La inundațiile din septembrie, care au lovit crunt și comuna Costache Negri, casa Soficăi Mihai a fost una dintre sutele de gospodării măturate de viituri. Mama singură cu cei trei copii și-a văzut distrusă, într-o singură noapte, munca titanică pe care a depus-o ca să le asigure pruncilor un cămin. Acum, la nici două luni de la catastrofă, familia Mihai zâmbește din nou, grație implicării Grupului "Vega", care i-a refăcut locuința, în urma publicării de către "Viața liberă" a dramei prin care au trecut cei patru.
La aproape două luni de la fatidica noapte de 13 spre 14 septembrie, când apele furioase i-au luat tot, Sofica Mihai montează mobilă nouă. O face între pereții casei pe care nu spera să o mai vadă vreodată cum reușise să o facă, după ani de chin și muncă grea în străinătate, departe de copiii ei, Renato, Fabian și Cătălina. Totul e proaspăt văruit, gresia nouă, tâmplăria scoasă din cutie. Iar casuța este acum încălzită de o centrală termică, este împrejmuită cu un gard nou, are trotuare și alei. Nici urmă apa sau de nămolul care a distrus tot și care făcea din locuința ei din Costache Negri nu doar o casă imposibil de locuit, ci și o imagine a deznădejdii.
Ajunsă la capătul puterilor, femeia, mamă singură a celor trei copilași care i-au rămas în grijă după un divorț din care nu s-a ales nu cu nimic, și-a văzut spulberat inclusiv visul de a avea familia laolaltă, sub același acoperiș. A ajuns să stea pe la cunoștințe și prieteni, prin sat, iar copiii, care cu ea, care la internat, băiatul mijlociu fiind elev la un liceu din Galați.
Rugăciunile le-au fost însă auzite, iar ajutorul divin n-a întârziat să apară, prin oameni. Conducerea Grupului "Vega", sensibilizată de drama familiei prezentată de "Viața liberă" în acele zile grele pentru miile de sinistrați din județul Galați, s-a oferit să-i refacă locuința Soficăi Mihai. În câteva săptămâni, casa distrusă de viitură a căpătat din nou viață. S-a muncit la foc automat, echipele societății Citadina '98, parte a Grupului "Vega", făcând eforturi susținute pentru ca mama și copiii să aibă o casă locuibilă înainte de venirea iernii.
"Nu am cuvinte să descriu ce s-a făcut aici. Totul e nou, au făcut de la gard, alei, o cameră tehnică pentru centrală termică, au pus centrală, că nu aveam. Înainte, ne încălzeam cu o teracotă. Au pus gresie și faianță în toată casa, toalete noi, tâmplărie, ce să mai zic. Chiar și o parte din mobilă. E mult mai frumos decât reușisem să fac eu. Nu avem cuvinte să le mulțumim tuturor celor care ne-au sărit în ajutor. Așa pot să îmi aduc copiii, din nou, acasă, acum în pragul iernii. Altfel, nu știu cum ne-am fi descurcat. A fost a doua oară când mi-am pierdut casa și nu credeam că o s-o mai văd așa", ne-a transmis Sofica Mihai, în timp ce muncea la ultimele amenajări ale locuinței, înainte de inaugurarea pe care o va face la finele acestei săptămâni, pentru a sărbători noua viață.
Pentru Vlăduț se face "Crosul Andreian"
Consătean cu familia Mihai, Vlăduț Ilău este un alt sinistrat pentru care viitura a adus un chin în plus. Copilul în vârstă de 8 ani a fost recent operat de o tumoră agresivă pe creier. Când au lovit inundațiile, tocmai terminase o cură de 30 de zile de radioterapie la Iași. Trebuia să revină acasă, la Costache Negri, numai că apele au distrus și locuința familiei sale.
Drama copillului, pe care v-o prezentam în paginile ziarului nostru, a impresionat mii de oameni, care au donat, care cum au putut, bani pentru familie. Părinții intenționau să caute o clinică în străinătate unde să-l ducă pe Vlăduţ pentru noi investigații, deoarece boala lui nu este vindecată, iar abordarea mai complexă a acestei maladii, una rară și agresivă, nu se poate face, din păcate, în țară.
O clinică din Milano ar fi o opțiune, dar costurile sunt mari, astfel că Arhiepiscopia Dunării de Jos, impresionată de drama copilului, va organiza sâmbătă, 9 noiembrie, special pentru el, a III-a ediţie a "Crosului Andreian", manifestare sportivă de masă dedicată Sfântului Andrei, protectorul naţiunii române şi al oraşului Galaţi.
Potrivit organizatorilor, traseul crosului, care va începe la ora 11.00, va avea o lungime de 1.700 de metri, punctul de start fiind Grădina Publică (poarta din zona Teatrul "Nae Leonard") - str. Mihai Bravu - str. Gării - str. Domnească - Muzeul Istoriei Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos (vizavi de Grădina Publică).
Înscrierile sunt gratuite şi se pot face fie accesând linkul https://forms.gle/3xPvzuFpFukup5hE7, fie scanând codul QR de pe afiş, fie în ziua crosului, direct la start.
De asemenea, cei ce nu pot ajuge la crosul umanitar, dar vor să doneze bani pentru a-l ajuta pe Vlăduț o pot face în contul RO53BTRLRONCRT0676499401 (lei), deschis la Banca Transilvania pe numele tatălui, Ilău Mihai Ciprian.