Suntem în luna iubirii - cu Valentine’s Day şi Dragobete! Ce spuneţi despre niște „Povești de dragoste”... cu scântei?! Scrise de Anton Pavlovici Cehov și jucate frumos, cu naturalețe și emoție sinceră, de tineri gălățeni cu teatrul în sânge și cu talent sclipitor: Trupa „JoY ART Theatre Junior”. Cele trei reprezentații ale spectacolului „Povești de dragoste” vor avea loc 22 și 23 februarie și pe 1 martie, de la ora 19,00, la Teatru pe Țeavă.
Trupa „JoY Art Theatre Junior” din Galați vă invită la cea mai nouă montare scenică - „Povești de dragoste”. Este primul dintr-o serie de patru spectacole - în colaborare cu Teatru pe Țeavă - cu care trupa de teatru coordonată de Oana Preda - actriță a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați - iese la rampă.
După Shakespeare, Cehov
După „Play Shakespeare”, spectacolul-colaj cu care trupa gălățeană de teatru „JoY Art Theatre Junior” a cucerit publicul în primăvara anului trecut, a venit timpul pentru „Povești de dragoste” - adaptare după piesele într-un act „Cerere în căsătorie” și „Ursul” de Anton Pavlovici Cehov. Un spectacol de Oana Preda și David Alexandru Gheorghe, jucat de patru dintre componenții trupei de teatru: David Alexandru Gheorghe, Alexie Dolea, Cristiana Rapotan și Daria Mațoian. Cei mai experimentați dintre componenții trupei, așa îi considerăm noi!
Chiar dacă spectacolele „Cerere în căsătorie” şi „Ursul” se găsesc deja în repertoriul Teatrului pe Ţeavă, jucate de actori profesioniști, tinerii din echipa „JoY Art Theatre Junior” vă propun propriul exercițiu de actorie, „un exercițiu încărcat de ludic”, natural și firesc, după cum ne-a dezvăluit Oana Preda. Un spectacol care, cu siguranță, vă va amuza și deconecta!
Montând Cehov cu elevii ei, Oana Preda le oferă experiența teatrului realist-psihologic, așa cum a început în studenție, la clasa de teatru a profesorului Ion Cojar: „Nu mi-am dorit să fac o regie sau să fac ceva spectaculos. Îmi doresc să fie ceva cât mai simplu, mai natural, să se apropie ei cât mai mult de personaje și să le cunoască, să se nască relații, sentimente, trăiri. Ce făceam și noi în facultate. Și asta îmi doresc să învețe ei și să transmită mai departe. Un spectacol adevărat, făcut cu credință și simțit, e mai important decât alte efecte pe care le fac regizorii. Eu nu sunt regizoare și spun asta! Sunt un coordonator, un profesor al lor și ce îmi doresc este să-i pun pe ei în cea mai bună lumină! Și să învețe câte ceva cu fiecare proiect pe care îl facem”, ne-a mărturisit Oana Preda.
Scrise de unul dintre cei mai importanți dramaturgi cu valoare universală, Anton Pavlovici Cehov, piesele „Cerere în căsătorie” și „Ursul” sunt încadrate în categoria farselor. „Scrise la scurt timp una după alta, în anul 1888, ambele fiind cele mai jucate piese cehoviene într-un act, dezvăluie, cu modalităţi ale comicului, laturi esențiale ale naturii umane. Care poate fi linia de demarcaţie dintre furie şi pasiune? Acțiunea celor două piese scurte pendulează între aceste două stări, ilustrându-le printr-un comic de situație savuros”, spune Oana Preda.
În pregătire, alte trei spectacole
„Povești de dragoste” va fi primul din proiectul de patru spectacole pe care Oana Preda le pune în scenă cu elevii ei, în colaborare cu Teatru pe Țeavă. Pentru că scena Teatrului pe Țeavă nu permite o desfășurare a întregii trupe - 15 membri - Oana a găsit soluția montării a patru spectacole, pe echipe, astfel încât fiecare component să fie pus în valoare!
Urmează spectacolul „Profesorul de franceză”, de Tudor Mușatescu - o comedie care va prinde foarte bine la public. Un spectacol în colaborare cu doi dintre actorii Dramaticului gălățean: Vlad Volf, în rolul profesorului de franceză și Carmen Albu, în rolul dirigintei. Vin la rând „Opt femei”, de Robert Thomas, o comedie polițistă, și „Șantaj”, de Ludmila Razumovskaia, un spectacol puternic, jucat cu ani în urmă și de actorii Dramaticului gălățean. O montare în care Oana Preda va juca rolul profesoarei și le va da replica elevilor ei!
Pentru reprezentațiile din 22 și 23 februarie și 1 martie ale spectacolului „Povești de dragoste”, biletele s-au pus în vânzare pe platforma IaBilet.ro, costă 35 de lei și se cam dau...