Unele dintre comunele gălățene au ajuns să ”concureze” în materie de șomaj cu orașele. În lipsa unor surse de locuri de muncă bine ancorate în economia locală, mediul rural s-a transformat într-o bună măsură într-o "fabrică de șomeri", cu un număr de persoane înregistrate oficial fără loc de muncă de șase ori mai mare decât toți șomerii din mediul urban la un loc, potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Din păcate, discrepanțele dintre mediul rural și mediul urban par mai degrabă să se accentueze, în loc să se ajungă la acea mult dorită convergență de dezvoltare cu beneficii pentru cetățeni, indiferent de mediul de locuire. Desigur, factorul economic este cel mai important, iar slaba dezvoltare a mediului antreprenorial la nivel rural se resimte și în oferta de locuri de muncă sau, mai bine zis, în lipsa acestora.
După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", județul Galați are, oricum, una dintre cele mai ridicate rate ale șomajului din Regiunea de Sud-Est, respectiv 5,56 la sută, potrivit datelor centralizate, la sfârșitul lunii iulie 2024, de ANOFM. Spre comparație, per ansamblu, la nivelul Regiunii Sud-Est - din care alături de Galați mai fac parte județele Brăila, Buzău, Constanța, Tulcea și Vrancea - rata șomajului era, la sfârșitul lunii iulie, de 3,39 la sută, iar la nivel național era de 3,09 la sută.
Clivajul dintre mediul rural și mediul urban se vede însă cel mai clar "pe cifre". Astfel, din totalul de 9.356 de șomeri oficial înregistrați la nivelul județului Galați, la sfârșitul lunii iulie, doar 1.325 proveneau din mediul urban. Restul de 8.031 de șomeri erau din localitățile din mediul rural.
La nivelul celor 65 de localități din județul Galați - orașe și comune - primul loc în ceea ce privește numărul de șomeri aflați în evidențele ANOFM este ocupat de municipiul Galați, cu un total de 854 de șomeri, număr ce poate fi considerat relativ mic, dacă ținem cont că vorbim de cea mai mare aglomerare urbană din județ. În mediul urban, Tecuciul figurează cu 197 de șomeri, Târgu-Bujor cu 164 șomeri, iar Bereștiul cu 110 șomeri.
În ceea ce privește mediul rural, din cele 60 de comune gălățene, 17 depășesc 150 de șomeri la nivel de localitate. De departe, "polul șomajului" din județul Galați pare a fi localizat în comuna Ghidigeni. Depășirea pragului de 700 de șomeri nu mai este aici o surpriză. Așa se face că, la sfârșitul lunii iulie 2024, la Ghidigeni erau luați în evidențe nu mai puțin de 724 de șomeri. Pe locurile următoare în acest "top" al șomajului, ce-i drept la distanțe destul de mari, se clasau comunele Munteni (447 de șomeri), Barcea (356 de șomeri) și Drăgușeni (341 de șomeri). Nu departe de acestea se află comunele gălățene cu un număr de șomeri cuprins între 200 și 300 de persoane, respectiv: Brăhășești (297 de șomeri), Ivești (294 de șomeri), Bălășești (260 de șomeri), Gohor (205 șomeri), Nicorești (203 șomeri) și Drăgănești (202 șomeri). În categoria următoare, a comunelor cu un număr de șomeri cuprins între 150 și 200 de persoane, se încadrează șapte localități gălățene: Negrilești (198 de șomeri), Umbrărești (174 de șomeri), Valea Mărului (165 de șomeri), Băneasa (162 de șomeri), Vârlezi (161 de șomeri), Frumușița (153 de șomeri) și Cudalbi (151 de șomeri).
În același timp, există comune gălățene în care șomajul înregistrat este sub 50 de persoane, conform datelor centralizate de ANOFM. Cei mai puțini șomeri înregistrați sunt la Rediu (26 șomeri) și Matca (28 de șomeri). Pe locurile următoare vin Suhurlui (34 de șomeri), Tudor Vladimirescu (37 de șomeri), Liești și Șendreni (fiecare cu câte 47 de șomeri).
Nu în ultimul rând, un lucru care se mai poate observa din evidențele ANOFM este acela că, în mediul rural, proporția șomajului în rândul bărbaților este mai mare decât cea a femeilor. Spre comparație, la oraș, din cei 1.325 de șomeri, 727 erau femei și doar 598 de șomeri proveneau din rândul bărbaților. În mediul rural, din cele 8.031 de persoane înregistrate ca fiind fără loc de muncă, doar 3.163 erau femei, iar 4.868 erau bărbați.