Finalizarea barajului de la Suhurlui, în atenţia Guvernului

Finalizarea barajului de la Suhurlui, în atenţia Guvernului
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Ministrul Mediului a propus, în şedinţa de Guvern de miercuri, o listă de investiţii care să fie demarate în regim de urgenţă în judeţele Galaţi şi Vaslui, în principal proiecte privind amenajări hidrotehnice cu caracter nepermanent, cu rolul de a proteja comunele, printre acestea numărându-se şi finalizarea barajului de la Suhurlui, potrivit Agerpres.

"Colegii mei încă reconstituie debitele la acest moment, pentru că măsurătorile automate au fost scoase din funcţiune ca urmare a nivelului foarte ridicat al unor cursuri de apă. Avem câteva calcule gata şi cel puţin în ceea ce priveşte un curs, respectiv Geru din judeţul Galaţi, am avut nişte debite istorice, cu o probabilitate de a se repeta, statistic, bineînţeles, o dată la 200 de ani, ca să vă imaginaţi ce s-a întâmplat la Galaţi. Această statistică nu înseamnă că nu putem avea un astfel de dezastru repetat, nu peste 200 de ani, ci peste un an sau peste doi sau zece ani. Asta ne obligă, pe de o parte, să refacem toate cursurile de apă afectate. Avem, la o primă evaluare, în judeţul Galaţi şi în judeţul Vaslui, peste 100 km de curs de apă afectat. Acele lucrări trebuie refăcute, trebuie decolmatate, trebuie regularizate albiile acelor cursuri de apă pentru a asigura o scurgere adecvată în situaţia în care vom avea din nou ploi abundente, pentru că astăzi toate acele secţiuni nu pot asigura acele debite", a arătat ministrul.

El a precizat că se evaluează, în regim de urgenţă, modul în care este finanţată continuarea tuturor lucrărilor privind amenajările hidrotehnice, pentru că în judeţul Galaţi sunt multe lucrări hidrotehnice în curs de executare. "Cea mai importantă dintre ele cred că e cea din vecinătatea municipiului Tecuci, acolo unde pe cursul de apă Tecucel, din fonduri europene este o investiţie de aproximativ 200 de milioane de lei care protejează municipiul de eventuale viituri, pentru că am învăţat lecţiile din 2007, atunci când municipiul Tecuci a fost puternic afectat", a explicat Fechet.

În contextul schimbărilor climatice, ministrul crede că trebuie să fie regândit în totalitate modul în care se acţionează la dezastru. "Aici, nu mă refer doar la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru că în ceea ce priveşte avertizarea, încă din ziua de miercuri, ministerul a emis avertizări atât meteorologice, cât şi hidrologice. I-am avertizat miercuri, i-am avertizat joi, i-am avertizat vineri, atunci când am ridicat nivelul de alertă la Cod portocaliu şi am convocat de urgenţă la minister un comitet pentru situaţii de urgenţă. Era vineri după-amiaza, la ora 12.00, cu mai bine de 13-14 ore până la momentul la care a murit primul om", a afirmat Mircea Fechet.

El a menţionat că sunt multe amenajări hidrotehnice pe care le-a propus şi în trecut şi pe care le-a propus şi în acest an pentru a fi demarate lucrările de execuţie. "Amenajarea hidrotehnică de la Suhurlui a fost începută în perioada comunistă şi abandonată în anul 1989. Doar 'umărul' stâng al acestei amenajări a fost construit şi volumul la acea vreme era de 200 de milioane metri cubi. La Vidraru avem 300 şi ceva de milioane metri cubi, doar pentru a compara cele două situaţii. Aş adăuga şi că acel curs de apă, Suhu, în multe luni din an este secat aproape în totalitate. Cu siguranţă, specialiştii ne vor spune în ce măsură o acumulare nepermanentă ar putea fi o soluţie tehnică viabilă şi am decis demararea de urgenţă a acestor evaluări. Specialiştii ne vor spune care ar trebui să fie capacitatea unei astfel de amenajări pentru a proteja cel puţin localităţile Suhurlui, Slobozia Conachi şi Pechea de inundaţii. Asta nu înseamnă că ne interesează mai puţin sutele de alte localităţi din România care sunt expuse riscului la inundaţii, aşa cum le avem şi le cunoaştem pe fiecare dintre ele. Aceste informaţii sunt publice, există inclusiv o pagină de web dedicată acestui lucru şi poate orice cetăţean, orice entitate să afle în ce măsură un punct de pe harta României este expus riscului la inundaţii", a încheiat ministrul.

Citit 3245 ori Ultima modificare Vineri, 20 Septembrie 2024 08:20

6 comentarii

  • postat de Un cetățean
    Vineri, 20 Septembrie 2024 08:33
    178.138.99.***
    Făcute baraje și împădurite urgent toate dealurile din jurul localităților.
    0
    6
  • postat de Gogu
    Vineri, 20 Septembrie 2024 07:23
    82.79.117.***
    Anunturi sforaitoare- electorale - de bani ce se vor cheltui pe studii de fezabilitate, bla, bla, bla. Nici o actiune directa, hotarata, cu finalitate previzibila, cu termene clare! Penibil!!!
    0
    14
  • postat de florin
    Joi, 19 Septembrie 2024 21:09
    86.124.202.***
    Ăla de l-am omorit că sa vina alde Ciolacu la putere a reușit să ne facă să construim in 24 de ani Porțile de fier Bicaz Vidraru Canalul Cernavodă etc!Multe din ce sa făcut în 24 de ani să distrus!Acum ne mulțumim că Ciolacu are în atenție ceva in Suhurlui!Deja am o greata imensa ca Ciolacu e atent!
    4
    10
  • postat de @florin
    Joi, 19 Septembrie 2024 18:37
    109.166.129.***
    +canalele de irigații,neapărat!Și mai dă pe afară o cană de apă,peste bieții oameni.Vine și Dunărea zilele ăstea,care îl plângeți o să vedeți ce a făcut cu agricultura mintea lui Ceaușescu.Injurați pe Ursula că vorbea de renaturare,unde să se mai ducă apa?Până la Precista urcă,apa se supune gravitaț
    3
    12
  • postat de lucian
    Joi, 19 Septembrie 2024 16:51
    92.223.167.***
    Au murit oameni! Ce s-a facut din momentul in care s-au primit avertizarile pentru a contrasta dezastrul? Responsabilii se aflau pe teren, sau fiind vineri dupa amiaza..? Dezastru anuntat, asa cum spune si ministrul. Din 89 nu s-a mai facut nimic! Atunci este simplu de gasit vinovatii! Daca se vrea!
    1
    21
  • postat de ss
    Joi, 19 Septembrie 2024 16:40
    5.13.198.***
    Vor aminti din nou de barajul de la Suhurlui dupa a 4-a inundatie! Din pacate, refaceti ca sa aveti ce repara din nou, inundatia urmatoare va veni 100%!
    0
    25

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro