Ministerul Mediului este în plin proces de elaborare a normelor pentru aplicarea Legii mirosului, o reglementare mult așteptată de comunitățile din România afectate de poluarea olfactivă, relatează Agerpres. Mii de cetățeni reclamă anual faptul că nu își pot deschide geamurile din cauza mirosurilor insuportabile venite de la gropile de gunoi sau alte surse poluante. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, a declarat că se lucrează împreună cu Ministerul Sănătății pentru a finaliza aceste norme.
„Este momentul extraordinar de bun pentru a începe să aplicăm o lege care există doar pe hârtie. Întregi comunități trăiesc un coșmar, mii și mii de plângeri ajung la minister în fiecare an. Mă bucur că există disponibilitate inclusiv din partea Ministerului Sănătății și vom lucra împreună pentru a găsi o soluție așteptată de români de ani de zile”, a spus Diana Buzoianu.
Un alt subiect vizat de Ministerul Mediului este gestionarea produselor second hand care ajung în România. Multe dintre acestea sfârșesc în gropi de gunoi sau pe câmpuri, contribuind la poluare. Se caută soluții de trasabilitate pentru a reduce acest fenomen.
Totodată, pe circuitul de avizare guvernamentală se află o hotărâre de guvern care va permite Gărzii Naționale de Mediu să folosească echipamente moderne cumpărate din fonduri europene, cum ar fi dronele și body-camurile. Acestea vor ajuta la monitorizarea mai eficientă a mediului și la sancționarea rapidă a infracțiunilor de mediu.
Ministrul Mediului a mai anunțat că vor continua demersurile pentru accesarea fondurilor norvegiene, în scopul închiderii gropilor de gunoi neconforme. În prezent, au fost deja închise cinci astfel de gropi, în Suceava, Botoșani, Deva, Gura Humorului și Fălticeni.
„Suntem în discuții cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, pentru a extinde acest model și în alte județe. Dacă lăsăm gropile neconforme așa cum sunt, ne otrăvim singuri”, a avertizat Buzoianu.
În urma unui control recent la gropile de gunoi, Garda de Mediu a aplicat amenzi de 1,8 milioane de lei.
Noile măsuri vizează atât îmbunătățirea calității vieții, cât și protejarea mediului, iar autoritățile spun că vor continua să caute soluții pentru problemele de mediu cronice ale României.