Tinerii gălățeni nu vor să poarte uniformă. Dezinteres cu repetiție pentru școlile militare

Tinerii gălățeni nu vor să poarte uniformă. Dezinteres cu repetiție pentru școlile militare
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

În trei săptămâni și două zile, doar 147 de tineri din Galați și-au manifestat intenția de a-și încerca șansele la una dintre școlile postliceale care îi pregătesc pe viitorii polițiști, jandarmi sau pompieri

Peste 2.600 de locuri sunt puse la bătaie în acest an de cele cinci instituții de învățământ postliceal ale MAI, care au renunțat la o mulțime de condiții pentru a le da șansa cât mai multor tineri să aplice pentru una dintre aceste meserii.

Galațiul trimite și în acest an un lot mic de candidați către școlile care pregătesc viitori agenți și respectiv subofițeri de poliție, jandarmi și pompieri. 147 este numărul total de candidați recrutați la noi, respectiv tineri care și-au depus cereri de înscriere, fără a definitiva încă procesul de completare a dosarelor de candidat. Pentru acest lucru, au avut la dispoziție trei săptămâni, de pe 24 aprilie până pe 14 mai, însă termenul a fost prelungit cu încă două zile, chiar în ultima zi de înscrieri, din cauza numărului foarte mic raportat la nivel național. Chiar și așa, situația nu s-a schimbat foarte mult, astfel că 116 băieți și 31 de fete din Galați pleacă oficial în cursa pentru cele 2.640 de locuri disponibile la cele două școli de poliție, la cele două de jandarmi și la cea de pompieri. 

Poliția, cea mai căutată

Structura cea mai amplă, care are nevoie de cei mai mulți oameni, confruntându-se cu un mare deficit de personal, este Poliția. Este, datorită notorietății, și cea mai atractivă, dacă ar fi să luăm în considerare numărul de 93 de candidați care se înscriseseră la Serviciul de Resurse Umane al IPJ până la ora închiderii ediției. 64 de băieți și 29 de fete depuseseră cererile de înscriere, 92 optând pentru un loc la Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina, unde sunt disponibile 1.340 de locuri, și unul singur optând pentru Școala de Agenți de la Cluj-Napoca, unde sunt puse la bătaie 300 de locuri. Spre deosebire de alte campanii de recrutare din trecut, Poliția a renunțat la o mare parte dintre condițiile care făceau greu accesibilă accederea în profesie. Nu s-a mai impus limită de înălțime, nu se mai ține cont de semnele particulare, iar vârsta nu mai constituie un impediment. 

Profesiile militare, și mai puțin populare

Opțiunea de a deveni subofițer în instituții militarizate precum Jandarmeria și Inspectoratul pentru Situații de Urgență este și mai puțin tentantă. O dovedește numărul și mai mic de candidați gălățeni înscriși pe listele celor două structuri, care scot, laolaltă, o mie de locuri ca să-și umple golurile și să-și asigure continuitatea. Din păcate, ”cea mai bună meserie, cea de la Jandarmerie” nu mai este de actualitate. Cele 700 de locuri puse la bătaie de cele două unități de învățământ din județele Suceava și Vâlcea nu au fost foarte atractive. Doar 20 de tineri, dintre care o singură fată, s-au arătat interesați să-și încerce șansele, 18 optând pentru Școala de Subofițeri de la Fălticeni, iar alți doi, pentru Școala de la Drăgășani. La Pompieri, situația nu este cu mult mai roz. 34 de candidați se înscriseseră până joi, 16 mai, o singură fată optând pentru a deveni elevă a Școlii de Subofițeri Pompieri de la Boldești (jud. Prahova). Unitatea de învățământ scoate la concurs pentru această sesiune 300 de locuri, dintre care 275 sunt pentru subofițeri de pompieri și protecție civilă și 25, la subofițeri administrativi.

