Ouă încondeiate de Paşti, la o ceremonie a Casei Regale Britanice (FOTO)
Foto: George Mirea

Ouă încondeiate de Paşti, la o ceremonie a Casei Regale Britanice (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Frumoase costume naţionale autentice, ii tradiţionale şi ouă încondeiate - aduse tocmai din Bucovina - au îmbogăţit cu motive româneşti o ceremonie oficială a Casei Regale Britanice, desfășurată în Țara Galilor, ceremonia de învestire a gălăţencei Diana Stroia în funcția de High Sheriff al comitatului West Glamorgan, eveniment despre care aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”. De Paşti, ouăle încondeiate au servit unui scop nobil, fiind oferite donatorilor unei asociaţii caritabile, care, de peste 45 de ani, sprijină victimele violenței domestice.

Aşa cum aţi putut afla din „Viaţa liberă”, un moment cu adevărat istoric pentru întreaga comunitate românească din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord s-a petrecut marţi, 8 aprilie 2025. La Margam Abbey din Port Talbot, a avut loc ceremonia oficială de învestire a gălăţencei Diana Stroia în funcția de High Sheriff (Înalt Şerif) al comitatului West Glamorgan. Aşa cum subliniam şi atunci, este pentru prima dată în istorie când o persoană de origine română ocupă această poziție de prestigiu - una dintre cele mai vechi funcții publice din Marea Britanie, datând de peste 1.000 de ani - care astăzi reprezintă un simbol al datoriei civice, justiției și sprijinului comunitar.

Pentru că suntem în perioada pascală, bogată în tradiţii româneşti şi semnificaţii spirituale, am ales să vă împărtăşim atmosfera românească de la o ceremonie britanică.

„Atingerea României” în Ţara Galilor

Aceasta a fost dorinţa profundă a Dianei Stroia, în timp ce se pregătea pentru ceremonia de învestire: să includă în momentul galez o bucată din România - „un semn” pentru rădăcinile româneşti și moștenirea sa. Din păcate, organizaţiile culturale româneşti - în speţă Institutul Cultural Român - nu au fost interesate să susţină acest eveniment. 

Aşa că Diana Stroia a apelat la persoana pe care o consideră ambasadorul cultural suprem al României - Alina Nicoleta Balațchi-Lupașcu, cofondatoarea „Romanian Women in UK” și PR & Trade Comms Director la Aqua Carpatica UK & Ireland. „Cu generozitate și mândrie, a adus o parte din colecția ei personală de straie tradiționale românești. Este susținătoare pasionată a patrimoniului cultural și a diplomației, promotor neobosit de oportunități pentru femei. Mai mult, în rolul său de director pentru Aqua Carpatica, s-a asigurat că cea mai recunoscută și premiată apă minerală naturală din România face parte din această zi specială - pentru ca oaspeții noștri să se poată bucura de gustul ei pur. Alina a fost întotdeauna un suporter constant al eforturilor mele, inclusiv în timpul mandatului meu de consul onorific al României în Țara Galilor”, ne-a mărturisit, cu gratitudine, Diana Stroia.

Ouă încondeiate, aduse de la Muzeului Oului din Vama, Bucovina - cel mai mare muzeu de acest gen din România - au îmbogăţit atmosfera românească de la ceremonia britanică.

Imnul României, cântat de galezi

Imnul României, cântat de grupul coral galez și de românii prezenţi în sală, a fost cel mai emoționant și înălțător moment al ceremoniei pentru Diana Stroia. Cu greu şi-a putut stăpâni lacrimile!

Iată cum s-a văzut şi simţit acest moment prin ochii unuia dintre gălăţenii prezenţi la eveniment, fostul secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene şi subprefect al judeţului Galaţi, Ciprian Manea: „(…) în superba Margam Abbey, un loc încărcat de istorie, parte din fascinantul Margam Country Park - unde trei plăci comemorative stau mărturie a trecerii Reginei Elisabeta prin acel spațiu - în mijlocul acestui decor regal, s-a auzit Imnul României. Un moment emoționant, simbolic și profund, care a vorbit despre apartenență, demnitate și recunoaștere la cel mai înalt nivel”, a povestit pe pagina de Facebook şi pe site-ul personal, ciprianmanea.ro.

