Pulpe de rață confiate, cu varză roșie

Pulpe de rață confiate, cu varză roșie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pulpele de rață confiate sunt o delicatesă culinară, obținută prin gătirea lentă a pulpelor în propria lor grăsime (untură).

Acest proces de confiere conferă cărnii o textură fragedă, suculentă și o aromă bogată. Ce este confierea? Pulpele de rață sunt gătite încet în untură, la temperatură scăzută, pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru asigură o carne care se va frăgezi și va absorbi aromele.

Ingrediente: 4 pulpe de raţă confiate, 1 varză roșie (cca 1,3 kg), 1 ceapă, 50 ml vin roșu sec, 3 linguri oțet de vin roșu, 2 linguri oțet balsamic + 1 lingura oțet de vin roșu, 2 linguri rase zahăr brun, 1/2 linguriță ienibahar măcinat, 1/4 linguriță nucșoară măcinată, 1 doză scorțișoară măcinată, 1 lingură ulei, 1 lingură unt, sare, piper negru măcinat.

Preparare: Varza se taie fideluță fină. Se presară cu sare și se frământă 2 minute, să se înmoaie un pic. Se încing într-o oală uleiul și untul și se călește ceapa tocată mărunt până se înmoaie. Se adaugă varza în 3-4 tranșe, fiecare tranşă punându-se după ce anterioara s-a înmuiat. Presărați sare și piper negru măcinat la fiecare tranşă. Gustați varza, să fie plăcut condimentată. După ce ați terminat de adăugat toată varza, adăugați zaharul, ienibaharul, nucșoara, scorțișoara și oțetul. Amestecați timp de 2-3 minute. Stingeți cu vin și 150 ml apă. Puneți capacul pe oală și lăsați să fiarbă la foc mic timp de o oră. La fiecare 15 minute, amestecați în varză să nu se prindă de fundul oalei și verificați să aibă lichid. Dacă nu are și vi se pare că se arde, picurați apă. Când doriți să serviți, doar scoateți pulpele din untură și le puneți în cuptor, 10 minute la 150 de grade, cât să se încălzească un pic. Mutați cuptorul pe funcția grill (căldura să vină de sus) și lăsați pulpele pe al doilea nivel sub grill timp de cel mult 10 minute, până pielea pulpelor devine rumenă. Supravegheați carnea în acest timp, să nu se ardă. Serviți pulpele pe un pat de piure de cartofi (pregătit simplu cu lapte, unt și puțin hrean ras, doar cât să-i dea aromă) și varză roșie călită, alături de un pahar din vinul roșu folosit la prepararea verzei.

Ce înseamnă a confia un produs alimentar

„Confit” e un franțuzism delicios la rostire, dar mai ales în farfurie. Etimologic, termenul provine din franceză, de la verbul “confire”, care la rândul lui provine din latinescul “conficere” și înseamnă, printre altele, „a confecționa, „a prepara”.

În secolul al XVI-lea, verbul era folosit doar în legătură cu fructe întregi sau bucăți de fructe conservate în sirop de zahăr sau miere, în timp ce în zilele noastre ideea comercială despre fructele confiate reprezintă o odioșenie care include chimicale greu de pronunțat până și pentru inginerii premianți.

„Confit” ne duce astăzi cu gândul la o bucată de carne de porc, rață, gâscă sau curcan, ținută în saramură sau direct în crustă de sare, scursă și uscată, apoi gătită lent (adică vreo 5-6 ore bune) în propria grăsime și conservată în borcane, în aceeași grăsime.

Aceasta este una dintre cele mai vechi modalități de conservare a mâncărurilor, întâlnită în sud-vestul Franței.

Citit 251 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iulie 2025 21:55

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro