În perioada 11-13 iunie, la București, va avea loc summitul european al constructorilor de nave și producătorilor de echipamente, sub patronajul Asociației Naționale a Construcțiilor de Nave din Romania (ANCONAV) și Asociației Șantierelor Navale și a Echipamentelor Maritime din Europa (SEA Europe). La eveniment și-au anunțat participarea directori generali, președinți de asociații, proprietari de șantiere navale, oameni de afaceri şi producători de echipamente navale din 17 țări europene. Timp de trei zile, vor fi dezbătute și analizate situația actuală a construcțiilor navale europene în contextul mondial, dar și strategia maritimă industrială inițiată de SEA Europe și propusă Comisiei Europene spre aprobare.
SEA Europe reprezintă industria europeană de producție maritimă în 17 țări, cuprinzând producția, întreținerea, repararea, modernizarea și conversia tuturor tipurilor de nave și structuri plutitoare - comerciale, precum și militare - inclusiv întregul lanț de aprovizionare cu diverși producători de sisteme maritime, materiale pentru echipamente și servicii. În contextul în care concurența cu șantierele navale din China și Coreea de Sud pare deocamdată imposibil de învins, strategia propusă Comisiei Europene nu cere supraviețuire prin subvenții, ci face apel la factorii de decizie ai UE să încurajeze extinderea pieței, permițând investițiilor europene să producă rezultate productive și profitabile, să sprijine dezvoltarea afacerilor, a cercetării, dezvoltării, inovării și a investițiilor în procesele de producție ale șantierelor navale, să prioritizeze banii publici, atunci când este cazul, spre companii controlate de europeni și, nu în ultimul rând, să mențină în Europa o masă critică de capacități de construcție și reparație navală.
„Viața liberă” vă prezintă în continuare o sinteză a strategiei care va fi discutată la summitul de la București.
Industrie esențială pentru securitatea economică și autonomia strategică a Europei
„O industrie maritimă de producție europeană puternică - șantierele navale și lanțul de aprovizionare cu echipamente maritime - oferă Uniunii Europene controlul asupra tehnologiilor maritime esențiale și, prin urmare, capacitatea de a construi și întreține nave și platforme vitale pentru comerț, aprovizionarea cu energie (regenerabilă) și infrastructura maritimă și subacvatică critică, așa cum ar fi parcurile eoliene offshore și cablurile subacvatice. Este esențial să se mențină capacitățile de construcție navală și lanțul de aprovizionare în Europa, pentru a preveni ca întregul sector maritim european să se bazeze exclusiv pe China și Coreea de Sud. Având în vedere complexitatea construcției navale și a lanțului său de aprovizionare și investițiile mari necesare, piețele pierdute sunt dificil de recuperat, creând un ciclu periculos de declin.
Europa are nevoie de o industrie maritimă comercială puternică și competitivă pentru a sprijini și menține construcția navală militară, necesară pentru apărare. Pe scurt, o industrie maritimă europeană puternică și de înaltă tehnologie este esențială pentru securitatea, reziliența, adaptarea la schimbările climatice, tranziția energetică și influența globală a Europei”, se arată în strategia propusă Comisiei Europene.
Focus pe nave de ultimă generație
Industria europeană de producție maritimă, reprezentată de SEA Europe are o ambiție clară: aceea ca, până în 2050, să concureze cu succes pe toate piețele esențiale pentru Europa, se afirmă în document: „Tranzițiile durabile și digitale reprezintă o oportunitate unică de a depăși performanța concurenților noștri internaționali în ceea ce privește calitatea, eficiența și siguranța, dacă Europa are implementate regulile corecte. Planul nostru de redresare industrială se concentrează, prin urmare, pe nave de ultimă generație, alimentate de cele mai recente tehnologii ecologice și digitale. Aceste progrese consolidează, de asemenea, exporturile și ne consolidează prezența globală - elemente cheie în stabilirea standardului pe piața globală. Prin urmare, Europa trebuie să investească semnificativ în cercetare, dezvoltare și inovare”.
În prezent, eforturile industriei maritime europene se concentrează pe tipuri de nave specializate și complexe, esențiale pentru economia maritimă internă a Europei, mai degrabă decât pe nave comerciale mari care operează la nivel global, cum ar fi navele container, navele vrachiere și navele petroliere, care sunt aproape toate construite în China și Coreea de Sud.
Concurență loială, nu război comercial cu Asia
Furnizorii europeni de echipamente nu ar trebui să devină prea dependenți de livrarea de tehnologii către șantierele navale asiatice. Scopul SEA Europe nu este un război comercial cu Asia, ci mai degrabă o concurență loială, potrivit documentului citat.
„Credem că o piață globală a construcțiilor navale, dominată de șantierele navale din China și Coreea de Sud, amenință reziliența transportului maritim european și a altor sectoare maritime, făcându-le excesiv dependente de un număr limitat de furnizori. Acest lucru constituie un risc major în caz de perturbări economice globale, de exemplu, în caz de tensiuni geopolitice sau de protecționism crescut. O industrie europeană competitivă de producție maritimă poate oferi armatorilor europeni o varietate mai mare de soluții pentru decarbonizare și digitalizare. Recunoaștem că a concura la preț cu China și Coreea de Sud este o provocare dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Deși stimulentele financiare pot ajuta la reducerea decalajului de preț, ne propunem să ne îmbunătățim competitivitatea europeană prin excelarea în fiabilitate, calitate, sustenabilitate, digitalizare, circularitate, costul total de proprietate (costul ciclului de viață), managementul de proiect și reziliența lanțului de aprovizionare”, se arată în document.
Strategia inițiată de SEA Europe menționează că dominația actuală a Chinei și Coreei de Sud asupra pieței a limitează capacitatea industriei europene de construcții navale de a se redresa exclusiv prin propriile eforturi și că sectorul construcțiilor navale din Europa a scăzut sub o masă critică, afectând întregul lanț de aprovizionare.
„Sprijinul politic este esențial pentru a permite noi oportunități de afaceri. Nu cerem supraviețuire prin subvenții; facem apel la factorii de decizie politică să încurajeze extinderea pieței, permițând investițiilor noastre să producă rezultate productive și profitabile. Prin urmare, viitoarea Strategie Industrială Maritimă a UE ar trebui să se concentreze pe sprijinirea dezvoltării afacerilor, a cercetării și dezvoltării, a inovării, a investițiilor în procesele de producție ale șantierelor navale (modernizări ale șantierelor navale) și a avansului tehnologic. De asemenea, ar trebui să creeze condițiile cadru adecvate pentru o veritabilă justificare economică pentru nave sustenabile și digitalizate. Ori de câte ori sunt implicați bani publici, aceștia ar trebui cheltuiți pentru companii controlate de europeni. Este nevoie, de asemenea, de o politică orientată spre afaceri, care să asigure că Europa menține o masă critică de capacități de construcție și reparație navală”, se arată în document.
Pentru ca industria maritimă europeană să poată concura eficient, este nevoie de sprijin pentru cercetare și dezvoltare, inovare, investiții în producție, în șantiere navale, infrastructură și competențe. Acesta implică, printre altele, acces simplificat la finanțare, un cadru de reglementare care promovează asumarea riscurilor în noile tehnologii, facilitează procesele de producție inteligente și facilitează accesul la materii prime și forță de muncă calificată, reglementări care să încurajeze piața să acorde prioritate practicilor maritime durabile, digitalizate și circulare față de abordările tradiționale, dar și un set coerent de stimulente pentru a atrage armatorii să plaseze comenzi în Europa (UE+SEE) la companii de construcții și reparații navale controlate de Europa.