Furnalul nr. 5, oprit din cauza dificultăților pe piața oțelului

Furnalul nr. 5, oprit din cauza dificultăților pe piața oțelului
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Combinatul Liberty Galați a întrerupt din nou activitatea la Furnalul nr. 5, singurul rămas funcțional pe platforma siderurgică, ca măsură de adaptare la condițiile dificile de pe piața oțelului, au declarat pentru ”Viața liberă” reprezentanți ai companiei.

“Pentru a asigura o producție profitabilă și sustenabilă la Galați, am decis să întrerupem activitatea furnalului pentru o scurtă perioadă și am continuat producția laminoarelor cu stocurile existente de brame, furnizând în continuare oțel românesc de calitate clienților noștri.

În prezent, pregătim stocurile de materii prime necesare și repornirea în scurt timp a producției furnalului, după această perioadă în care am efectuat lucrări de întreținere și mentenanță pentru a îmbunătăți performanța și fiabilitatea furnalului și am consolidat portofoliul de comenzi pe segmentele de piață profitabile.

Aceste decizii sunt în linie cu strategia noastră de adaptare la condițiile dificile de piață și de realizare a unui mix de produse finite care să asigure sustenabilitatea afacerii.

Astfel de pauze în activitatea furnalului, care nu afectează comenzile către clienți, sunt firești în derularea operațiunilor companiei în acest context geopolitic și în condițiile actuale de piață. Echipele noastre au lucrat și vor lucra cu program întreg, ca de obicei”, a declarat pentru ”Viața liberă” un purtător de cuvânt al Liberty Galați.

Sincope în activitate

Această nouă oprire a activității la Furnalul nr. 5 vine după o serie mai lungă de alte întreruperi asemănătoare, care au marcat activitatea combinatului siderurgic gălăţean pe tot parcursul anului trecut. Ultima dintre opririle Furnalului nr. 5 a avut loc în luna decembrie 2023, iar activitatea a fost reluată abia în februarie 2024.

În aceeași perioadă, Liberty Galați a reușit să acceseze prin Eximbank un credit de 150 milioane de euro, cu garanții de stat, în cadrul unei scheme de ajutor pentru companii românești afectate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit unor surse din piața siderurgică, acest împrumut ar fi fost folosit pentru achiziția de materii prime pentru continuarea activității.

Pe de altă parte, situația financiară a combinatului siderurgic de la Galați rămâne în continuare una complicată. Pe rolul instanțelor de judecată sunt zeci de acțiuni de cereri de insolvență la adresa Liberty Galați, deschise de firme care au de încasat facturi din partea combinatului siderurgic. Până în prezent, Liberty Galați a încercat să minimalizeze aceste cazuri, precizând cu regularitate că ”o mare parte dintre aceste cereri, care au o valoare scăzută, sunt nejustificate și sunt contestate în instanță. Puținele cazuri care trebuie rezolvate sunt în curs de soluționare”.

”Furtună perfectă” pe piața oțelului

Pe piața europeană, companiile siderurgice trebuie să facă față ”furtunii perfecte” generate de creșterea costurilor la energie și la o serie de materii prime, în paralel cu scăderea prețurilor la produsele metalurgice, ca efect al scăderii cererii pe piață ce a urmat încetinirii creșterii economiei din țările europene. Întreruperea unor lanțuri logistice din cauza războiului din Ucraina, dar și expunerea pieței europene la importuri masive de oțel, inclusiv la preț de dumping, din țări din afara spațiului european n-au făcut decât să agraveze și mai mult situația industriei siderurgice europene.

La nivelul unităților europene parte a Liberty Steel, o situație mai dificilă se înregistrează la Combinatul Liberty Ostrava, unde activitatea este oprită, iar mare parte din cei aproximativ 5.000 de angajaţi sunt în şomaj tehnic. Oficialii cehi şi-au crescut din luna aprilie presiunile asupra Liberty Steel, după ce o decizie judecătorească i-a oferit protecţie faţă de creditori până în luna iunie. Oţelăria din Ostrava are datorii către zeci de furnizori şi parteneri locali, iar statul ceh este unul din creditorii importanţi.

La începutul lunii mai, un purtător de cuvânt al Liberty Steel Group a declarat că problemele de la combinatul din Cehia nu se vor răsfrânge asupra unității siderurgice din Galați, unde "producția accelerează": "Situația de la Liberty Ostrava nu are niciun impact asupra operațiunilor Liberty Galați. Acesta, spre deosebire de compania din Cehia, a beneficiat de un sprijin constant din partea Guvernului României. Acest suport a permis companiei să accelereze producția, ajungând la volume de peste 136.000 de tone de oțel și 133.000 de tone de brame produse în luna martie".

Iată însă că, în mai puțin de o lună de la aceste declarații, s-a ajuns din nou la întreruperea activității la Furnalul nr. 5.

Pierderi în siderurgie

Pe fondul acestor evoluții, după cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, afacerile Combinatului siderurgic Liberty Galați au înregistrat la nivelul anului 2023 cele mai mari pierderi din ultimii ani. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Finanțelor, cifra de afaceri a combinatului a scăzut la 3,7 miliarde de lei (echivalentul a aproximativ 740 milioane de euro - n.r.) în 2023, în condițiile în care, în 2022, a avut o cifră de afaceri de 7,9 miliarde de lei.

