O consolidare îndelung aşteptată/ Cum câştigă familia deputatului Pâslaru bani de la Primărie

O consolidare îndelung aşteptată/ Cum câştigă familia deputatului Pâslaru bani de la Primărie
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Daune de 109.000 lei plătite de municipalitate, pentru neconsolidarea taluzului care ameninţă vila deţinută de familia politicianului

Nu mai puţin de 109.000 de lei, cu titlul de daune, i-a plătit, până acum, Primăria municipiului Galaţi creditoarei Valerica Pâslaru, soţia deputatului PSD Florin Pâslaru. De ce? Pentru că municipalitatea nu a reuşit să consolideze taluzul care ameninţă imobilul din strada Cuza nr. 60. Este vorba despre vila pe care, potrivit declaraţiei de avere, parlamentarul PSD i-a donat-o fiului său, Alexandru Pâslaru, imobil care figurează ca sediu al firmei PAF Media SRL, la care asociaţi sunt Alexandru şi Valerica Pâslaru, adică feciorul şi soţia politicianului.

Valoarea daunelor plătite ne-a fost comunicată de către Primăria municipiului Galaţi, la solicitarea noastră. Motivul pentru care i-am cerut municipalităţii aceste date îl constituie faptul că, deşi administraţia locală s-a angajat, încă din martie 2013, să consolideze taluzul, nu s-a apucat de treabă nici în ziua de azi, iar sumele pe care va trebui să le plătească drept daune Valericăi Pâslaru continuă să curgă!

Sentinţă civilă

"Am auzit ce se spune, că i-am "făcut" casa lui Florin Pâslaru. Trebuie să ştie toată lumea că familia Pâslaru, doamna Pâslaru mai exact, a dat în judecată Primăria, şi lucrul acesta s-a întâmplat înainte de a-mi începe mandatul. A fost un proces care s-a încheiat cu câştigul părţii adverse, familia Pâslaru. Instanţa ne-a obligat să reparăm taluzul, care este în domeniul public, dar pentru că nu l-am consolidat, producea prăbuşirea caselor de deasupra. Nu era o prioritate pentru noi, în bugetul pe care l-am avut, să facem lucrul acesta, dar dacă ne-a obligat instanţa, asta este, hotărârile judecătoreşti se pun în aplicare şi nu se discută. Discuţiile puteau să le facă la tribunal cei care, mai exact, nu ne-au reprezentat la momentul respectiv în proces!", declara, la finele anului trecut, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan.

Povestea nu e nouă şi aţi mai putut-o citi în ziarul nostru, dar v-o reamintim pe scurt: Instanţa a reţinut că Valerica Pâslaru este proprietara imobilului de pe strada Cuza nr. 60, aflat în imediata vecinătate a terenului din Cuza nr. 62, teren care "pune în pericol siguranţa construcţiilor din vecinătate". Prin Sentinţa Civilă nr. 10720, din 15 noiembrie 2011, Judecătoria Galaţi a admis acţiunea intentată de Valerica Pâslaru şi a obligat Primăria să efectueze lucrările de consolidare a taluzului pâna la data de 30 aprilie 2012. Ca mijloc de constrângere, instanţa a stabilit sancţiunea plăţii de daune cominatorii de o sută de lei pe zi, de la data de 30 aprilie 2012 până la data realizării obligaţiei stabilite!

Ce-au făcut până acum autorităţile

Hârtii, am putea spune. Potrivit datelor pe care le-am centralizat, Primăria a plătit 68.324 de lei pentru studiul de fezabilitate şi studii geo privind „Consolidare versant aferent imobilelor din Al. I. Cuza nr. 62”, realizate de IPTANA. Tot IPTANA Bucureşti a realizat şi proiectul tehnic, documentaţia tehnică pentru autorizarea construcţiei şi detaliile de execuţie pentru „Consolidare versant aferent imobilelor din Al. I. Cuza nr. 62”, contra sumei de 97.712 lei.
Interesant este că, în vreme ce instanţa a stabilit că „terenul proprietatea Primăriei pune în pericol siguranţa construcţiilor din vecinătate”, IPTANA a constatat altceva. Potrivit proiectului tehnic al consolidării, „construcţiile din strada Cuza nr. 60 (vila lui Pâslaru) şi nr. 62 sunt executate pe un material sensibil la umezire cu risc de prăbuşire sub greutatea proprie”.

Exproprieri

Consiliul Local a aprobat în martie 2013 indicatorii tehnico-economici în valoare de 2,2 milioane de lei, pentru consolidarea versantului, lucrări care cuprind, la final şi o scară de acces. Selecţia de oferte organizată de municipalitate pentru lucrările de consolidare a fost adjudecată, la începutul anului trecut, de firma Servland SRL, cu o ofertă de 1.596.817 lei, în condiţiile în care preţul de pornire a fost de 1.722.175 de lei. Banii pentru reparaţii prinşi în bugetul de venituri şi cheltuieli al Galaţiului pe 2015, au fost suficienţi - 1.946.000 de lei. Şi, totuşi, lucrările nu au început!

Motivul pentru care nu s-a mişcat nimic până acum ni l-a dezvăluit, cu greu, tot Primăria Galaţi: „Întrucât nu s-a ajuns la un acord cu proprietarii afectaţi de lucrări, se va iniţia procedura de expropriere în vederea realizării lucrărilor respective”.

Cu alte cuvinte, pe lângă documentaţiile plătite şi valoarea lucrărilor ce vor fi executate, municipalitatea trebuie să suporte şi costurile exproprierilor. Exproprieri care implică evaluări, formalităţi şi, mai ales, timp! Timp în care daunele de o sută de lei pe zi curg în favoarea familiei Pâslaru şi în defavoarea gălăţenilor. Că doar din banii lor sunt plătite toate!

Fără licitaţie/ PAF! Contracte directe

Firma la care asociaţi sunt Valerica şi Alexandru Pâslaru, PAF Media SRL, a câştigat, în 2015, bani de la Consiliul Judeţului Galaţi, care i-a atribuit fără licitaţie două contracte. Primul, în valoare de 67.500 lei, pentru „difuzarea în direct şi în reluare a şedinţelor CJG şi a unor emisiuni informative/mese rotunde la postul de televiziune TV Galaţi” şi încă unul, de 7.576 de lei pentru „difuzarea de mesaje de felicitare cuprinse în spoturi tv”.

Citit 5505 ori Ultima modificare Marți, 08 Martie 2016 00:37

6 comentarii

 • postat de sfatuitoarea
  Marți, 08 Martie 2016 14:32
  5.13.222.***
  Florine,Florine, nu mai merge, asa ca e bine sa tii cont si de parerea celor multi care nu te mai vor.
  0
  3
  Raportează
 • postat de un galatean indignat
  Luni, 07 Martie 2016 18:02
  86.124.205.***
  atat timp cat in tara asta nu se va legifera OBLIGATIVITATEA DOVEDIRII BUNURILOR OPTINUTE MARELE JAF CARE TINE DE 25 DE ANI VA CONTINUA , nu e vorba doar de PSD care e la butoane in acest oras de 25 de ani, si care a adus orasul galati in starea care este, ci de reprezentantii tuturor partidelor politice , care , cu totii se intrec in hotii, dobandind averi uriase numai din evaziuni, spagi uriase primite pentru a vinde pe nimic S.N.G, C.S.G., IMNG, INTOF, FUSUL, PESCOGAL, si toata industria galateana,
  Toti care sau perindat la putere sau in opozitie, in aceswti 25 de ani sunt vinovati pentru ca copii nostri colinda lumea pentru asi castiga painea, iar noi , ramasi acasa ne confruntam cu somaj si bataia de joc a majoritatii "patronilor" care ne platesc cu cat vor si cand vor....
  TOATA CLASA POLITICA E VINOVATA SI PARTASA LA MARELE JAF, NE TREBUE O ALTERNATIVA, ALTI OAMENI, DIN BISERICA EVENTUAL, DIN MEDIUL ACADEMIC, NICI INTRUN CAZ DIN CEI CARE DE 25 DE ANI NE DAU LECTII
  0
  6
  Raportează
 • postat de omul.muncii
  Luni, 07 Martie 2016 09:13
  82.208.137.***
  Recomand o ancheta jurnalistica despre cum a obtinut locatia "pintea"pescarul si despre lucrarile executate acolo in mare parte neautorizate. De loc de neglijat este si faptul ca marele deputat imcompatibil nu-si achita chiria catre primarie pentru biroul parlamentar (pe care e adevarat, nu prea il deschide decit pentru al aerisi).Referitor sumele incasate pentru publicitate vedetile pe cele de la societetile primariei.
  0
  35
  Raportează
 • postat de Toma N
  Luni, 07 Martie 2016 08:50
  89.121.200.***
  Paslaru - stiu acest nume de mult, e sinonim cu coruptia si neputinta politica.

  Stiu si grozavia arhitectonica de pe Cuza. O chestie patratoasa, fara gust, cu mocheta verde pe peretii exteriori!

  Adevarata problema ca ca omul si-a construit o cazemata de beton acolo desi era evident ca terenul nu e in regula. Iar acum plange dupa bani publici....
  0
  39
  Raportează
 • postat de Marian
  Luni, 07 Martie 2016 08:25
  86.123.139.***
  Dl. Paslaru a avut aviz de la Directai de Cultura, pentru mocheta verde aplicata pe fatada?
  0
  30
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Luni, 07 Martie 2016 07:37
  81.196.80.***
  Astia sunt alesii vosti,niste hrapareti fara scrupule care se imbuiba din banii publici. Deh,caracterul de turnator la securitate cu cheltuiala se tine,nu e usor sa intretii o beizadea care de la 17 ani rupea copacii de pe faleza cu masinile,beat mort fiind. A doua zi taticul director ADP avea copacii replantati si varuiti pe toata faleza. Acum,daca tot si-a construit un bunker cu piscina si toate facilitatile din venitul modest de deputat, de ce sa nu-si amortizeze investitia din banii prostilor? Mergeti si platiti-va impozitele sa aiba primaria bani sa finanteze familia Paslaru care are la activ si falimentarea frauduloasa a Pescogalului si isi bate joc de angajati firmelor familiei neplatind taxele si impozitele la stat,uneori nici salariile. Iar daca angajatul merge la CAS sa intrebe de ce nu se iau masuri, angajatii functionari publici se comporta de parca le-ai cere sa se ia la bataie cu Tyson Fury
  0
  44
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.