Patronatul IMM-urilor Galați și Consiliul Județean Galați au organizat, joi, festivitatea de premiere a celor mai performante firme gălățene, pe baza rezultatelor financiare obținute în anul 2023. Evenimentul a avut loc la Hotel "Muller", deținut de agenția de turism Agatur și ridicat pe locul unde, la începutul secolului trecut, s-a construit sucursala fabricii brăilene de bere bavareză cu același nume.
Campionii acestei ediții a Topului IMM-urilor la nivel local vor fi în cursă pentru trofeele Topului național al firmelor private din România, ajuns la cea de-a XXXII-a ediție și găzduit, pe 30 octombrie, de Ateneul Român. Topul național va fi organizat, ca de fiecare dată, de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
La clasamentele acestei ediții a Topului IMM-urilor s-au luat în calcul profitul brut și cifra de afaceri realizate în anul 2023, întreprinderile fiind clasificate pe grupe de mărime: microîntreprinderi, mici, mijlocii și mari.
De asemenea, joi, s-au decernat și premiile speciale ale IMM-urilor, 14 la număr, pentru rezultate sau contribuții deosebite în diferite domenii.
"Un an dificil, cu multe provocări"
"2023 a fost un an dificil, în care mediul de afaceri a avut parte de multe provocări, astfel că rezultatele celor care au reușit să facă performanță sunt cu atât mai mult de apreciat. De asemenea, rezultatele bune ale companiilor se reflectă la nivelul întregii comunități - în dinamica mediului economic, asigurarea de locuri de muncă și resurse pentru dezvoltarea locală.
Anul 2024 este un an marcat de instabilitatea economică și politică, precum și de tensiunile geopolitice, reflectate în creșterile de taxe, inflația ridicată, problemele de vânzări și costul mare de finanțare. Fără supărare, îndrăznesc să spun că un rol cel puțin discutabil, nefast, l-a avut Ministerul de Finanțe, care nu a asigurat predictibilitate afacerilor, a modificat Codul fiscal aproape continuu, ne-a bulversat cu ordonanțe precum ordonanța «trenuleț» sau cu E-factura pentru tot felul de domenii de activitate, birocratizând și îngreunând activitatea financiar-contabilă a societăților comerciale", a afirmat președintele Patronatului IMM-urilor Galați, Marian Filimon, amfitrionul evenimentului.
Navrom, profit mai mare decât Arcada și Arabesque la un loc
La categoria mari întreprinderi, pe primul loc s-a situat CNFR Navrom SA (transport fluvial de mărfuri), cu o cifră de afaceri pe anul 2023 de 565 milioane de lei și un profit brut aproape dublu față de anul precedent: 154,4 milioane de lei. A fost urmată în clasament de Arcada Company (construcții de poduri și tuneluri) (foto1), cu o cifră de afaceri de 549 milioane de lei (triplă față de anul precedent) și un profit brut de 83 milioane de lei, și de Arabesque (comerț materiale de construcții) (foto2), cu cea mai mare cifră de afaceri din Galați, de 2,5 miliarde de lei și un profit brut de 54 milioane de lei.
Pe locurile 4-10 ale marilor întreprinderi se regăsesc Mairon, Citadina 98, Apă Canal, AFDJ, Alewijnse Marine, Dynamic Selling Group și Chorus Research Engineering Distribution.
La întreprinderi mijlocii, pe primul loc s-a clasat Next Energy Partners (producție energie electrică), cu o cifră de afaceri de 236 milioane de lei și un profit brut de 51,4 milioane de lei. Pe locul al doilea s-a situat Nomis 2003 (construcții clădiri), cu o cifră de afaceri de 131 milioane de lei și un profit brut de 20 milioane de lei, de cinci ori mai mare decât în anul precedent. Pe locul al treilea, Rovis Lider, care și-a dublat cifra de afaceri (63,6 milioane de lei) și și-a mărit de aproape șapte ori profitul brut (20 milioane de lei).
Cea mai profitabilă întreprindere mică a fost Valro Trade (comerț produse metalurgice), cu o cifră de afaceri de 113 milioane de lei și un profit brut de 26 milioane de lei. A fost urmată de Assfalti Roads ACM (construcții drumuri), cu o cifră de afaceri triplată și ajunsă la 50 milioane de lei și un profit brut de 13,7 milioane de lei, de aproape cinci ori mai mare decât în anul precedent. Pe locul al treilea este Arcif AG (construcții hidrotehnice), cu o cifră de afaceri dublă, de 102 milioane de lei, și un profit brut de 13,3 milioane de lei.
La categoria microîntreprinderi, primul loc a fost ocupat de M&R Outsourcing International (comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet), care și-a mărit de două ori cifra de afaceri (48 milioane de lei) și de șapte ori profitul brut (36 milioane de lei). Pe locul secund s-a clasat Lorac Impex (consultanță), cu o cifră de afaceri de 7 milioane de lei și un profit brut de 6,1 milioane de lei, iar pe locul al treilea s-a situat Alisveris (cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și tuberculilor), cu o cifră de afaceri de 8,5 milioane de lei și un profit brut de 6,3 milioane de lei.
Cele 14 premii speciale
Premiile speciale ale IMM-urilor au fost acordate astfel: Crearea unui mare număr de locuri de muncă în plan local - Shipping-Human Resources SRL; Calitatea serviciilor - Agatur SRL; Managementul performant al firmei - Servland SRL; Femei manager cu rezultate deosebite - Niculiţa Popa - Trust Hr Pro Team SRL; Promovarea activităților de cercetare, inovare şi IT - Centrico Selir SRL; Activități de export - DMT Marine Equipment SA; Implicarea în realizarea unui volum mare de investiții - Minibus Luxury SRL; Rezultate deosebite în domeniul agroalimentar - Mansel Group SRL; Rezultate deosebite în domeniul agricol - Bonagri Holding SRL; Pentru excelență în colaborare - Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați; Tineri întreprinzători cu rezultate deosebite - Florin Fluturu - Generation Safety SSM&SU SRL; Pentru politici financiare adresate IMM-urilor - Banca Transilvania Galaţi; Presă - Departamentul Economic al cotidianului "Viaţa liberă"; Parteneriat durabil - Groupama Asigurări SA -Agenția Galați.
Cifre care merită scoase în evidență
În topul celor mai profitabile firme ale Galațiului se remarcă lipsa, cel puțin din primele zece locuri, a celor doi coloși, Liberty și Damen, combinatul și șantierul naval care au fost ani de zile piloni ai economiei locale.
De asemenea, sunt câteva cifre care merită a fi scoase în evidență. Iată-le: cea mai mare cifră de afaceri a unei firme cu sediul în județul Galați a fost realizată de Arabesque - 2,54 miliarde de lei, iar cel mai mare profit brut a fost reușit, tot la categoria mari întreprinderi, de CNFR Navrom - 154,4 milioane de lei. Cu o cifră de afaceri relativ egală cu a Navromului, Arcada Company a făcut un profit brut aproape la jumătate cât acesta - 82,9 milioane de lei. Cel mai mare număr de angajați al unei firme din Galați l-a avut Arabesque - 2.753, iar cei mai puțini au fost la Lorac Impex - 1 și la M&R Outsourcing International - care figurează cu niciun angajat înregistrat. Ambele sunt la categoria microîntreprinderi. Aceasta din urmă a reușit și cea mai mare majorare a profitului brut față de anul precedent, de șapte ori, lucru pe care l-a mai reușit și Rovis Lider, la categoria întreprinderi mijlocii.