FOTO/ Mizerie în loc de modernizare, în cartierul gălăţean Micro17 - GARAJELE DEMOLATE au ajuns GROAPĂ DE GUNOI
Foto: Foto "Viaţa liberă", Marius Negri

FOTO/ Mizerie în loc de modernizare, în cartierul gălăţean Micro17 - GARAJELE DEMOLATE au ajuns GROAPĂ DE GUNOI
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Ecosal spune că a intervenit deja de două ori în zonă, dar terenul arată de parcă toate deşeurile municipiului sunt depozitate acolo


Până în vara trecută, în Micro 17, în faţa blocului A1, chiar înainte de Dedeman, erau grădini de zarzavat şi garaje. O zonă destul de verde, dacă am fi ignorat garajele. În vară, în schimb, garajele şi grădinile au început să fie demolate de către Primărie. Au mai rămas în picioare doar trei refugii pentru maşini. De ce şi cum, nici nu mai contează, pentru că, pe locul rămas gol, zăpada topită a lăsat la vedere un teren care colcăie, la propriu, de moloz, pungi de gunoi şi alte mizerii împrăştiate. Pe scurt, este o mizerie de nedescris. Zona este infectă. Pe o lungime de mai bine 30 de metri, sunt înşirate tot felul de gunoaie, de la pungi şi deşeuri menajere până la vase de WC, bucăţi ale fostelor garaje, moloz şi saci sau rămăşiţe din autovehicule. Gropile rămase în urma demolării construcţiilor sunt aproape pline şi ele.

Dezinteresul Primăriei, "amendat" de cetăţeni

Potrivit locatarilor, oamenii vin zi de zi să arunce gunoiul acolo. Aceştia mai spun că şi până angajaţii Ecosal au aruncat acolo gunoaiele măturate de prin cartier. Ce îi deranjează cel mai mult este lipsa de interes a autorităţilor faţă de zonă, după ce au dispus demolări.

"Primăria a dărâmat, dar nu a nivelat terenul. Trebuia să facă ceva aici. A demolat şi nu s-a mai interesat. Oamenii nu sunt educaţi. Văd mizerie, atunci aruncă şi ei. Dacă Primăria ar fi făcut un lucru până la capăt, nu s-ar mai fi întâmplat aşa ceva. Iar cei de la Ecosal nu vin dacă îi chemăm noi ca persoane fizice", ne-a spus domnul Dumitru.

Doamna Gabriela Coman, care locuieşte la etajul întâi al blocului A1 şi care ne-a sesizat de o săptămână încoace despre groapa de gunoi din oraş, este de părere că Primăria trebuia să pună un gard, dacă are de gând să construiască ceva aici. "Trăim ca în ţigănie. M-am mutat aici tocmai pentru că era o zonă verde. Nu m-am mutat să stau lângă groapa de gunoi. Primăria trebuia ori să pună un gard, ori să astupe gropile. Trebuie să facă ceva, pentru că nu mai pot. Nu a venit nimeni să cureţe zona din vară, de când a început demolarea garajelor", ne-a spus cu obidă doamna Gabriela Coman.

Ecosalul a venit, dar nu se vede

Şeful Serviciului Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu, ne-a transmis că a trimis echipaje de cel puţin două ori să cureţe zona respectivă, pentru că au fost sesizări peste sesizări. Cert este că directorul Ecosal nu pare să ştie câtă mizerie este, pentru că intervenţia Serviciului de salubrizare este invizibilă. "Nu a venit niciun Ecosal. Au făcut vecinii sesizare la Primărie, dar nu a venit nimeni, dacă ar fi venit atunci nu ar fi fost mizerie acum. S-a mutat groapa de gunoi la noi. Ieşi la geam şi vezi mizerie", a mai spus doamna Coman, la unison cu vecinii săi, la fel de nemulţumiţi.

Primăria susţine că modernizează zona

În urma informării Primăriei despre mizeria de nedescris din Micro 17, purtătorul de cuvânt, Emanueala Turcu, nu ne-a răspuns nici că va nivela terenul, nici că va dispune curăţarea terenului. Ne-a răspuns, în schimb, că este vorba de modernizare. "Sunt lucrări de sistematizare a zonei, în cadrul proiectului de construcţie a cartierului social din Micro 17. Pe lângă cartierul în sine, se modernizează şi zonele adiacente", ne-a răspuns purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Contactat telefonic, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Marian Mocanu, a promis că va trimite un comisar de mediu, însoţit de către cineva din Primărie, pentru a verifica despre ce este vorba. "Vom verifica împreună cu Primăria, iar dacă este cazul vom da o măsură de salubrizare a zonei", ne-a declarat Marian Mocanu.

Promisiunile au fost făcute, mai rămâne să vedem şi dacă instituţiile vor lua măsuri.

Citit 4238 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2016 22:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.