Campanie pentru sprijinirea victimelor violenței domestice. "Nu ești singură în lupta cu abuzurile!"

Campanie pentru sprijinirea victimelor violenței domestice. "Nu ești singură în lupta cu abuzurile!"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Deși trăim în 2025, violența domestică rămâne o realitate crudă, prezentă în viața a zeci de mii de femei din România. În spatele ușilor închise, între pereți groși și în relații aparent stabile, agresiunile continuă, adesea tăcute, ascunse de rușine, frică sau lipsa încrederii în sistemul care ar trebui să protejeze victimele.

Pentru a veni în sprijinul victimelor, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) derulează, din 2021, campania națională de informare "Nu eşti singură în lupta cu abuzurile!", având ca principal obiectiv promovarea liniei naționale gratuite 0800.500.333, destinate victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriu de sex și traficului de persoane.

"În cadrul unui apel la linia telefonică 0800.500.333, aveți posibilitatea de a discuta deschis, cu sinceritate și în confidențialitate, despre situațiile de violență domestică și despre mijloacele prin care acestea pot fi depășite", precizează ANES, într-un comunicat oficial. Linia este gratuită, disponibilă 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână.

Campania nu este nouă, dar rămâne extrem de actuală, în contextul în care tot mai multe cazuri de agresiuni ies la iveală. Acestea nu sunt, însă, fenomene recente, dar diferența este că, în sfârșit, încep să fie vizibile.

Violența domestică în cifre

Potrivit datelor transmise de Poliția Română la solicitarea Societății Academice din România, în anul 2024, la nivel național, s-au înregistrat 59.345 de sesizări de fapte penale circumscrise violenței domestice. Peste 60.000 de agresori au fost identificați, majoritatea fiind bărbați (78%), informează romaniacurata.ro.

În același an, s-au înregistrat 62.299 de victime, dintre care peste 42.600 sunt femei adulte, iar aproape 4.000 sunt fete minore.

Anul 2025 nu aduce vești mai bune. În primele patru luni, au fost sesizate deja 15.457 de fapte penale, majoritatea comise în mediul urban, chiar la domiciliul victimelor. Printre acestea, se numără 36.417 cazuri de loviri sau alte violențe, peste 7.400 de amenințări și 560 de cazuri de hărțuire.

În 2024, s-au înregistrat 52 de omoruri și 51 de tentative de omor în context familial. Doar în primele patru luni din 2025, au fost deja semnalate 17 omoruri și 11 tentative.

La începutul lunii iunie, autoritățile confirmau 26 de cazuri de femicid în România pentru 2025. În cel puțin două dintre cazuri, poliția fusese alertată anterior, fără ca intervențiile să fie eficiente.

La Galați, ordine de protecție insuficiente

La nivelul județului Galați, conform raportului Inspectoratului General al Poliției Române, în primele patru luni ale anului 2025 au avut loc 628 de intervenții ale polițiștilor la cazuri de violență domestică, dintre care doar 469 s-au soldat cu sesizarea unor infracțiuni de agresiune asupra femeilor.

Situația ordinelor de protecție este alarmantă. La începutul anului existau 167 de ordine de protecție, iar la sfârșitul lunii aprilie mai rămăseseră în vigoare 126.

În primele patru luni, au fost emise 96 de ordine de protecție provizorii, dar numai 37 dintre acestea au fost transformate în ordine de protecție definitive. Această realitate ridică mari semne de întrebare despre eficiența măsurilor de protecție pentru victime.

Centre de sprijin în Galați

În județul Galați, victimele violenței domestice au la dispoziție mai multe centre specializate:

- Centrul Maternal - DGASPC Galați, str. Brăilei nr. 138B - pentru mame cu copii mai mici de 3 ani;

- Adăpost VVD - Fundația de Sprijin a Vârstnicilor - str. Brăilei nr. 138 D, etaj 1, tel. 0236.470.040 - pentru persoane vârstnice victime ale violenței;

- Centrul de recuperare pentru victimele violenței domestice "Fundația Familia" - str. Brăilei nr. 138 D, parter, tel. 0236.312.321 - pentru mame cu copii mai mari de 3 ani;

- Centrul multifuncțional de servicii sociale pentru tineri - str. Științei nr. 26, tel. 0336.802.052 - pentru mame tinere între 18-35 ani, victime ale violenței domestice;

- Centrul de urgență pentru persoane fără adăpost - str. Alexandru cel Bun nr. 27 C, tel. 0236.490.960.

„Viața liberă” se alătură acestei campanii de conștientizare, cu speranța că fiecare femeie aflată într-o situație de abuz va ști că nu este singură, iar ajutorul există.

Galerie de imagini

Citit 306 ori Ultima modificare Luni, 21 Iulie 2025 16:21

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro