Ministrul Educației, Daniel David, este nemulțumit, se pare, de forma actuală în care profesorii sunt angajați pe posturi în învățământ și susține că acesta este ultimul an în care examenul de titularizare se va da în forma actuală. Șeful profesorilor spune că este inacceptabil ca un profesor să fie obligat să dea an de an examen pentru a avea un job și pentru a primi un post în învățământ.
19 mai este data când Daniel David va prezenta public raportul privind diagnoza sistemului actual de învățământ, prilej cu care va veni și cu o nouă propunere pentru examenul de titularizare, pentru că „este inacceptabil să dai examen peste examen, anual sau din doi în doi ani, deşi ai luat o notă destul de bună, dar n-ai prins un post”.
Despre actuala formă în care se organizează examenul de titularizare, Daniel David și-a exprimat public nemulțumirea ori de câte ori a avut ocazia și a promis că acesta va fi ultimul an în care se va organiza în forma actuală, cu examen scris din disciplina de concurs și cu inspecție la clasă.
Pentru sesiunea din iulie 2025, înscrierile sunt în toi, iar aspiranții la un post de profesor, fie el și pe durată determinată, își pot depune dosarele de înscriere la sediile inspectoratelor școlare până cel târziu pe 16 mai, urmând ca, în perioada rămasă până la finalizarea cursurilor, candidații să susțină inspecția la clasă.
Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza, profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului și să existe catedre vacante/ titularizabile.
Pentru a deveni suplinitor, deci pentru angajarea pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
Dosar greu de făcut
Pentru a afla care este situația în Galați, am vorbit cu un profesor debutant care în aceste zile se pregătea să finalizeze actele pentru a putea depune dosarul la termen. „Este o birocrație colosală. Umblăm pe la medici pentru adeverințe, pe la școlile pe unde am predat pentru alte adeverințe, pe la poliție pentru cazier și certificat de integritate. Sunt lucruri care îți iau trei-patru zile, pentru că, oricât te-ai strădui, lucrurile nu se sincronizează în aceeași zi. Și apoi dai inspecție la clasă, susții examenul și, la final, constați fie că nu sunt posturi și că ai învățat degeaba, fie că trebuie să faci naveta la țară”, ne-a spus un viitor profesor.
Vom reveni la finalul perioadei de înscriere cu informații despre numărul celor ce își doresc să fie profesori în Galați, dar și despre numărul de catedre care le sunt puse la dispoziție de Ministerul Educației.