Unda de viitură pe Dunăre se apropie de Galați. Autoritățile monitorizează cotele fluviului

Unda de viitură pe Dunăre se apropie de Galați. Autoritățile monitorizează cotele fluviului
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Unda de viitură pe Dunăre care a produs atâtea probleme în țările învecinate – Austria, Ungaria, Serbia - se apropie cu repeziciune de Galați. La intrarea în țară debitele sunt în creștere, iar cotele Dunării sunt tot mai ridicate. Autoritățile gălățene sunt în stare de alertă, chiar dacă, se pare, conform prognozelor, Dunărea nu va atinge cote care să reprezinte un pericol de noi inundații în regiunea noastră.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), în intervalul 23 septembrie – 24 septembrie, a fost în creștere, având valoarea de 6.400 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s).

Citește și Pe malul fluviului, pescarii de ocazie schimbă ponturi și momeli

De asemenea, potrivit INHGA, în aval de Porțile de Fier, debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele și Oltenița– Tulcea și în scădere pe sectorul Zimnicea – Giurgiu. Pentru perioada următoare se prognozează o creștere a debitului Dunării, la intrarea în țară, la Baziaș, urmând să ajungă până la aproximativ 8.000 mc/s până în jurul datei de 30 septembrie.

În ceea ce privește nivelul Dunării la Galați, în cursul zilei de marți, 24 septembrie, a fost atinsă cota de 166 cm, tendința fiind de creștere. În următoarele cinci zile ar urma să se atingă o cotă de aproximativ 480 cm, însă aceasta rămâne, teoretic, sunt nivelul în care ar putea pune probleme. Spre comparație, amintim că, la Galați, cota de atenție este de 560 cm, cota de inundație este 600 cm, iar cota de pericol este de 700 cm.

Cu toate acestea, pe principiul că paza bună trece primejdia rea, la nivel local s-au luat deja o serie de măsuri care să preîntâmpine eventualele situații neplăcute. Astfel de măsuri au fost luate, de exemplu, în porturile administrate de APDM Galați.

”Am luat act de toate demersurile pentru preîntâmpinarea unor eventuale riscuri pe care Prefectura le-a făcut la nivelul tuturor operatorilor economici care își desfășoară activitatea de-a lungul Dunării, în zona municipiului Galați. De asemenea, noi am informat toți operatorii portuari, în special în zonele în care sunt lucrări de investiții, pentru a avea în vedere securizarea obiectivelor, în cazul în care unda de viitură va fi mai puternică decât s-a prognozat și s-ar putea ajunge la depășirea cotelor de alarmă sau a cotelor care pot reprezenta un eventual pericol. Inclusiv la Palatul Navigației sunt pregătiți saci de nisip, pentru a preîntâmpina o eventuală inundare.

Totuși, nu ne așteptăm să fie probleme, deși a crescut debitul Dunării la intrarea în țară, în condițiile în care oricum fluviul se afla la cote destul de mici după o perioadă secetoasă îndelungată, iar acum deja vorbim de o atenuare a cotelor în zona amonte, după cum au comunicat și alte instituțiile abilitate ale statului, precum Ministerul Mediului”, ne-a declarat directorul general al APDM Galați, Marcela Daniela Costea.

La rândul lor, reprezentanții Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați ne-au confirmat că, deși situația fluviului este monitorizată cu atenție, deocamdată nu sunt indicii că s-ar putea ajunge într-o situație periculoasă.

”Din fericire, în cazul nostru nu sunt probleme, viitura n-a ajuns și nu va ajunge la 8 metri cât a fost la Budapesta, potrivit informațiilor pe care le-am primit de INFGA, care realizează prognozele hidrologice. În prezent, la Galați, nivelul Dunării a ajuns deja la 174 cm (în cursul zilei de marți, 24 septembrie – n.r.), iar în următoare cinci zile va ajunge la un maxim în jurul cotei de 480 cm. Desigur, aceste informații sunt actualizate permanent. Dar vârful de viitură, de 8 metri, înregistrat la Budapesta, deja s-a atenuat.