Printre gălăţenii care au participat la ceremonie - unii stabiliţi peste hotare, alţii veniţi special din România - s-au mai aflat dr. Marian Buhociu PhD, profesor universitar de criminologie la Cardiff University, omul de afaceri Adrian Stroia, stabilit în Elveţia, antreprenoarea Andreea Moise-Freeman.

Reamintim, la ceremonia prin care Melanie James JP, High Sheriff al West Glamorgan 2024-2025, i-a transferat Dianei Stroia această demnitate au participat personalități din Marea Britanie și România. A fost prezentă Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit, alături de oficiali britanici - His Majesty’s Lord Lieutenant of West Glamorgan, Mrs. Louise Fleet JP, the Mayor of Neath Port Talbot County Borough Council, the Lord Mayor of the City and County of Swansea -, reprezentanţi ai Poliţiei, membri ai sistemului judiciar, lideri ai comunităților locale și românești, dar și antreprenori români din UK. Şi, desigur, familia şi prietenii minunaţi ai Dianei Stroia.

Povestea Dianei Stroia a emoţionat profund

După momentul încărcat de trăire al intonării Imnului României, a fost rândul Dianei să-i impresioneze pe oficialii britanici. Care, aşa cum aveau să-i mărturisească, un discurs mai personal, mai din inimă, n-au auzit la o astfel de ceremonie. „Se spune că este nevoie de un sat pentru a crește un copil, dar de ce este nevoie pentru a adopta un adult - un nou venit - în inima unei comunități?”, s-a întrebat retoric Diana, în discursul ei, cerând permisiunea de a împărtăşi câteva dintre experiențele personale de migrant: „Uneori, formăm o legătură cu un loc cu mult înainte de a pune piciorul acolo, pur și simplu pentru că întâlnim ambasadori ai bunătății, generozității și ai grijii sale.

După căderea regimului comunist în România, oameni trimiși de Dumnezeu din Țara Galilor au călătorit peste 1.250 de mile (puțin peste 2.000 km) pentru a aduce ajutoare - nu doar o dată, ci de două ori pe an, aproape în fiecare an, din 1990. Pentru mine, o fetiță de 12 ani, crescută în comunism, primirea unor ghete călduroase de iarnă, a unui palton sau a unei rochiţe colorate m-a făcut să simt că am ajuns în paradis. Prin intermediul lor, am descoperit Țara Galilor - un tărâm al cântecului și al rugbyului, unde râsul umple văzduhul și poveștile sunt împărtășite până târziu în noapte. Au numit-o adesea "țara lui Dumnezeu", iar eu am fost intrigată…”, şi-a amintit Diana.

Viața avea să o conducă în Ţara Galilor: „Unsprezece ani mai târziu, m-am trezit că mă mut în Neath și devin parte din această comunitate minunată”, a povestit Diana Stroia.

Căldura şi generozitatea unei comunităţi primitoare

Gălăţeanca a vorbit despre căldura şi generozitatea cu care a fost întâmpinată încă din momentul sosirii. Colegii au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a o integra în comunitatea lor. De pildă, cea care şi-a luat liber de la serviciu şi a dus-o la spital pe Diana atunci când a intrat în travaliu, fiindu-i alături până a născut, a devenit naşa lui Sebastian, fiul gălăţencei. Apoi i-a fost Dianei domnişoară de onoare, la nunta cu David.

La toate provocările neașteptate, prietenii galezi au intervenit fără ezitare: „Nu voi uita niciodată ziua în care aveam doar 24 de ore pentru a mă muta într-o nouă casă. Colegii au organizat rapid dube și ne-au mutat înainte chiar să termin de împachetat. După aceea, o doamnă cu inimă bună și-a luat în sarcină teancul meu enorm de rufe de călcat, devenind un înger păzitor în viața mea.

Ani mai târziu, familia mea a devenit din nou completă când am întâlnit un bărbat născut din Neath care împărtășește valorile pe care le-am moștenit de la părinții mei. Așa cum am fost îmbrățișată de comunitatea galeză, şi David a fost primit de cea românească. În cele mai dificile momente ale vieții, am fost binecuvântată cu oameni care au devenit ca o familie pentru mine. Fiecare act de bunătate, fiecare mână întinsă, fiecare zâmbet cald a făcut din West Glamorgan adevărata mea casă.

