Galațiul, lovit de inundații care se pot produce o dată la o sută de ani

Galațiul, lovit de inundații care se pot produce o dată la o sută de ani
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Pagubele produse în județul Galați au fost determinate, în proporţie de 60-65%, de cantități de precipitații de peste 200 l/mp, înregistrate, în timp scurt, cu caracter de aversă, ce au produs scurgeri importante de pe versanți, torenți şi pâraie, producând viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice (inundații de tip fulger). Cantitățile de precipitații record au provocat inundații cu probabilitate de revenire de o data la 100-120 de ani, se arată într-un document prezentat de Administrația Națională Apele Române.

"Efectele inundațiilor de tip fulger se amplifică cu cât reținerea apei din precipitații în zona de formare este practic condiționată de gradul de împădurire şi de eficacitatea lucrărilor de corecție a torenților, protecția versanților (lucrări de combatere a eroziunii solului) şi funcționarea sistemelor de colectare şi evacuare a apei (desecare), recomandări pe care Apele Române le-au făcut către autoritățile responsabile prin Planurile de Management ale Riscului la inundații, în ciclul I (2015-2021) și II de inundații (2022-2027).

Zonele cele mai afectate din județul Galați sunt incluse în hărțile de hazard și de risc la inundații, disponibile pe site-ul www.inundatii.ro și au fost comunicate către autoritățile locale, inclusiv în cadrul ședințelor de instruire de la nivel județean pentru a fi incluse în Planurile de Apărare Locale și Județene", se afirmă în document.

Conform acestora, echipele de la Apele Române - SGA Galați au intervenit pentru supraînălțarea digului de apărare din zona UAT Foltești, situat pe râul Chineja. Astfel, s-a intervenit cu saci de polipropilenă și folie pentru consolidarea liniei de apărare. De asemenea, în localitatea Izvoarele, o echipă de la Apele Române - SGA Galați acționează pentru evacuarea apei din gospodării. În localitatea Piscu, râul Suhu este monitorizat în permanență și, luni seara, nivelul apei era în scădere. De asemenea, în localitatea Cuza Vodă, au fost suplimentate forțele și mijloacele de intervenție pentru evacuarea apei din incinta inundată și din gospodării. Se acționează în zonă, cu forțe proprii, cu oameni și utilaje de la Apele Române, în echipe mixte ale Apelor Române Prut-Bârlad (SGA Galați, SGA Iași, SGA Vaslui).

În context, Apele Române afirmă că în județul Vaslui s-au înregistrat, cumulat, precipitații cât într-un an întreg. La cele zece puncte de măsurare s-au consemnat valori de la 139 până la 253 l/mp.

Ce investiții s-au făcut în județul Galați

Conform documentului citat, investițiile derulate de Apele Române în ultimii ani în județul Galați "au contribuit la limitarea efectelor produse de inundații, prin amenajări și consolidări de maluri", după cum urmează: amenajări pe râul Siret - pe sectorul Homocea (la confluență cu  Dunărea), în localitățile Șendreni și Șerbești Vechi (cu o valoare de 55.568.000 de lei de la bugetul de stat), reabilitarea digului pe râul Prut în incinta Brateșu de Jos și consolidarea malului fluviului Dunărea în zona digului de apărare Bădălan. Valoarea acestor lucrări a fost de 88.592.000 de lei (de la bugetul de stat) plus 16.650.000 de lei (surse proprii ale Apelor Române).

Din fonduri externe, lucrările de apărare împotriva inundațiilor sunt: supraînălțare dig și consolidări de mal în zona localității Șendreni (POS Mediu) - valoare 8.274.000 de lei) și reducerea riscului la inundații a municipiului Tecuci (finanțat prin POIM și buget - valoare 189.435.000 de lei).

Apele Române afirmă că, în ultimii zece ani, s-au executat și o serie de lucrări cu forțe proprii, precum și în colaborare cu autoritățile locale. Astfel, s-a intervenit pentru asigurarea capacității de transport a albiei, fiind executate lucrări de recalibrare/ decolmatare a aproximativ 111 kilometri de albii în județul Galați. Lucrările respective s-au făcut pe râurile Suhu (în comunele Pechea, Cuza Voda, Slobozia Conachi, Piscu, Geru (Cudalbi), Gologanu (Costache Negri și Corni), Corozel (Matca, Drăguşeni și Corod), Negrea (Lozova și Schela), Lozova (Schela, Pechea și Cuca), Călmățui (Fundeni și Grivita), Chineja (Băneasa și Beresti), Bujoru (Târgu Bujor), Caina (Independența), Valea Boului (Brăhășești), Perişani (la confluență cu râul Suhu, în Băleni, intravilan localitatea Smulți), Valea lui Manolache (localitatea Odaia Manolache, com. Vânători), Băneasa (localitatea Slobozia Băneasa, comuna Negrilești) și Valea Rea (Pechea).

Citit 3414 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2024 19:54

5 comentarii

  • postat de florin
    Miercuri, 18 Septembrie 2024 13:00
    86.124.202.***
    Titluri bombastice!Cine administrează acumularea Privighetoarea de unde sa scăpat în primele ore 200000 mcub de apa?În noaptea de 14 nu a fost nici o alertă de ploaie!Prima alertă a venit la 3 dimineață pt inundații!Pe lîngă Privighetoarea sa mai scăpat 90000 MC de la Hanul Conachi!În primele ore!!!
    0
    15
  • postat de Adrian
    Miercuri, 18 Septembrie 2024 10:59
    86.124.200.***
    Iată cum se justifică peste 70 milioane de euro! Procuratura o vedea articolul ăsta?
    0
    13
  • postat de Tecucean
    Miercuri, 18 Septembrie 2024 08:36
    5.14.162.***
    100 de ani ? a mai fost acum 11 ani ...
    0
    15
  • postat de Gogu
    Miercuri, 18 Septembrie 2024 07:08
    82.79.117.***
    De ce lipsesc total jandarmeritele si pompieritele din actiunile de salvare? Sunt in concediu? Sau isi protejeaza unghiutele, genele si cositele? Sa fim egali in fapte si salarii!?
    1
    18
  • postat de Ana List
    Marți, 17 Septembrie 2024 20:10
    89.136.185.***
    Dar prostirea românilor e doar de 35 de ani, 10 luni și 11 zile. Așteptăm încă 100 de ani?
    8
    60

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro