Care dintre actualii consilieri locali „prinde” un nou mandat

Care dintre actualii consilieri locali „prinde” un nou mandat
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Consiliul Local al municipiului Galați hotărăște ce taxe, impozite și tarife plătim an de an și cât de mult cresc sau scad. Tot aleșii stabilesc traseele de transport public local – ce se desființează sau ce se înființează – graficele de circulație, facilitățile, dar și regulamentele privind locurile de parcare, spațiile verzi, cimitirele și comportamentul civilizat în oraș. Bugetul orașului, banii pentru dezvoltare și funcționare, costurile investițiilor, valorificarea unor bunuri ale orașului sunt tot la votul consilierilor locali. Datorită importanței forului deliberativ local, este de interes să știți care dintre actualii aleși locali are șanse la un nou mandat.

Cu 15 consilieri locali PSD din 27, primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, s-a putut baza, în acest mandat, pe susținerea proiectelor de către o majoritate confortabilă și unită. Pentru hotărârile patrimoniale, precum vânzările de imobile, a fost nevoie, însă, de susținerea grupului PNL, format din șase consilieri. Nu mai puțin adevărat este că grupul liberal a dat dovadă de înțelepciune și implicare și nu au existat blocaje create în mod arbitrar, cum s-a întâmplat, de pildă, în Consiliul Județean. Printr-o opoziție activă s-a remarcat grupul USR, format din patru consilieri locali. Cei mai vocali dintre aleși s-au dovedit a fi cei de la PACT pentru Galați, în număr de doi. Gălățenii vor stabili cum va arăta noul Consiliu Local în urma alegerilor din 9 iunie 2024. Noi vă spunem care sunt consilierii care se regăsesc pe listele de candidați și ce șanse au la un nou mandat.

Propunerile PSD

Lista de candidați pentru Consiliul Local Galați depusă de PSD este deschisă, ca și acum patru ani, de primarul Ionuț Pucheanu, de profesie jurist. Îl urmează cei doi viceprimari ai orașului, amândoi ingineri de profesie și consilieri locali: Sorin-Cristian Enache și Lucian-Valeriu Andrei.

Cel de-al treilea loc pe listă i-a revenit unei consiliere locale – Rodica Ciucă, economistă la Calorgal. După ea, sunt propuși alți doi aleși PSD din actualul mandat: dr. Claudiu Ionuț Vasile – medic primar psihiatru și director medical al Spitalului de Psihiatrie și Silviana Ciupercă, profesor și directorul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”.

Pe locul al șaptelea se află un nume nou față de lista de acum patru ani – fostul prefect Dorin Otrocol, de profesie inginer, acum pensionar. Următoarele cinci poziții din listă sunt ocupate de actuali consilieri locali: Gheorghe Bezman – tehnician energetician și lider de sindicat, Costel Gafton – inginer, director comercial la Administrația Piețelor Agroalimentare, Silvia-Elena Atanasiu – inginer topograf la Serviciul Public Geotopocad Expert, Dumitru Poalelungi – economist, director general la Administrația Piețelor Agroalimentare și Dragoș-George Axente – inginer, director comercial.

Unul dintre consilierii locali cu state vechi, Hristache Bogatu, se află abia pe locul al 15-lea. Îl preced Oana-Monica Bulgaru – economist, administrator bază de date, și Dragoș-Lucian Magearu – economist, directorul general al societății Gospodărire Urbană, care, acum patru ani, ocupa locul 24 în lista candidaților. Pe locul al 16-lea l-am găsit pe Arthur-Viorel Tuluș – profesor universitar și decan al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie. Actuali consilieri locali, Iorgu-Viorel Bogatu – profesor și Desilia Cocu – jurist, sunt abia pe locurile 19, respectiv 20 din listă, iar Dumitru Dorian – inginer, pensionar, pe poziția 22.

Nu l-am mai regăsit pe lista candidaților pe actualul consilier local PSD Gheorghe Potârniche.

Propunerile PNL

Lista candidaților PNL la Consiliul Local Galați este deschisă de candidatul formațiunii politice la Primărie: Onuț-Valeriu Atanasiu, profesor, fost consilier local, actualmente deputat.

Pe locul secund, ca și acum patru ani, se află dr. Anamaria Hărăbor – medic primar ATI, șef de lucrări și coordonator compartiment ATI din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Buna Vestire”, ales local și lider al grupului liberal din Consiliul Local. Pe consilierul local Eduard-Dănuț Ciulei – inginer, șef de departament la operatorul Apă Canal l-am găsit pe locul al cincilea în lista de propuneri, precedat de alți doi candidați, cu nume mai mult sau mai puțin cunoscute: Alexandru-Gabriel Șerban și Rozalia Nistor.

Inginer navalist, președintele filialei municipale a PNL Galați, Alexandru Șerban deschidea acum patru ani lista propunerilor PNL la Consiliul Local, dar nu a depus jurământul, renunțând la mandat. Are experiență de ales local, dar nu a dobândit-o în acest mandat! Despre Rozalia Nistor – nume nou pe lista PNL, vă putem spune că este economist, managerul general al companiei de servicii IT – CentricoSelir.

Unul dintre cei mai buni experți din Consiliul Local când vine vorba de bugete, bani publici și credite pentru investiții este liberalul Valeriu-Laurențiu Onose – economist, director executiv al Filialei Galați a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Politicianul ocupă locul al șaselea în listă, fiind urmat de Valentina Toniță – asistent medical generalist. Pe pozițiile opt, nouă și zece din listă îi găsim pe actualii consilieri locali liberali: Vasile Lupu – inginer, Alexandru Nistor – jurist și Adriana Silion– inginer economist.

Propunerile Alianței Dreapta Unită

Daniela-Ancuța Șarpe, economist, profesor universitar, consilier local USR în acest mandat, este candidata Alianței Dreapta Unită (ADU) la Primăria Galați și, evident, deschide lista candidaților acesteia la Consiliul Local.

Consilierul local USR Daniel Zinica, de profesie economist, liderul organizației municipale a USR Galați, se află pe locul al treilea pe lista de candidați, precedat de Nicolae-Petrișor Potec – inginer, antreprenor, liderul organizației județene Forța Dreptei Galați. Locul al patrulea în listă i-a revenit Flaviei Susnoschi-Luca – inginer, manager și consilier local USR în actualul mandat.

Cel de-al patrulea consilier local USR din acest mandat, Cristian Chitaru, de profesie inginer programator, se află pe locul al șaptelea în lista candidaților ADU. În fața lui sunt doi candidați de la Forța Dreptei: Marius-Constantin Celmare – economist, manager vânzări și Radu Frâncu – licențiat în științe administrative, manager vânzări.

Propunerile PACT pentru Galați

Ca și acum patru ani, lista candidaților PACT pentru Galați la Consiliul Local este deschisă de profesorul Doru-Valentin Căstăian. Numai că, de această dată, politicianul are deja experiența unui mandat complet de consilier local și este candidatul acestei formațiuni la funcția de primar al municipiului Galați.

Actualul consilier local Alexandru-Gregor Teodorescu, de profesie economist, se află pe locul al treilea în listă, precedat de Andrei Velea – inginer software, scriitor, activist civic, om politic.

Pentru că PACT pentru Galați – deși cu doar doi reprezentanți în Consiliul Local – s-a dovedit a fi cel mai dinamic grup, schimbându-și aleșii pe parcursul celor patru ani, am fost curioși dacă foștii săi consilieri locali se mai regăsesc în listă. Ei bine, da: inginerul George-Sorin Frăsina – locul al nouălea, iar inginera Anamaria Mihai – locul al 16-lea.

Precizăm că în prezentarea candidaților am folosit informațiile furnizate de partidele politice și afișate la Biroul Electoral Municipal.

Citit 7040 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2024 17:53

10 comentarii

  • postat de florin
    Marți, 21 Mai 2024 19:23
    86.124.203.***
    In situația noastră este obligatoriu cel puțin că 50% din locurile de consilieri sa fie scoase la concurs o data la doi ani! La 4 sa se scoate toate mandatele la alegeri!La 2 ani referendum daca primarul merita să-și ducă mandatul la capăt!Investițiile peste 100000 mii euro se fac după referendum!
    2
    8
  • postat de Danila Prepeleac
    Marți, 21 Mai 2024 17:49
    5.13.203.***
    Un consiliu plini de directori pusi de PSD in locuri calde si plini de bani,masini scumpe , vile impunatoare, doldora de bani in buzunar, la placinte inainte , la razboi inapoi.Pensionarii bogati cu nepotii sa stea acasa.
    0
    24
  • postat de florin
    Marți, 21 Mai 2024 10:55
    86.124.203.***
    1.Primari alesi în 2 tururi
    2 50 % din consilieri înlocuiți la 2 ani
    3.Maxim 2 mandate de primari ,consilieri
    4.Populatia a scăzut în oraș fata de 1990.Deci reducerea Nr de consilieri
    5.Reducerea Nr de semnaturi pt a fi ales
    Etc etc
    0
    47
  • postat de Farez
    Marți, 21 Mai 2024 09:26
    86.120.239.***
    Toți sunt niște paraziți pe bani publici !
    4
    44
  • postat de leciraM
    Marți, 21 Mai 2024 08:42
    128.127.117.***
    Gheorghe Bezman înțaleg că a fost votat de siderurgiști,fiind cunoscut ca lider sindical ani de zile ,rezolvând problemele oamenilor.Nu a fost politician, in combinat nu se face politică.Se muncește.Se lucreaza cu si pentru oameni.În condiții speciale.Politica se invață pe parcurs.În sensul bun.
    29
    7
  • postat de Stimati candidati electorali...:
    Marți, 21 Mai 2024 07:54
    78.31.205.***
    Noi alegatorii , asteptam din partea dumneavoastra , pliante si fluturasi electorali ,de promovare.....pentru a avea ce pune pe fundul galetii de gunoi din gospodarie. Succesuri !! (un alegator fierbinte ).
    2
    33
  • postat de Paula
    Marți, 21 Mai 2024 07:26
    5.13.206.***
    Ca sa vezi , cei mai vrednici sunt directorii, sefii , smecherii imbatraniti in politica sau viceversa - nu ajungi sef decat daca esti membru de partid. Ne -am intors de unde am plecat, asa era si pe vremea lui Ceausescu.
    1
    43
  • postat de Vrem oameni noi
    Marți, 21 Mai 2024 06:58
    5.13.172.***
    Depinde cine ii votează,eu nu . vrem oameni noi,nu aceleași religve ce nu au făcut mai nimic 8 ani de zile.
    1
    34
  • postat de MM
    Marți, 21 Mai 2024 01:56
    5.13.178.***
    Măi dragă PSDNL, după 34 de ani de jaf și devalizare, în interese personale și de partid, de minciună, sărăcie și manipulare crasă, cred că a venit timpul să stați în opoziție cel puțin vreo 30 de ani.
    1
    38
  • postat de Von Bergovicz
    Marți, 21 Mai 2024 00:18
    109.166.131.***
    "primarul Ionuț Pucheanu, de profesie jurist" ha ha ha :))))). Ia întrebați l știe ce i ăla " drept subiectiv civil"?:)))) bă, mă leși?
    0
    44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.