Acest sat - această comunitate - nu doar m-a crescut; m-a îmbrățișat! A fost martor la călătoria mea, m-a întărit astfel încât să am succes și m-a învățat adevăratul sens al apartenenței. Sunt onorată că unii dintre ei sunt aici astăzi”, a mărturisit Diana Stroia la ceremonie.

Angajament de High Sheriff

„Astăzi mă aflu în fața dumneavoastră în calitate de High Sheriff al comitatului West Glamorgan şi fac acest lucru cu profundă recunoștință și cu un profund simț al responsabilității. Promit să slujesc această comunitate cu aceeași dăruire, compasiune și generozitate pe care mi le-ați arătat. Voi lucra îndeaproape cu Poliția din Țara Galilor de Sud, cu sistemul judiciar și organizațiile nonprofit pentru a face posibile intervenții timpurii - în special în școli - în scopul cultivării bunătății, respectului și responsabilității în rândul tinerilor. Investind în ele astăzi, construim o societate mai sigură și mai plină de compasiune pentru mâine. Împreună, putem determina schimbări de durată, asigurându-ne că cei care au nevoie primesc sprijinul și oportunitățile pe care le merită”, a spus Diana, subliniind că va sprijni Thrive Domestic Abuse Services. Organizaţia caritabilă, de peste 45 de ani, oferă refugiu pentru femei, copii și tineri victime ale violenţei domestice, ajutându-le să-şi refacă viaţă şi să-și recapete independența în comunități sigure.

Ouă de Paşti, în scopuri caritabile

Ouăle încondeiate care au îmbogăţit simbolurile româneşti de la ceremonie au slujit unui scop caritabil. Diana Stroia a oferit câte unul în schimbul fiecărei donații de câte 25 de lire, către organizația Thrive Domestic Abuse Services: „Fiecare ou este o operă de artă în miniatură, pictată manual în România - folosind tehnici străvechi - cu simboluri ale vieții, speranței, protecției și reînnoirii. Iar fiecare ajută la susținerea victimelor violenței domestice prin furnizarea de servicii care le schimbă viața. Toate donațiile merg direct la Thrive Domestic Abuse Services”, a anunţat Diana Stroia, pe pagina sa de High Sheriff of West Glamorgan 2025-2026.

Iar pentru românii şi în special gălăţenii de acasă, are de asemenea un mesaj: „Bucuria mea este să vă fac mândri și dornici să faceți toți ceva frumos pentru comunitatea în care vă aflaţi”.

Mesaj de la preşedintele României

Printr-un mesaj, consilierul prezidenţial Bogdan Mazuru i-a transmis Dianei Stroia felicitări şi aprecierea preşedintelui interimar al României, Ilie Bolojan, pentru contribuţia semnificativă la integrarea comunităţii româneşti din Ţara Galilor şi la promovarea legăturilor româno-britanice. De asemenea, i-a urat succes în noua misiune de High Sheriff.

Cine este Diana Stroia

„Diana nu a fost aleasă pentru imagine, ci pentru cine este și ce a făcut. O profesionistă desăvârșită, un lider autentic, un liant între lumi și culturi. Cu un trecut de Consul Onorific al României în Țara Galilor, cu un angajament autentic față de comunitatea locală și diaspora, ea este dovada vie că poți construi poduri trainice între țări, între oameni, între generații”, este descrierea publică pe care fostul subprefect Ciprian Manea i-a făcut-o noului High Sheriff of West Glamorgan.

Inclusă în Top 100 Români de Pretutindeni în 2021, la categoria Profesioniști, Diana Stroia are o vastă experiență în domeniul financiar și tehnologic. În Marea Britanie a reuşit să-şi construiască o carieră de succes într-o perioadă în care oferta de muncă pentru româncele abia venite era foarte limitată: curăţenie, lucru în restaurant, în baruri, în sectorul hotelier. De peste 14 ani, este director de finanţe al companiei COMCEN Group, cel mai mare furnizor de produse și servicii IT din Țara Galilor. În decembrie 2017, a fost numită Consul Onorific al României în Țara Galilor, iar în 2022 a fost reconfirmată în această misiune bazată sută la sută pe voluntariat.

Galerie de imagini

Citit 1013 ori Ultima modificare Luni, 28 Aprilie 2025 10:16

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro