Unda de viitură pe Dunăre care a produs atâtea probleme în țările învecinate – Austria, Ungaria, Serbia - se apropie cu repeziciune de Galați. La intrarea în țară debitele sunt în creștere, iar cotele Dunării sunt tot mai ridicate. Autoritățile gălățene sunt în stare de alertă, chiar dacă, se pare, conform prognozelor, Dunărea nu va atinge cote care să reprezinte un pericol de noi inundații în regiunea noastră.
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), în intervalul 23 septembrie – 24 septembrie, a fost în creștere, având valoarea de 6.400 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s).
Citește și Pe malul fluviului, pescarii de ocazie schimbă ponturi și momeli
De asemenea, potrivit INHGA, în aval de Porțile de Fier, debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele și Oltenița– Tulcea și în scădere pe sectorul Zimnicea – Giurgiu. Pentru perioada următoare se prognozează o creștere a debitului Dunării, la intrarea în țară, la Baziaș, urmând să ajungă până la aproximativ 8.000 mc/s până în jurul datei de 30 septembrie.
În ceea ce privește nivelul Dunării la Galați, în cursul zilei de marți, 24 septembrie, a fost atinsă cota de 166 cm, tendința fiind de creștere. În următoarele cinci zile ar urma să se atingă o cotă de aproximativ 480 cm, însă aceasta rămâne, teoretic, sunt nivelul în care ar putea pune probleme. Spre comparație, amintim că, la Galați, cota de atenție este de 560 cm, cota de inundație este 600 cm, iar cota de pericol este de 700 cm.
Cu toate acestea, pe principiul că paza bună trece primejdia rea, la nivel local s-au luat deja o serie de măsuri care să preîntâmpine eventualele situații neplăcute. Astfel de măsuri au fost luate, de exemplu, în porturile administrate de APDM Galați.
”Am luat act de toate demersurile pentru preîntâmpinarea unor eventuale riscuri pe care Prefectura le-a făcut la nivelul tuturor operatorilor economici care își desfășoară activitatea de-a lungul Dunării, în zona municipiului Galați. De asemenea, noi am informat toți operatorii portuari, în special în zonele în care sunt lucrări de investiții, pentru a avea în vedere securizarea obiectivelor, în cazul în care unda de viitură va fi mai puternică decât s-a prognozat și s-ar putea ajunge la depășirea cotelor de alarmă sau a cotelor care pot reprezenta un eventual pericol. Inclusiv la Palatul Navigației sunt pregătiți saci de nisip, pentru a preîntâmpina o eventuală inundare.
Totuși, nu ne așteptăm să fie probleme, deși a crescut debitul Dunării la intrarea în țară, în condițiile în care oricum fluviul se afla la cote destul de mici după o perioadă secetoasă îndelungată, iar acum deja vorbim de o atenuare a cotelor în zona amonte, după cum au comunicat și alte instituțiile abilitate ale statului, precum Ministerul Mediului”, ne-a declarat directorul general al APDM Galați, Marcela Daniela Costea.
La rândul lor, reprezentanții Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați ne-au confirmat că, deși situația fluviului este monitorizată cu atenție, deocamdată nu sunt indicii că s-ar putea ajunge într-o situație periculoasă.
”Din fericire, în cazul nostru nu sunt probleme, viitura n-a ajuns și nu va ajunge la 8 metri cât a fost la Budapesta, potrivit informațiilor pe care le-am primit de INFGA, care realizează prognozele hidrologice. În prezent, la Galați, nivelul Dunării a ajuns deja la 174 cm (în cursul zilei de marți, 24 septembrie – n.r.), iar în următoare cinci zile va ajunge la un maxim în jurul cotei de 480 cm. Desigur, aceste informații sunt actualizate permanent. Dar vârful de viitură, de 8 metri, înregistrat la Budapesta, deja s-a atenuat.
În plus, sectorul românesc de Dunăre, de la Baziaș și până la vărsare trece prin barajul de la Porțile de Fier, unde deversarea se face controlat. Mai mult, Dunărea pe sectorul românesc este mai lată decât pe porțiunea din amonte, prin urmare apa se mai duce și în lateral, spre maluri. Deci nu ne așteptăm să avem un nivel foarte ridicat, în zona Galațiului, cel puțin”, ne-a explicat specialistul în hidrologie Adrian Maizel, din cadrul AFDJ Galați.
În același timp, după cum a arătat ministrul Mediului, Mircea Fechet, fluctuațiile puternice, în contextul schimbărilor climatice, ”ar trebui să ne dea de gândit”. În decurs de doar trei săptămâni, în Serbia, de exemplu, s-a înregistrat atât recordul minimul istoric pentru anul în curs, cât şi maximul istoric.
Foto: Anca Spânu