Îngrijirea spațiilor verzi de la Grădina Botanică Galați și maimuțele din Olanda

Îngrijirea spațiilor verzi de la Grădina Botanică Galați și maimuțele din Olanda
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Licitația pentru amenajarea și întreținerea spațiilor vezi de la Grădina Botanică și Grădina Zoologică din Galați, organizată de Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, a trecut prin patru luni de frământări, două salarii minime pe economie, muncitori dați în șomaj de o firmă și reangajați imediat de societatea concurentă, lucrători preluați de la o firmă radiată în urmă cu mai mulți ani, o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, un ofertant câștigător descalificat ulterior și va continua, probabil, la tribunal. Și totul ar fi pornit, se pare, de la niște... maimuțe din Olanda.

În noiembrie 2024, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) „Răsvan Angheluță” Galați a scos la licitație, în calitate de autoritate contractantă, acordul-cadru de servicii având ca obiect „Amenajare și întreținere spații verzi Secția Grădina Botanică și Secția Grădina Zoologică”. S-au prezentat două firme din Galați, Floricultura SRL și Passiflora Garden Green SRL, și una din Cluj-Napoca, Eco Garden Construct SRL.

Trebuie spus că de aceste servicii s-a ocupat, în ultimii 14 ani, prin acorduri-cadru succesive de către doi ani, Floricultura. „Eu am contract de prestări servicii la Grădina Botanică de 14 ani, pentru spații verzi, tot ce aveau ai nevoie: toaletare, copaci, plantări, iarbă, cosit, tratamente fitosanitare, toate lucrările pe care le aveau ei acolo și pe care Grădina Botanică nu le putea presta pentru că nu avea personal suficient. Cu zece oameni nu te poți descurca pe 18 hectare, pentru că există un normativ care îți impune minimum patru oameni la hectar. Din 2010 și până acum, au fost patru manageri la Grădina Botanică și niciunul nu a avut niciun reproș, asta denotă că mi-am făcut treaba”, ne-a spus managerul firmei Floricultura, Vasile Pălășanu.

Floricultura, pierzătoare și la a doua licitație, în favoarea unei firme din Cluj-Napoca

Comisia de evaluare a decis, însă, că firma câștigătoare a licitației este Passiflora Garden Green, care a oferit cel mai mic preț.

Două luni mai târziu, în decembrie 2024, în urma contestației depuse de Floricultura, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a impus ca licitația să fie reluată prin descalificarea firmei Passiflora Garden Green. În consecință, comisia de evaluare din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii a decis că noul câștigător al licitație este firma clujeană Eco Garden Construct. Astfel, Floricultura, precedentul titular al acordului-cadru de prestări servicii, a pierdut din nou.

Este greu de înțeles cum o firmă din celălalt capăt al țării a reușit să-i ia fața unei firme locale cu tradiție la o licitație de îngrijire spații verzi, nu de construire de avioane supersonice. La mijloc ar fi o răzbunare personală a fostului director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Paul Lupoae, iar procesul de evaluare a fost viciat, este de părere managerul Floricultura, Vasile Pălășanu, care s-a adresat redacției noastre.

Conform acestuia, prima ofertă declarată câștigătoare a avut „niște acte grozav de false”.  „Adică a avut o firmă închisă acum vreo cinci ani, a luat din rastel numele oamenilor, i-a angajat cu o zi înainte de deschiderea ofertelor, ca să arate că are numărul de oameni cerut, chiar dacă aceștia nu aveau calificarea și vechimea cerute pe posturile respective. Nu avea autorizație de mediu, ceea ce nu-i dădea dreptul să facă aceste lucrări. Nu avea în Registrul Comerțului codurile CAEN care i-ar fi dat dreptul să facă aceste lucrări. Cu toate astea, a fost declarată câștigătoare în primă instanță, deși l-am avertizat pe domnul director că nu e în regulă ce face. A spus că el nu e în măsură să verifice documentele date de agentul economic. Dar comisia de la Complexul Muzeal trebuia să verifice documentele, iar managerul trebuia să le aprobe. Mi-ai luat pâinea de la gură, mi-ai terfelit reputația și ai venit cu un falsificator - eu nu am putut să stau cu mâinile în sân. Am făcut contestație la București și mi s-a dat câștig de cauză total și i s-a impus organizatorului să verifice din nou actele firmei câștigătoare”, ne-a spus managerul firmei Floricultura.

Decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor

În decembrie anul trecut, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dat dreptate într-o măsură covârșitoare contestației depuse de Floricultura, constatând că „membrii Comisiei de evaluare au evaluat în mod eronat oferta Passiflora Garden Green”.

De exemplu, „Consiliul constată că din documentele Comisiei de evaluare rezultă faptul că aceasta nu a efectuat o verificare a formularelor DUAE prezentate de fiecare ofertant” (Formulare DUAE - Document Unic de Achiziție European - sunt formulare standard, utilizate online, care permit autorităților contractante și operatorilor economici să stabilească eligibilitatea furnizorilor în procedurile de achiziție publică. Acesta simplifică participarea la licitații și reduce sarcina administrativă); „Analizând DUAE-ul completat de ofertantul Passiflora Garden Green SRL, Consiliul constată că (...) nu rezultă că cei 19 angajați au «experiență în floricultură/ silvicultură/ horticultură/ amenajare peisagistică de minim 6 luni», menționarea cursurilor de specialitate demonstrând acumularea cunoștințelor și nu experiența dobândită de aceștia. De asemenea, CV-urile prezentate la data limită de depunere a ofertelor pentru cei 19 angajați nu probează experiența de minim 6 luni”; de asemenea, „evaluarea autorității contractante a fost incompletă, întrucât nu a analizat dovedirea experienței similare prin prezentare de certificate/ documente emise sau contrasemnate de o autoritate sau de către clientul beneficiar din care să rezulte valoarea, perioada și locul prestării serviciilor, astfel cum s-a solicitat prin documentația de atribuire”.

„Am fost nevoit să trimit oameni în șomaj”

„În timpul cât am făcut contestația, s-a terminat contractul meu, a făcut un act adițional doar pentru o lună. La 1 decembrie, obligația lui era să facă un act adițional până la solicitarea contestației, în schimb nu a făcut nimic”, spune Vasile Pălășanu.

„Acesta a fost unul dintre lucrurile cele mai grave, și-a făcut calculul că îmi aruncă acasă 19 oameni, iar eu ce să fac cu ei? Că n-ai ce să lucrezi în decembrie cu 19 oameni. Am fost nevoit să-i dau în șomaj. Între timp, în ianuarie s-a mărit salariul minim, și nu cu puțin, deci pentru oferta pe care o făcusem în octombrie, când nu se știa că va crește salariul minim de la 1 ianuarie, trebuia să mai aduc bani de-acasă.

Mi-au trimis apoi o solicitare ca să fac dovada că am în continuare cei 19 muncitori. Însă, în perioada asta, mi-au luat doi muncitori pe care i-au angajat la ei, la Grădina Botanică, iar a doua zi mi-au trimis solicitare. Să mă duc să mă înjosesc, să fiu omorât cu hârtii, nu le-am mai trimis clarificări la solicitare și, după lege, m-au descalificat și a câștigat Clujul. Și așa ne-am dus cu licitația până în februarie.

Deși firma asta a prezentat și o listă de muncitori de la Cluj, de la București, de unde are el, el a adus muncitorii mei și i-a angajat la el, că i-a luat din șomaj sau unde i-a găsit. Cum de i-a găsit firma din Cluj fix pe cei plecați de la mine? Conducerea Grădinii Botanice i-a adus. Nici nu știu dacă firma are punct de lucru în Galați. Din toată piața muncii, a găsit numai muncitorii de la mine, nu alții!

Dar a pornit contractul cu 16 și în contract trebuia 19. Iar din oameni erau doi-trei, că nu îndeplineau condițiile. În plus, ei la mine își dăduseră semnătura pentru prelungire, deci erau în regulă cu vechimea, dar la el nu aveau șase luni de experiență, ci numai patru.

Cum mie îmi spui că-mi lipsesc doi muncitori, iar pe el în accepți cu 16? Și încă ceva, azi a semnat contractul și a doua zi a făcut act adițional cu prețul mult mai mare decât l-a făcut inițial, care a prins și majorarea salariului minim. Aici ce-a fost, nu o înțelegere?

Dacă făceai corect licitația și firma aia venea cu oamenii ei, atunci era corect. Dar pe ăla nu l-ai mai controlat, dacă oamenii corespund, dacă au doi-trei lipsă, dacă are toate avizele și autorizațiile, n-a mai contat. Au câștigat cei pe care i-a vrut el. Nu-mi rămâne decât să merg mai departe în instanță”, spune managerul Floricultura.

Spațiile verzi și maimuțele

L-am mai întrebat pe Vasile Pălășanu ce motiv ar fi avut directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii să recurgă la așa ceva. „În 2024, în aprilie, domnul director Paul Lupoae a cerut niște «sponsorizări» ca să aducă maimuțe din Olanda, de parcă se ducea acolo să ia o pisică pentru el. Nu am fost de acord și de acolo parcă a început partea asta de răzbunare. Și după aceea a venit termenul final pentru acordul meu acolo”.

I-am solicitat lui Paul Lupoae - care, de la începutul lunii mai, nu mai este directorul CMSN - să accepte o discuție pentru a ne prezenta și punctul său de vedere. Ne-a spus că ne va trimite un răspuns pe mail a doua zi. Am primit, însă, un telefon din partea secretarei: „Conducerea vă roagă să vă adresați Consiliului Județean”. Ciudat, din moment ce autoritatea contractantă a fost Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, nu Consiliul Județean (CJ).

Am trimis o solicitare în acest sens Biroului Comunicare din cadrul CJ. În măsura în care vom primi un răspuns, îl vom publica.

Citit 1504 ori Ultima modificare Luni, 19 Mai 2025 19:14

2 comentarii

  • postat de George
    Luni, 19 Mai 2025 20:50
    128.127.119.***
    Te pui cu SAFU de la CJ?
    Nu sari la cap, te sapa la temelie, pentru ca legea exista pentru ca smecherii s o ocoleasca.
    0
    1
  • postat de Quaestio
    Luni, 19 Mai 2025 19:27
    5.13.174.***
    Articol clar si Amar . Kapitalism de cumetrie Camuflat . Complicitati si 'lucraturi' din umbra . Cina sa stea cu ochii pe ei ?
    DNA-ul de Galati doarme somnul De Veci .
    0
    2

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro