„Bateria alimentară” din Galaţi care va reprezenta România în Europa

„Bateria alimentară” din Galaţi care va reprezenta România în Europa
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

O echipă interdisciplinară de studenți și profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va reprezenta România la prestigioasa competiție europeană Ecotrophelia, dedicată inovației în industria alimentară. Cu un produs inedit, ambalat sub forma unei baterii, tinerii cercetători propun o gustare funcțională care poate înlocui o masă completă - „Foodcel - Rather food than snack!”

La baza rețetei stă un concept simplu, dar extrem de valoros din punct de vedere nutrițional și ecologic: valorificarea subproduselor din industria laptelui și combinarea acestora cu surse vegetale de proteină.

„În primul rând, biscuiții oferă o nutriție echilibrată și pleacă de la ideea de recuperare a unor subproduse din industria laptelui,” explică prof. dr. ing. Daniela Borda. „De această dată, am ales zara, care rezultă în momentul obținerii untului, prin baterea smântânii. Am valorificat această zără - foarte puțin utilizată în România - și am adăugat o sursă valoroasă de proteină din pseudocereale. Am ales hrișca, nu întâmplător, ci pentru că este rezistentă la condiții de secetă, iar modificările climatice ne afectează tot mai mult.”

Combinarea proteinelor vegetale cu cele animale a dus la un produs echilibrat nutrițional, cu un indice glicemic scăzut, potrivit atât pentru consum înainte, cât și după activitate fizică - inclusiv pentru persoanele cu intoleranță la gluten.

„Este un produs care susține refacerea organismului după efort, conținând electroliți și minerale valoroase. Și nu în ultimul rând, este o gustare care nu crește glicemia brusc, ci oferă energie de durată,” adaugă prof. Borda.

Ce conține „bateria alimentară”

Produsul final este ambalat sub forma unei baterii - simbolizând energia pe care o oferă. Conține 10 biscuiți crocanți, sărați, alături de 100 g de cremă proteică ușor picantă, obținută din zară concentrată și izolat proteic din zer, condimentată cu mărar, ceapă și fulgi de chilli.

„Este o gustare sărată, pentru că majoritatea produselor proteice existente pe piață sunt batoane dulci cu zahăr adăugat, care nu susțin eficient efortul fizic sau recuperarea după activitate,” subliniază Daniela Siuleanu, de la Facultatea de Științe și Ingineria Alimentelor, parte din echipa de dezvoltare.

În urma testelor senzoriale efectuate pe un panel de 20 de participanți, rezultatele au fost încurajatoare. „Scorurile au fost foarte bune, acceptanța este în regulă, iar hrișca nu este sesizabilă - deși este o pseudocereală mai puțin consumată în România,” a mai precizat Siuleanu.

Cutia este gândită pentru două realimentări și furnizează un aport caloric echilibrat.

„Am proiectat produsul având în vedere necesarul zilnic de calorii. Este proporționat astfel încât să poată înlocui o masă completă,” adaugă prof. Borda. „Am valorificat inclusiv lipide foarte valoroase - precum lecitina și sfingomielina - din membrana globulelor de grăsime.”

Ambalaj sustenabil, cu design inteligent

Designul ambalajului, în formă de baterie, este atât atractiv, cât și sustenabil.

„Ambalajul este realizat din materiale biopolimerice, din acid polilactic - un material compostabil. Capacul are filet, iar în interior se află o folie de aluminiu care protejează crema”, explică Iulia Ștefania Glugă, de la Facultatea de Științe și Ingineria Alimentelor.

Prototipul a fost realizat în hubul de imprimare 3D al Centrului de Excelență pentru Prelucrarea Polimerilor.

„Ambalajul atrage imediat atenția, însă proiectul are profunzime - de la formule chimice până la impactul pozitiv asupra sănătății consumatorilor,” subliniază prof. Cătălin Fetecău, de la Facultatea de Inginerie.

Gata de participarea la competiţia europeană

Produsul Foodcel va fi prezentat în Germania, în cadrul competiției Ecotrophelia Europe, alături de un plan de afaceri solid și o strategie clară de industrializare.

„Vom merge nu doar cu produsul, ci și cu o propunere de producție la scară industrială și o simulare a ambalajului în format de serie,” precizează prof. Fetecău.

România nu este la prima participare la Ecotrophelia Europe.

„Repetăm performanța din 2018, când Universitatea „Dunărea de Jos” a reprezentat România la faza europeană a competiției și a câștigat medalia de aur. De această dată însă, echipa este una interdisciplinară - formată din cadre didactice și studenți de la trei facultăți: Științe și Ingineria Alimentelor, Inginerie și Economie,” subliniază conf. univ. dr. ing. Cristian Dima.

Coordonatorii actuali - prof. dr. ing. Daniela Borda și dr. ing. Iulia Bleoancă - sunt cei care au condus și echipa câștigătoare din 2018.

O comunitate care susține performanța

Prorectorul Universității „Dunărea de Jos”, prof. univ. dr. Arthur Viorel Tuluș, a transmis un mesaj de încurajare echipei: „Este important, într-o lume plină de provocări, să găsim soluții pentru a mânca sănătos. E o idee frumoasă - să fii premiat și să ajungi într-o competiție internațională tocmai pentru că mănânci sănătos. Felicitări! Succes! Universitatea este alături de voi!”

Fostul președinte al Asociatiei Specialiştilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR), prof. Petru Alexe, a subliniat importanța continuității: „Avem o echipă interdisciplinară - o noutate în competiție. Ca fost președinte al ASIAR, mă bucur că am contribuit la crearea unei tradiții și sper ca paradigma chimiei alimentare să continue cu obiective mari și concrete.”

„Foodcel - Rather food than snack!” nu este doar un slogan, ci o viziune clară: un aliment sustenabil, echilibrat, care răspunde nevoilor consumatorului modern. Universitatea din Galați dovedește din nou că inovația românească poate concura cu succes pe scena internațională.

Citit 550 ori Ultima modificare Marți, 01 Iulie 2025 15:59

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro