unor sume de bani.

De exemplu, un reprezentat al Companiei Unisteel, care furnizează materii prime Liberty Galați, a declarat pentru Financial Times că a cerut deschiderea procedurii insolvenței pentru o presupusă datorie neplătită de un milion de euro, "pentru că nu am găsit altă soluție". Acesta s-a mai arătat deranjat de faptul că Grupul Liberty Steel a cumpărat recent combinatul siderurgic Dunaferr din Ungaria, în timp ce unele datorii către furnizori ar fi rămas restante. "Nu au bani să plătească furnizorii, dar au găsit bani pentru a cumpăra o altă companie. Cum aşa?", a comentat reprezentantul companiei respective, potrivit Financial Times.

Într-o altă situație, European Broad, un alt furnizor care a deschis luna trecută o acțiune împotriva Liberty Galați, a declarat pentru Financial Times că, între timp, datoria a fost achitată.

Din verificările noastre, ultima cerere de insolvență privind Liberty Galați a fost făcută de firma Rematinvest SRL, pe 16 octombrie. Alte sume de bani sunt solicitate în instanță de companii destul de cunoscute în Galați, precum firma de construcții Katy SRL și Compania Frigorex, din domeniul sistemelor de climatizare industriale. Un litigiu a fost și cu Criomec SA - dosar deschis pe 7 septembrie a.c., însă instanța a respins formal pe 17 octombrie solicitarea acesteia de deschidere a procedurii de insolvență, ca rămasă, între timp, fără obiect.

În prezent, sunt active cel puţin 12 litigii de natură financiară între Liberty Galați și diverși furnizori de produse sau servicii, însă conducerea combinatului nu vede în acest lucru o situație neobișnuită sau una de natură să pericliteze activitatea unității.

"Avem mii de furnizori și doar câteva cazuri în litigiu. O mare parte dintre aceste cereri, care au o valoare scăzută, sunt nejustificate și sunt contestate în instanță. Puținele cazuri care trebuie rezolvate sunt în curs de soluționare. Luând în considerare numărul mare de tranzacții la Liberty Galați și cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde de euro anul trecut, aceste cazuri izolate nu reprezintă o problemă financiară și nu au impact în operațiunile Liberty Galați. Compania continuă să ofere produse și servicii clienților săi, să plătească salariile angajaților în mod normal și să gestioneze plățile către furnizori cât mai eficient posibil", a declarat pentru "Viața liberă" un purtător de cuvânt al Liberty Galați, o declarație asemănătoare fiind făcută și pentru Financial Times.

 

Citit 22492 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Octombrie 2023 18:06

15 comentarii

  • postat de sa de-a domnul. orasul are nevoie de combinat.
    Joi, 19 Octombrie 2023 15:01
    89.39.81.***
    furnalul 5 a fost oprit pentru ca in functiune produce cheltuieli mai mari decit in oprire....da, nu stiu ce asteapta patronii dar eu cred ca nu mai porneste. poate stiu ei ceva...
    11
    6
  • postat de Gigel
    Joi, 19 Octombrie 2023 12:08
    5.13.149.***
    @Melinte Marian: acum e era gingasilor, nici combinatul nu mai e ce era candva. Daca e un val mai mare gata aprovizionarea plus ca inainte in comunism nu iesea valul din rand sa faca el apa de capul lui.
    9
    2
  • postat de Marian
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 22:05
    109.166.137.***
    Poa' să fie Marea Neagră precum Bratesul, Dunărea adâncă mai ceva decât groapa Marianelor, să vezi belea când îți vedea că gazul metan ptr combinat e contaminat cu molecule de carbon și hidrogen
    17
    24
  • postat de Joe indianul
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 16:54
    95.76.59.***
    Și în jurul datei de 24 octombrie, crește nivelul Dunării și se liniștește Marea Neagră, permițând navelor de aprovizionare să navigheze în condiții normale? Această gogoriță este un exemplu concret de ,,logică" indiană!
    14
    43
  • postat de Melinte Marian
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 14:45
    86.187.165.***
    CSG , SIDEX , MITTAL , ARCELOR nu au avut parte de astfel de condiții , chiar nu vă este rușine să emiteți astfel de exive !Închiderea ilegală a UCC prin nerespectarea clauzelor asumate cu AVAS și nesancționate de aceasta și CSAT , au facut azi " condiții nefavorabile" salariaților .
    12
    40
  • postat de Marcel
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 14:12
    5.13.134.***
    Soarta Sidexului a fost pecetluita de mult,a fost tinut in viata pt.milioanele de tone de fier,exploatate din halda si dun sectiile taiate iar acum ca s-a terminat fierul,gata si combinatul!Din pacate e ultimul din Romania!Dar macar liderii de sindicat sa supravetuiasca!Lasii!
    12
    49
  • postat de Alex
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 14:07
    93.122.251.***
    Trec ambarcatiuni pe Dunare la greu, inclusiv barje, dar numai spre combinat nu au cum sa ajunga???
    11
    58
  • postat de LTG1
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 13:29
    178.138.99.***
    Furnalul 5 este oprit de vreo 2 săptămâni, nu are nicio treabă cu Marea Neagra sau cu Dunărea, este rezultatul indienilor. Un comunicat greu de crezut, mai degrabă mincinos, combinatul este in colaps, putred de datorii și devalizat de indieni. Platiti-va datoriile, nu am luat salariul.Un contractor!
    12
    66
  • postat de florin
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 12:18
    213.233.88.***
    Cumva ucrainienii nu folosesc Dunarea?Ati luat legatura cu Comvex?Pentru ca oamenii aceia pe care ii cunosc f bine și sunt f serioși var spune ceva de genul ca nici nu vor sa mai auda de Galați!
    19
    35
  • postat de Dorel
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 11:56
    89.121.200.***
    Ziua cand reporneste furnalul am aflat-o de la "un purtator de cuvant" al companiei (e secret, nu trebuie sa stim cum il cheama). Ce n-a precizat purtatorul de vorbe al companiei este ANUL in care se va implini "profetia" necunoscutului purtator...
    12
    33
  • postat de Roman
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 11:04
    5.13.208.***
    Asa ne trebuie dacă nu suntem în stare sa ne chibzuim singuri a făcut Borș și sleafta lui ce a vrut din combinat parca era afacerea lui proprie.Suntem un stat slab cu o justiție corupta.I tr un stat de drept în secunda doi dădeau toți cu subsemnatul. Păcat de oamenii care muncesc cinstit,dar degeaba
    12
    82
  • postat de Von Bergovicz
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 10:28
    109.166.130.***
    Sa vedem reacția când vor zbura rachete dinalea adevărate și când ne vor măcelari și pe noi pe capete exact cei la care nu ne asteptam
    49
    19
  • postat de magis
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 10:28
    89.121.200.***
    Nu iese fum fara foc ...
    16
    37
  • postat de Von Bergovicz
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 10:24
    109.166.130.***
    Ciolacu' și a vândut tot pentru o promisiune care nu se va adeveri va baga România în război. Combinatul se închide, Dedeman pleacă din România...daca auzim ceva și de Damen însemna că începe războiul și în România. Ulpimea s a speriat de la un sms-prosteala trimis la 23 30
    44
    26
  • postat de Hai Otelul!
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 10:18
    5.13.163.***
    La Liberty cel mai tare angajat nu e geniul siderurgist , cum a fost dl. Lazar, Dumnezeu sa-l ierte, (mort zilele astea) ci a ajuns -nu portarul, ca in legile lui Murphy- dar asta de scrie comunicatele! Mare om, ar zice Marin Preda!
    18
    29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.