IMM-urile gălățene nu se înghesuie la Programul Tranziție Justă

IMM-urile gălățene nu se înghesuie la Programul Tranziție Justă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

IMM-urile din județele Galați, Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova și Mureș pot accesa fonduri în valoare totală de 775 milioane de euro prin Programul Tranziție Justă, un program care sprijină dezvoltarea durabilă și crearea de noi locuri de muncă în județele afectate de tranziția energetică. Apelul a fost deschis în decembrie 2023 și a fost prelungit de mai multe ori, cel mai nou termen-limită fiind acum, pe 20 mai.

Se pare că IMM-urile din Galați nu se prea înghesuie să depună proiecte, în condițiile în care au la dispoziție, numai pentru ele, un buget de 84,6 milioane de euro, care este solicitat, până acum, în proporție de puțin peste o treime. La începutul lunii aprilie, pe județul Gorj, proiectele depuse acopereau 49% din buget, pe Dolj 85%, pe Mureș 35%, pe Hunedoara 25%, pe Valea Jiului, care are un apel separat, 19%, pe Galați 36% și pe Prahova peste 75%, afirma, recent, Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinte al Organizației Femeilor Antreprenor din România (OFA UGIR) și membru în comisia de monitorizare a Programului Tranziție Justă, la emisiunea ZF Investiți în România!.

În acest context, depunerile de proiecte pentru Programul Tranziție Justă pentru IMM-uri continuă, însă autoritățile ar trebui să gândească finanțările din acest program într-un mod integrat cu alte programe, astfel încât efectele să se multiplice, a explicat Ana-Maria Icătoiu. „Ideea este să nu ne trezim cu zone fantomă când se închid mine de cărbune, centrale electrice de termoficare pe cărbune și așa mai departe. Practic, este un program cu tentă socială. Ideea este ca acele mii sau zeci de mii de persoane care vor rămâne fără loc de muncă gradual până în 2030 să aibă un loc de muncă durabil și bine plătit creat printr-o investiție finanțată în cadrul programului“, potrivit sursei citate.

Pe lângă exemple de bune practici din regiuni similare din țări ca Polonia, Germania, Irlanda, Belgia, în România ar fi nevoie și de o viziune integrată, care să dea o direcție clară atât banilor din Programul Tranziție Justă, dar și altor programe, precum cele regionale, sau investițiilor realizate la nivelul autorităților publice. Într-adevăr, fiecare județ și-a ales o activitate pe care o punctează mai bine, dar încă lipsește integrarea la nivel de strategie cu alte programe de finanțare.

„De exemplu, UAT-urile primesc finanțări pentru infrastructură de acces pentru turiști. IMM-urile primesc bani pentru a construi structuri de cazare, elemente de petrecere a timpului liber, dar nu s-a gândit un ecosistem complet care să includă și fermierii din zonă, că dacă fac o cazare, turistul meu nu vrea să-și caute singur unde să mănânce“, a mai spus Ana-Maria Icătoiu.

Vestea bună ar fi că mai este timp pentru o abordare strategică a autorităților. Chiar dacă depunerile au început, programul ar trebui să ajungă la final din punctul de vedere al implementării proiectelor abia peste cinci ani.

Programul pentru Tranziție Justă are un buget total de circa 2,1 miliarde de euro, din care Galațiului îi revine suma de 387,58 milioane de euro pentru investiții în reducerea emisiilor producției de oțel și dezvoltarea activității productive a IMM-urilor în domenii economice cu potențial de creștere.

Citit 1565 ori Ultima modificare Joi, 09 Mai 2024 17:05

1 comentariu

  • postat de un cetatean
    Joi, 09 Mai 2024 02:27
    213.157.191.***
    la galati majoritatea sunt pe furat, ca sa folosesti fonduri si sa faci dezvoltare necesita viziune si anumite calitati de om de valoare si cu principii valoroase
    0
    4

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro