Constructorul român UMB a solicitat oficial CNAIR rezilierea amiabilă a contractului pentru proiectarea și execuția Centurii Galați (Centura Mare), cu o lungime de 33 km, contract finanțat de la bugetul de stat și semnat înainte de alegerile din 2020 pentru o ofertă de 705 milioane de lei, mult sub estimarea CNAIR de 900 milioane de lei, informează Economedia.ro.
Solicitarea de reziliere amiabilă a contractului a fost făcută în august 2023 și apare în informarea oficială a Companiei de Drumuri din luna decembrie, consultată de "Viața liberă". "În data de 22.08.2023, antreprenorul a solicitat încetarea de comun acord a contractului. În data de 7.09.2023, beneficiarul a transmis răspunsul său antreprenorului cu privire la încetarea contractului. Până în prezent, CNAIR nu a primit niciun răspuns", se arată în document, care nu precizează răspunsul dat de CNAIR solicitării UMB.
Grindeanu anunța în toamnă că se va rupe contractul
Datele rezilierii încă nu au fost stabilite astfel încât cel mai puternic constructor din România să nu fie penalizat cu certificat negativ. Rezilieri amiabile s-au făcut și cu proiectanți care nu s-au mai încadrat în costul ofertat, notează Economedia.ro.
Tot în județul Galați, UMB ar fi trebuit să înceapă lucrările la podul peste Siret de la Cosmești (contract cu fonduri europene semnat încă din 2022). Până la sfârșitul anului, UMB trebuie să termine lucrările la Drumul Expres Brăila - Galați, șosea rapidă de 11 km, potrivit sursei citate.
În toamna anului trecut, prezent la Galați, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța că se va rupe contractul pentru Centura Mare, contract "unde au fost niște domni care au semnat pe repede înainte". "Suntem aproape siguri că la Galați vom aplica aceeași soluție ca la Timișoara, unde am avut un constructor neserios. S-a reziliat și în aproape două luni s-a reluat licitația. Vom rupe acest nod gordian, să începem efectiv lucrul", spunea atunci Grindeanu.
Cererea de reziliere, imediat după ce Guvernul aprobase exproprieri
În iulie 2023, cu numai o lună înainte ca UMB să solicite rezilierea amiabilă a contractului, Guvernul a aprobat declanșarea procedurii de expropriere pentru un număr de 275 de imobile din zona Braniștea - Șendreni, având o suprafață totală de 679.825 mp. "Viața liberă" scria la vremea respectivă că bugetul alocat pentru finalizarea acestor exproprieri era de aproximativ 18 milioane de lei.
Varianta de ocolire a municipiului Galați, cunoscută și ca Centura Mare, se desprinde din DN 25 prin nodul rutier Traian, supratraversează DN 25 şi calea ferată Tecuci - Galaţi, trece de Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior şi intersectează DN 2 B înainte de vama Galaţi - Giurgiuleşti. Pe traseul de 33 de kilometri sunt 34 de poduri și pasaje, cu o lungime totală de 4,4 kilometri.
Costel Fotea, președintele CJ: "Centura Galațiului trebuie să se realizeze"
Contactat de "Viața liberă", președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, ne-a declarat: "Rezilierea amiabilă a contractului este doar dorința domnului Umbrărescu. Urmează ca săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, să mă întâlnesc cu domnul ministru Grindeanu, să vedem cum vom proceda în continuare. În momentul de față, știu că domnul Umbrărescu trebuie să facă centura Galațiului. Nu am acum mai multe detalii, dar centura Galațiului trebuie să se realizeze. Miercuri mă voi întâlni cu domnul ministru Grindeanu și vom discuta concret despre tot ce trebuie făcut pentru ca proiectul centurii Galațiului să fie dus la bun sfârșit".