În plus, sectorul românesc de Dunăre, de la Baziaș și până la vărsare trece prin barajul de la Porțile de Fier, unde deversarea se face controlat. Mai mult, Dunărea pe sectorul românesc este mai lată decât pe porțiunea din amonte, prin urmare apa se mai duce și în lateral, spre maluri. Deci nu ne așteptăm să avem un nivel foarte ridicat, în zona Galațiului, cel puțin”, ne-a explicat specialistul în hidrologie Adrian Maizel, din cadrul AFDJ Galați.

În același timp, după cum a arătat ministrul Mediului, Mircea Fechet, fluctuațiile puternice, în contextul schimbărilor climatice, ”ar trebui să ne dea de gândit”. În decurs de doar trei săptămâni, în Serbia, de exemplu, s-a înregistrat atât recordul minimul istoric pentru anul în curs, cât şi maximul istoric.

Foto: Anca Spânu

Citit 15434 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2024 01:16

8 comentarii

  • postat de Mutumba
    Miercuri, 25 Septembrie 2024 16:05
    5.13.222.***
    Si fostul consilier, marele mahar care sa impropietarit cu ajutorul primariei si administratiei fluviale port Galati si toti jmecherii care l-au ajutat nu spune nimeni nimic de si-a luat teren pe faleza. O sa vina altul sau altii si tot asa o sa faca.. o sa puna pontoane pe apa si bariere pe uscat.
    0
    7
  • postat de Mara
    Miercuri, 25 Septembrie 2024 13:31
    5.12.29.***
    Ce viitura bai nene? Nu se apropie nici de Bazias d'apai de Galati. V-a prostit pe toti Arahat... Nu mai dati oamenilor informatii despre debite caci nu alea sunt importante ci nivelul. Iar nivelul Dunarii prognozat la Galati nu o sa fie nici macar la jumatate din Faza I de aparare....
    0
    3
  • postat de Atentie la fente
    Miercuri, 25 Septembrie 2024 09:24
    82.79.117.***
    Compania Națională de Investiții, subordonată Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP) o licitație de 170 de milioane de lei pentru construcția unui nou centru SRI, cu piscină, saune, facilități de lux. Viitura??!
    0
    7
  • postat de macarie banu
    Miercuri, 25 Septembrie 2024 08:29
    89.137.225.***
    zeus ala al salvarii,arafat,are chilotii uzi de cand cu Budapesta...a intrat deja in panica si de frica pune lumea aiurea sa controleze,sa verifice,sa bata malurile Dunarii,pentru ce?! aoleo,viitura, se disperseaza bai nene la Portile de Fier si 1 si 2 si la ce seceta a fost,ne rugam de putina apa
    0
    9
  • postat de Moi
    Miercuri, 25 Septembrie 2024 06:12
    86.124.202.***
    Dar de cel care s a proprietarit pe faleza mai scrie cineva ceva? Aseara era un negricios care uda gospodareste noua cultura de tuia care urmeaza sa inconjoare si sa scunda ochilor curiosilor una dintre sculpturi precum si noul ponton, cuibusor dr nebunii.
    As putea si io sa am un ar de faleza!?
    2
    17
  • postat de Galatean
    Miercuri, 25 Septembrie 2024 02:01
    5.13.222.***
    Dar lesuriile de pe dunare cine le strange????
    7
    34
  • postat de Von Bergovicz
    Miercuri, 25 Septembrie 2024 00:38
    109.166.134.***
    Ce fel de " viitură"? Tot dinaia ca in județ unde ați spart barajele pe timp de ploaie ca sa prostiți ulpimea? De data asta ce baraj ați mai spart? Din ce acumulare provine apa asta care urmează chipurile sa vina sub forma de " viitură"?
    23
    20
  • postat de ss
    Marți, 24 Septembrie 2024 21:35
    5.13.198.***
    Nu o sa fie nicio viitura ca la Galati si orbul vede ce nivel scazut are Dunarea......noi ne facem ca muncim, bravo habarnistii!
    12
    37

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro