Ca în fiecare an, de Sf.Maria Mare, joi, 15 august, toate drumurile gălățenilor au dus la Dunăre, pe Faleză, acolo unde au fost organizate ceremoniile dedicate Zilei Marinei.
Impecabili, puși la ”patru ace”, în uniformele lor de un al imaculat, marinarii militari din cadrul Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" au făcut oficiile de gazde. Zona ”La Elice” a fost asaltată de mii de gălățeni care, ”înarmați” cu telefoanele mobile au încercat să surprindă cât mai multe cadre din momentele-cheie ale ceremoniei.
”Eu vin an de an la Ziua Marinei. Am făcut armata la marină, am și neamuri care se ocupă cu marinăria. Așa că nu se putea să lipsesc!”, ne spune din public unul dintre spectatori.
”E frumos, dar parcă în alți ani a fost ceva mai mult fast... Oricum, e bine să nu uităm că prin Galați încă mai curge Dunărea, e port, viața lui e Dunărea”, mai adaugă cineva.
Și parcă, în ultimii ani, de când s-au învolburat apele războiului atât de aproape de noi, parcă și viața și activitatea marinarilor cântărește altfel în ochii oamenilor. Iar Ziua Marinei este un moment în care se cuvine să ne amintim de înaintași, de toți cei care au străbătut mările și Dunărea, păzindu-le uneori chiar cu prețul vieții.
Deloc întâmplător, Ziua Marinei este sărbătorită de Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Și dincolo de fastul trecător din această lume, gândul bun și rugăciunea sunt, întotdeauna, poate cel mai frumos omagiu care poate fi adus marinarilor.
Ceremonialul militar și religios a fost oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezența reprezentanților autorităților publice locale, ai unor organizații sau instituții care, într-un fel sau altul, au legătură cu viața marinărească.
Rugăciunea și binecuvântarea au fost urmate, după tradiție, de eliberarea în apele Dunării a unei cruci din flori albe împletite în ramuri de brad, ”simbol al veșniciei și al purității gândului curat”, după cum a arătat IPS Casian.
Crucea de flori, binecuvântare pentru marinari și pentru apele fluviului, a fost eliberată de arhiereul Dunării de Jos, împreună cu marinarii militari, de la bordul unei șalupe a Autorității Navale Române, chiar în mijlocul fluviului, sub privirile numeroșilor gălățeni aflați pe mal.
Festivitățile au fost urmate de defilarea Gărzii de Onoare, în acordurile fanfarei militare. Un moment așteptat cu interes de gălățeni a fost și parada navelor militare și civile, aceasta fiind precedată de un interesant exercițiu de luptă cu muniție de manevră executat de navele militare ale Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu".
Din seria de ambarcațiuni civile care au participat la defilarea pe Dunăre s-au numărat navele unor instituții publice sau companii precum Poliția de Frontieră, AFDJ și APDM Galați sau Navrom.
O pată de culoare au dat și numeroasele șalupe adunate în zona insuliței care s-a format în mijlocul fluviului în dreptul Galațiului, care au adus un aer estival ceremoniilor de la Dunăre. Navele participante la paradă au fost întâmpinate cu aplauze, în semn de apreciere pentru marinarii a căror viață se împletește atât de strâns cu apele fluviului.