Pe de altă parte, pierderile financiare raportate de Liberty Galați au crescut de la 821,5 milioane lei, în 2022, la nu mai puțin de 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 460 milioane de euro - n.r.) în 2023.

Nu în ultimul rând, asistăm și la o scădere lentă a numărului de salariați. Dacă în 2022, Liberty Galați a avut 5.066 de angajați, în 2023 numărul mediu de salariați a scăzut la 4.772 de persoane. Liberty Galați continuă, totuși, programele de ucenicie și de formare a unor noi angajați.

Citit 18182 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2024 18:52

13 comentarii

  • postat de Adrian
    Joi, 06 Iunie 2024 16:05
    89.39.81.***
    Nici o vizita electorala la combinat? Nu se poate....
    0
    12
  • postat de Anonim
    Joi, 06 Iunie 2024 11:13
    93.122.248.***
    Cum sa garantezi un împrumut atât de mare unor patroni care s-au dovedit neserioși întotdeauna?
    Bani făcuți cadou fara nici o responsabilitate, mulțumim politicienilor.
    12
    37
  • postat de Dorin
    Joi, 06 Iunie 2024 09:20
    194.105.20.***
    Gogosi pentru publicul larg, Liberty este in haos din cauza managementului stricat al indienilor. Restul e mizerie!
    13
    43
  • postat de florin
    Joi, 06 Iunie 2024 08:50
    86.124.201.***
    Un politician din Ungaria a replicat unui ziarist român care la pus sa comenteze că vezi Doamne Romania a întrecut Ungaria la PIB ia intorso ziaristului intrebindul de Nr de emigranți români la munca prin Europa!Și de asta suntem primii emigranți :lipsa industriei!
    14
    28
  • postat de florin
    Joi, 06 Iunie 2024 08:45
    86.124.201.***
    Știrea că Dunaferr va primi investiții serioase din partea guvernelor Ungariei și Chinei a trecut la și altele!La care mai adăugăm preturile la gaze și energie!Ungaria sa chinuit sa cumpere un port la Trăiește!Noi ne batem joc toate acestea la care se adaugă și lipsa de patriotism e faliment!
    21
    19
  • postat de florin
    Joi, 06 Iunie 2024 08:41
    86.124.201.***
    Deci o data cu închiderea cocseriei sa dus fluxul integrat!Apoi ai tăiat sau distrus 5 furnale!3 oțelării!Laminoare din care unul LSF nou!Linii de ajustare!Poduri rulante tăiate!Cu sloganul că este f bine că reducem amprenta industriala sa nu mai plătească francezul impozite pe clădiri am distr!
    17
    32
  • postat de florin
    Joi, 06 Iunie 2024 08:36
    86.124.201.***
    Cum am mai spus!Suntem într-o piață concurențială!Multe din avantajele combinatului au dispărut!Cocsul l-au închis dnii ingineri români acceptind ideea cap cumparam din Polonia!Mergea cînd făceai parte din Arcelor!Și at la tabla marii manageri romani se plângeau de preț!
    17
    17
  • postat de Oțelarul din schimbul trei
    Joi, 06 Iunie 2024 07:52
    95.76.59.***
    Cu siguranță se va repeta scenariul de la Liberty Ostrava, iar în ceea ce privește ,,oțelul verde" deși au trecut vreo 3 ani, nu s-a întreprins nimic. Deci asistăm la ,,decesul" siderurgiei românești, iar ,,covrigarilor" din guvern nu le pasă.
    2
    56
  • postat de Un furnalist de bine
    Joi, 06 Iunie 2024 07:04
    89.136.4.***
    Furnalul nu-i aparat de radio sa te joci toata ziua "on-off". Elementii de racire, blocurile carbonice si alte echipamente vitale pot costa milioane de dolari, marind gaura si asa uriasa. Sau asta se vrea . Creditul de 150 milioane e insuficient din cate se pare si nu rezolva problemele.
    1
    59
  • postat de un observator
    Joi, 06 Iunie 2024 05:55
    5.13.137.***
    Pentru Galați siderurgia este esențială, în caz de ceva rău și urât nu prea sunt alternative locale. Nu cred că cei care conduc sau vor conduce în viitor orașul vot înțelege asta. Se preferă tăcerea sau zgomote electorale în loc să se caute soluții.
    2
    50
  • postat de Fier vechi
    Joi, 06 Iunie 2024 05:35
    109.235.157.***
    Mai bine s-ar desecretiza contractul de vanzare al combinatului mai ales că vanzatorul este un fost pușcăriaș pesedist.
    0
    53
  • postat de Neacsu
    Joi, 06 Iunie 2024 00:15
    46.97.171.***
    De ce nu se vorbeste de gaura neagra, fara fund, numita Greensel, de gaura de sute de milioane de euro de la combinatul din Cehia?! Se vor termina si banii din "ajutoare" si sa vedem atunci pe unde vor scoate camasa! Creditorii sunt... aliniați in sala de judecata.
    33
    56
  • postat de Von Bergovicz
    Joi, 06 Iunie 2024 00:14
    109.166.135.***
    Asa începe motivarea plecării. În zona noastră va fi "teatru" de război adică ne vor omora pe capete tocmai aia pusi sa ne apere. Și trebuie sa se justifice cumva încât prostimea sa nu se prindă de manevra
    63
    42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.