Patru conducători auto din județul Galați au rămas pietoni de la începutul acestei luni, după ce au fost depistați în trafic sub influența drogurilor.
Modificările aduse Codului Rutier le-au permis polițiștilor să le retragă permisele pentru 72 de ore, după ce, la testarea cu Drugtestul, au apărut indicii ale consumului de stupefiante. Deoarece rezultatele au fost confirmate de analizele de laborator, niciunul dintre cei patru șoferi nu și-a mai recăpătat permisul, documentele rămânând în custodia poliției.
Retragerea permisului pentru 72 de ore, măsură ce se poate lua de poliție în cazul în care un șofer iese pozitiv la testarea rapidă ori refuză testarea rapidă dar merge "la sânge", este doar una dintre modificările Codului Rutier, recent intrate în vigoare care le va îngreuna viața șoferilor care au astfel de "scăpări".
O altă modificare prevede obligativitatea testării pentru alcool și droguri a celor care au în istoric sancțiuni contravenționale după ce au fost prinși băuți la volan, precum și a celor condamnați definitiv pentru infracțiuni din această sferă.
Testele vor fi puse la lucru și pentru cei aflați în mașini alături de recipiente/ dispozitive care indică un posibil consum de alcool sau droguri.
În ceea ce îi privește pe șoferii cu alcoolemii foarte mici, de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, aceștia pot solicita polițistului rutier să-i mai testeze o dată după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.
Aproape un sfert din teste au dat erori
Noile prevederi legislative le vin totuși în ajutor șoferilor aflați sub influența diferitor medicamente sau substanțe care dau rezultate fals pozitive la testarea rapidă. O dovedește numărul de teste fals pozitive rezultate la verificările făcute de polițiștii rutieri din județul Galați, care cu cele 14 aparate Drugtest au făcut 638 de testări, dintre acestea 35 indicând eventuala prezență a substanțelor psihoactive. Cel puțin șapte dintre acestea au fost infirmate de analizele de la IML, șoferii respectivi fiind dovediți "curați" și scoși de sub incidența răspunderii, cu consecința restituirii permisului.
Se va testa și mai mult
Noile obligații de testare a unor categorii de șoferi, precum și realitatea din teren vor duce la o creștere a numărului de verificări și, implicit, la creșterea necesității suplimentării numărului de aparate Drugtest.
"Acum sunt suficiente aparatele, pentru că au fost repartizate către toate unitățile mari de poliție din județul Galați, respectiv la Poliția Rutieră, polițiile municipale și orășenești și la majoritatea secțiilor de Poliție Rurală. Vom face demersuri prin ATOP să mai achiziționăm câteva, iar în ceea ce privește analizele de laborator, care acum se lucrează la IML Iași, sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat acestea să se poată face la Galați. Serviciul de Medicină Legală este în procedură avansată de achiziție a echipamentului necesar prelucrării probelor prelevate la testările Drugtest", a menționat chestorul Cornel Mototolea, inspectorul-șef al IPJ Galați.