Consiliul Județean (CJ) Galați a emis în cursul zilei de vineri, 25 octombrie, certificatul de urbanism pentru viitorul Aeroport Internațional Galați - Brăila, potrivit unei declarații făcute, la Pro Lider FM, de președintele CJ, Costel Fotea.
"Astăzi am semnat certificatul de urbanism pentru aeroport. Același lucru trebuie să îl facă și primarii din Tudor Vladimirescu și Liești. Este încă un pas important pe care îl facem pentru realizarea acestui obiectiv major pentru Galați. Am reușit să ajungem la un acord și în privința amplasamentului, având în vedere că se va învecina cu poligonul militar de la Smârdan, care va fi extins și el. Odată stabilit și acest lucru, continuă realizarea studiului de fezabilitate, pe care sper să îl avem finalizat în prima parte a anului viitor", a declarat președintele CJ Galați. Potrivit lui Costel Fotea, discuţiile între specialişti pentru delimitarea amplasamentelor pentru aeroport şi poligon au durat circa un an.
După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", Aeroportul Internațional Galați - Brăila, care este deja inclus în Masterplanul de Transport, a obținut în luna aprilie avizul ROMATSA (Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian) și va fi amplasat între Braniștea, Slobozia Conachi și Tudor Vladimirescu, fiind stabiliți și principalii indicatori tehnici ai obiectivului, aceștia urmând să fie detaliați în proiectele de bază.
Aeroportul se va întinde pe o suprafață de 250 de hectare, la care se vor adăuga 115 ha, rezervă pentru extindere sau dezvoltarea unor viitoare investiții publice sau private. Aeroportul va cuprinde un terminal de pasageri (parter + etaj), cu turn de control integrat și o suprafață construită de peste 15.000 mp. Suprafața desfășurată a întregului terminal va fi de 28.500 mp, iar într-o oră de vârf va putea deservi până la 860 de pasageri.
De asemenea, aeroportul va dispune de un terminal cargo, situat în partea de nord a celui de pasageri și va avea o suprafață de 5.460 mp. Terminalul cargo va avea o înălțime de 6,5 metri, cu o structură de rezistență bazată pe elemente prefabricate și un sistem de fundare adaptat caracteristicilor solului.
La acest proiect, CJ Galați colaborează cu CJ Brăila, în urma parteneriatului asumat în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructura de Transport de Interes Strategic în zona de Sud-Est.
Elaborarea studiului de fezabilitate și a documentației tehnice aferente acestui proiect a revenit unei asocieri de companii având drept lider firma Aduro Impex, specializată pe construcții civile și industriale, ce are la activ inclusiv proiecte privind dezvoltarea unor aeroporturi.