Siderurgie - Furnalul nr.5 își reia activitatea după două luni de pauză

Siderurgie - Furnalul nr.5 își reia activitatea după două luni de pauză
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

După două luni de zile de inactivitate, combinatul siderurgic Liberty Galați a demarat procesul de repornire a Furnalului nr.5. Acest lucru ar trebui să fie, poate, un semnal că activitatea unității siderurgice începe să iasă din ”apele tulburi” prin care a trecut în ultima perioadă.

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, Furnalul nr.5 a fost oprit la începutul lunii octombrie. După cum susținea conducerea combinatului, "Furnalul nr. 5 al Liberty Galați a fost temporar oprit din cauza vremii severe din Marea Neagră și a nivelurilor dramatic de scăzute ale Dunării, care au afectat livrarea de suficiente materii prime pentru funcționare în siguranță a furnalului".

Demararea procesului de repornire a furnalului a fost anunțată oficial la începutul lunii noiembrie, dar a mai fost nevoie de încă o lună de zile pentru ca activitatea să fie efectiv reluată.

”Repornirea are loc în condițiile dificile de piață pentru producătorii de oțel din Europa, la care Liberty se adaptează prin ajustarea mixului de produse și a graficelor de producție, prin reducerea costurilor și prin colaborarea cu guvernul pentru a reduce diferența față de prețurile energiei înregistrate în Europa.

Aceste acțiuni, alături de sprijinul și cooperarea clienților, furnizorilor și altor parteneri ai Liberty, vor susține o repornire sustenabilă și competitivitatea companiei din Galați pe parcursul ciclurilor pieței de oțel, în procesul de tranziție către tehnologii și surse de energie cu emisii reduse de carbon”, se preciza la acel moment într-un comunicat de presă al companiei.

Repornirea activității la Furnalul nr.5 vine în condițiile în care Liberty Galați se confruntă în instanță cu zeci de cereri de insolvență din partea unor companii care susțin că au facturi neachitate de către combinat. Liberty susține că ”o mare parte dintre aceste cereri, care au o valoare scăzută, sunt nejustificate și sunt contestate în instanță. Puținele cazuri care trebuie rezolvate sunt în curs de soluționare”.

Rămâne de văzut cât de solid este combinatul din punct de vedere financiar. Cert este că, o analiză mai amplă a activității Combinatului Siderurgic Liberty Galați ar urma să fie făcută în cursul lunii decembrie, când este convocată o adunare generală a acționarilor, un anunț în aceste sens fiind publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit convocatorului, principalul punct pe ordinea de zi va fi „aprobarea contractării prin EximBank Banca Românească, în numele şi în contul statului, a unui credit cu dobândă subvenţionată în scopul realizării de investiţii şi/sau capital de lucru, în termenii şi condiţiile prevăzute în schema de ajutor de stat conform Normei SN3.15 Garanţii Eximbank în cadrul schemei de ajutor de stat UcrainaZ (NI-GAR-15l/0), în valoare de 150 de milioane de euro”!

Acționariatul ar urma să aprobe convenția de garantare din cadrul schemei de ajutor de stat, precum și constituirea în garanție a bunurilor mobile și/sau imobile ale Liberty Galați, așa cum se regăsesc acestea în patrimoniul societății.

"Fiind una dintre numeroasele companii românești afectate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Liberty Galați poate confirma că a solicitat Eximbank România acordarea unui sprijin pentru capital de lucru în cadrul schemei de ajutor de stat Ucraina”, a declarat în legătură cu acest subiect pentru ”Viața liberă” un purtător de cuvânt al Liberty Galați.

Mai amintim că, recent, marile companii din industrie (ABIEC) au solicitat autorităților române deblocarea unor instrumente financiare - Fondul de Modernizare, realocarea fondurilor europene neutilizate în anii precedenți, bugetul de stat etc. - menite să le sprijine să depășească criza indusă de războiul din Ucraina în special prin creșterea prețurilor la energie și scăderea pe burse a prețurilor la produsele industriale.

Citit 9191 ori Ultima modificare Duminică, 10 Decembrie 2023 09:42

5 comentarii

  • postat de Pitpalac
    Duminică, 10 Decembrie 2023 15:55
    86.124.202.***
    Mai Elisaveta Bostan, nu stiu de prin ce birou iti culegi mata informatiile, dar pesemne faci parte din aceeasi garnitura de gradati care stau la caldurica si nimic nu li se poate intampla. Habar nu aveti ce se intampla la nivelul muncitorului si care-i sunt cerintele. De aia suntem acum unde suntem
    1
    3
  • postat de Elisaveta
    Duminică, 10 Decembrie 2023 15:00
    194.105.20.***
    Pt Pitpalac...esti pe aratura frustratule, inginerii muncesc cot la cot cu lucratorii. Stai acasa Vordesti in dodii, mai intereseaza-te pe la sindicatul tau!
    14
    5
  • postat de Pitpalac
    Duminică, 10 Decembrie 2023 13:19
    86.124.202.***
    L-au pornit ca sa ce ? Caci mai mult de 7 sau 14 zile nu va merge ! Asa se face acum siderurgie ? Bine ca stau acasa inginerasii de sarbatori, iar toti prostii de muncitori sunt obligati sa-si ia liberele fortat in prima parte a lunii ca sa munceasca in locul lor la asa zisa "marea pornire".
    6
    17
  • postat de Roman
    Duminică, 10 Decembrie 2023 10:00
    5.13.145.***
    Care pret al energii in Europa? la noi e cel mai scum.Tara lui papura voda.Fac toti ce vor.Capital de la Exim Banc ? Aceiasi schema ca si compania de aviatie Blue Air sau cum s o chema ca sa plateasca cetateanul.Dati vina pe razboi pe orice numai pe voi nu .INCOMPETENTA CRASA.
    1
    30
  • postat de Ion
    Duminică, 10 Decembrie 2023 07:27
    5.13.134.***
    Nu au platit si nu au cazut de acord cu principalii colaboratori privind repornirea activitatii - cei direct implicati pe fluxul cald nu sunt activi, din cauza blocajului financiar. Ca atare, "repornirea" este doar un gest de a demonstra ca sunt operationali- conditie obligatorie pentru imprumut.
    1
    26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.