Cu siguranță, fenomenul cerșetoriei la semafor este un apanaj al aglomerărilor urbane, inclusiv în Galați fiind cunoscută și obișnuită prezența în marile intersecții a diverselor personaje care apelează la mila publicului.
Majoritatea cerșetorilor de la semafor au ajuns ”vedete” printre participanții la trafic, fiind cunoscuți și tolerați printre coloanele de mașini printre care își pun, zilnic, viaţa în pericol. Pentru câțiva lei, dați din compasiune sau exasperare de șoferii care stau ”la roșu”, cei care apelează la mila publicului la Tribunal, la General ori în Barieră îndură nu doar riscurile iminente deplasării printre mașini, dar și condițiile meteo dificile.
Că apelează la mila oamenilor că așa vor ei, că nu au încotro sau că sunt trimiși ori forțați să facă asta este greu de stabilit. Disponibilitatea de comunicare se rezumă la o mână întinsă și eventual un pumn în parbriz, pentru atragerea atenției sau, după caz, sancționarea vreunui refuz mai categoric.
În alte cazuri, așa cum ne-a semnalat zilele trecute un cititor care s-a lovit, din fericire doar la figurat, de o cerșetoare în Bariera Traian, mai apare în poveste un cartonaș prin care ”solicitantul” forțează mila și mâna trecătorilor print-un mesaj.
Cu mâna întinsă și soarele în cap
Pe o arșiță sufocantă, de peste 40 de grade Celsius la soare, tânăra, în cărucior, cu o hârtie în brațe, rezista eroic pe scuarul îngust din apropierea sensului giratoriu din vecinătatea Spitalului de Boli Infecțioase. În traficul infernal din zonă, care cu siguranță nu face decât să amplifice disconfortul termic și nu numai, femeia cu aparente probleme medicale rezista cu stoicism pentru câțiva lei primiți de la cei cărora li s-ar fi făcut milă de situația ei.
Cazul tinerei nu este, cu siguranță unic, însă aparentele deficiențe cu care se confruntă nu ar trebui trecute cu vederea de autoritățile abilitate să îi ofere un eventual ajutor.
Este drept că cerșetoria nu mai este o infracțiune, fiind dezincriminată, însă exploatarea pentru cerșetorie rămâne o faptă penală, prin care cel care forțează, împinge sau determină o altă persoană să apeleze la mila publicului poate fi pedepsit cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Cu atât mai mult cu cât vorbim de o persoană care se chinuie, fără îndoială, sub spectrul unor dizabilități, posibil și al unor boli și, evident, al temperaturilor extreme.