Gălăţenii au investit „subţire” în creşterea puilor de carne

Gălăţenii au investit „subţire” în creşterea puilor de carne
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Banii îi fac marile societăţi crescătoare de pui din România, care şi-au deschis puncte de lucru şi la Galaţi

Avem în judeţ o societate de top în creşterea păsărilor pentru ouă (SC Condor Matca SA), realizată cu capital local, dar prea puţine sunt, momentan, investiţiile gălăţenilor în creşterea puilor de găină de carne. Asta deşi cererea pentru carnea de găină este foarte mare, de vreme ce un român mănâncă anual, în medie, cam 19 kilograme din acest fel de carne, potrivit statisticilor. Asta ar însemna că o persoană care investeşte într-o fermă de creştere a puilor pentru carne şi, eventual, într-un abator, ar intra pe o piaţă locală pe care se vând cam 10 milioane de kilograme de carne pe an. Plus că, bineînţeles, ar mai putea vinde şi prin alte judeţe. Problema este că investiţia iniţială este mare, iar lupta pentru un loc pe piaţa de desfacere, acerbă. Poate din aceste cauze nu se prea încumetă mulţi gălăţeni să investească…

Siguri putem fi însă doar de faptul că acum există numai cinci societăţi care au autorizaţie să crească pui de carne, iar acestea au un efectiv total de 725.865 de capete. Cifra ne-a comunicat-o, la cererea noastră, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi. E important şi că, dintre aceste cinci societăţi, doar trei au fost create cu capital local. Şi nu tuturor le merge chiar bine.

Cine sunt gălăţenii care au investit carnea de pui 

Little by little SRL este o firmă cu sediul în Cudalbi, în care au investit oamenii de afaceri Jorj Butan, Franga Apostu şi Fănica Albu. Societatea al cărei domeniu de activitate este creşterea păsărilor a raportat, în ultimii trei ani, cifre de afaceri variabile, gravitând însă în jurul valorii de un milion lei. Mai exact, în anul 2012, cifra de afaceri a Little by Little era de 1.311.064 de lei, iar profitul de 7.751 de lei. În 2013, cifra de afaceri scăzuse la 864.324 de lei, dar profitul fusese un pic mai mare, de 9.757 de lei. Pe fondul unei cifre de afaceri mai mari, de 1.441.915 lei, societatea raporta în 2014 o pierdere de 127.805 lei.

Şi Avicola Tudor SRL este o societate care are ca principal obiect de activitate prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre, potrivit Finanţelor. Societatea raporta, în 2012, o cifră de afaceri de 65.296 de lei şi o pierdere de 452.295 de lei, cu un număr mediu de cinci angajaţi. În anul următor, cifra de afaceri a urcat la 4.152.013 lei şi s-a raportat chiar şi profit, în valoare de 13.614 lei. În 2014, însă, cu o cifră de afaceri de 7.250.404 lei, s-a revenit pe pierdere, cu 252.475 de lei.

Acţionarii societăţii sunt, potrivit Registrului Comerţului, Florin Popa şi Ana Maria Loredana Prună. Împuterniciţi sunt Neculai Prună şi Cabinetul Individual de Insolvenţă Botnaru Monica Gabriela. Tot Registrul Comerţului atestă faptul că societatea Avicola Tudor SRL este în insolvenţă şi sub incidenţa Legii 85/2014.

DSVSA Galaţi informează că punctual de lucru din Galaţi al societăţii are autorizaţie pentru creşterea puilor. Finanţele informează însă că acest punct de lucru este în dizolvare cu lichidare, din mai 2014.

Autorizaţie să crească pui de carne mai are, potrivit DSVSA, şi un punct de lucru al Întreprinderii Individuale Virgil Coman, din comuna Fundeni.

Societăţile care s-au extins şi în Galaţi fac bani buni 

Producţia masivă de carne de pui din judeţ n-o fac gălăţenii, ci societăţile din ţară care şi-au extins activitatea şi la noi, adică Vanbet Vaslui şi Avicola Buzău.

Vanbet SRL, afacerea omului de afaceri vasluian Fănel Bogos, e în topul celor mai mari avicole din ţară. Mai exact, era la începutul anului trecut pe locul 17 la livrările de carne de pui realizate de întreprinderi mijlocii, cu trei milioane de kilograme de carne vândute pe trimestru. Societatea a investit masiv în producţia de carne de pui, în ultimii ani, în defavoarea producţiei de ouă, care a scăzut (dar care totuşi plasează Vanbet SRL pe poziţia a zecea în topul celor mai mari producători români de profil). Anul trecut, societatea raporta o cifră de afaceri de 93.328.843 de lei şi un profit de 2.695.289 de lei. Atât cifra de afaceri, cât şi profitul erau aproape duble în 2014, faţă de 2013. În judeţul nostru, Vanbet produce în comuna Iveşti - unde are o fermă de proporţii, cu circa 170.000 de păsări, crescute pentru carne şi ouă - şi la Movilenii de Tecuci, unde a mai deschis o fermă. Primarii au încercat să îl convingă pe investitor să deschidă şi abatorul grupului de firme în judeţul nostru, dar până la urmă acesta s-a construit la Vaslui.

Avicola Buzău SRL are punct de lucru la Tuluceşti. Societatea buzoiană este a treia din ţară, la producţia de carne de pui, după Transavia şi Agricola Internaţional Bacău. În 2014, Avicola Buzău, creatorul brandului Coco Rico, raporta o cifră de afaceri de 260.709.433 de lei şi un profit de 5.008.375 de lei.

Citit 4601 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.