Depunerea cererilor nu a fost decât partea ușoară a recrutării. Până pe 24 mai, candidații vor trebui să își definitiveze dosarele. Ei vor mai avea de parcurs o probă de evaluare psihologică, una de evaluare a performanței fizice și un test scris. Cei care parcurg cu brio toate aceste etape vor susține și proba de examinare medicală care, odată trecută, le va deschide calea către unitatea de învățământ pentru care au optat.

Citit 3118 ori Ultima modificare Joi, 16 Mai 2024 16:48

9 comentarii

  • postat de Adrian
    Vineri, 17 Mai 2024 09:33
    89.39.81.***
    De ce sa faci scoala cand te poti incadra direct ofiter pe la politie jandarmerie pompieri?
    9
    8
  • postat de Gigel
    Vineri, 17 Mai 2024 09:08
    5.13.171.***
    Tineretul se viseaza interlop direct sau orice cu bani mai multi fara sa munceasca.
    3
    22
  • postat de Babau
    Vineri, 17 Mai 2024 08:41
    86.124.200.***
    Ce să facă? Să iasă cu o pensie de 2 lei,,plafonate, impozitata și altele pe când alții au avut zeci de beneficii, să ieși la pensie întreg dacă mai apuci, să fii SLUGA toată viata..pentru ce ? NU SE MAI MERITA
    11
    12
  • postat de infracționistu
    Vineri, 17 Mai 2024 08:24
    128.127.117.***
    La scolile astea nu e informată toată lumea decât pe mita ,pile ,si trafic de influența.Cine nimerește din greseală acolo,ajunge jăndar intr-un cătun,ca Robi in las Fierbinți.Dacă aveam vârsta...Asta aș fi ales:Servici sigur,Salariu frumos in timp,Pensionare devreme,plus ce mai pică de ici de colo.
    10
    11
  • postat de Eu
    Vineri, 17 Mai 2024 08:08
    5.14.149.***
    Mai e un pic și vine apocalipsa, la modul în care ați descris mai sus! Tinerii vor bani.multi. de aia nu.mai vor.Ei visează la cai verzi pe pereți, averi din start!
    3
    21
  • postat de eu
    Vineri, 17 Mai 2024 07:49
    86.124.200.***
    Cui îi permite timpul,să se uite atent în jurul lui pe stradă cu ochii minții.Toți îs gheboși de telefon,gusați ca niște porci bine hrăniți,machiate de înnegresc chiuvetele acasă,gen,c(...)e,ascultă o muzică de combătut dăunători.Și atât.Nu aleargă 50m,nu citesc,nu scoală,nu meserie,bani au
    2
    23
  • postat de Nu fugiți după fenta ca au salarii mici ca e o baliverna
    Vineri, 17 Mai 2024 06:36
    51.179.120.***
    La stat se trăiește bine. Pur și simplu nu mai sunt tineri. Criză de forță de muncă este în toate domeniile. Sa recruteze pakistanezi și din nepal. Dar la stat nu e criza de forță de muncă. Sunt destui polițiști și jandarmi și locali doar că sunt puturoși și comozi. Nu au răspundere, nu dau so
    7
    16
  • postat de Georgy
    Vineri, 17 Mai 2024 06:16
    5.13.203.***
    Toti vor munca usoara si multi bani daca se poate,Politia , jandarmeria erau cele mai cautate, salariul bun , uniforma si alte chestii, iesi la pensie devreme, nu trebuie sa stai pina la 65 de ani cu minimul pe economie.Multi au plecat afara altii se intorc si i-si cauta de munca iarasi in oras.
    0
    17
  • postat de Das
    Vineri, 17 Mai 2024 00:13
    89.137.229.***
    Nu mai sunt tineri! Toti au plecat in alte tari pentru un salariu din care isi pot lua case, masina si sa aiba si o familie ! In orase au mai ramas pensionarii si cei care muncesc pe nimic la firme care mai au putin si falimenteaza! Nici mancarea nu se mai vinde in supermarketuri de scumpa ce e!
    11
    55

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro