La Drăgăneşti, APA POTABILĂ rămâne încă un LUX (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Remus Basalic

La Drăgăneşti, APA POTABILĂ rămâne încă un LUX (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Nici un sfert dintre gospodăriile din comuna gălățeană Drăgăneşti nu sunt încă racordate la reţeaua de apă potabilă şi canalizare * În ultimii patru ani au fost asfaltaţi şapte kilometri de străzi, cu bani din bugetul local


Proiectul de apă curentă şi de canalizare din comuna Drăgăneşti a fost finalizat în parte şi dat în funcţiune în luna noiembrie a anului trecut. La aproape cinci luni distanţă, doar în jur de 400 de gospodării din Drăgăneşti şi din Malu Alb sunt racordate acum la această reţea, ceea ce înseamnă mai puţin de un sfert din totalul gospodăriilor din comună. Restul locuitorilor din cele două sate scot încă apa din cele peste 120 de fântâni existente aici. Problema este însă că, în doar zece din aceste fântâni, apa este şi bună de băut, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor din Drăgăneşti beau şi gătesc încă cu apă poluată sau bogată în nitriţi şi nitraţi.

Sărăcia îi face pe oameni reticenţi

"Lucrările pentru proiectul comun de apă curentă şi canalizare au început la Drăgăneşti în iunie 2013. Deşi acum majoritatea gospodăriilor se pot racorda la reţea, oamenii sunt încă reticenţi, din cauza costurilor implicate. Eu am insistat şi insist să se racordeze, pentru că apa din cele mai multe fântâni de aici nu este bună de băut", a spus primarul comunei, Liviu Condrache.

Conform unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, anul trecut au fost prelevate şi analizate 385 de probe de apă din fântânile şi izvoarele din judeţ. Din aceste probe, 35 au fost necorespunzătoare chimic, prin depăşiri ale indicatorilor nitriţi şi nitraţi, iar alte 42 au fost necorespunzătoare bacteriologic. Deşi documentul DSP Galaţi nu indică şi localităţile în care se găsesc fântânile sau izvoarele cu pricina, se poate astfel observa că problema este destul de des întâlnită pe tot cuprinsul judeţului.

Jumătate dintre străzi, încă neasfaltate

Potrivit primarului Liviu Condrache, proiectul de apă potabilă şi de canalizare a avut încă de la început destul de multe lacune, deficienţe care s-au transpus, ulterior, în executarea propriu-zisă a lucrărilor. Astfel, acum există străzi în Drăgăneşti acoperite doar în parte de reţeaua de apă şi canalizare, străzi unde există doar apă, fără sistem de canalizare sau, din contră, străzi cu canalizare, dar fără apă. "Din fondurile de la bugetul local, am putea începe noi extinderea sistemului de canalizare şi apă potabilă. Suntem însă blocaţi, pentru că nu avem avizul celor de la Apă Canal. În situaţia de faţă, extinderea ar mai putea dura încă cel puţin doi-trei ani", a mai spus edilul.

Lucrările pentru sistemul de apă şi canalizare au întârziat sau au afectat şi proiectele de asfaltarea a străzilor din Drăgăneşti. Înainte de 2012, în comună au fost asfaltaţi 5,2 kilometri de drumuri, prin programul SAPARD. Din 2012 până în prezent au mai fost asfaltaţi alţi şapte kilometri de străzi, din bani de la bugetul local al comunei.

"Străzile din comună sunt acum asfaltate în proporţie de aproximativ 50 la sută. Am depus acum un proiect pentru accesarea de fonduri europene, în vederea asfaltării altor străzi, însă aici suntem dezavantajaţi. Cu chiu cu vai, am reuşit să adunăm 54 de puncte la dosar. Dezavantajul nostru este că nu avem un drum judeţean care să treacă prin comună. Aşa, punctajul ar fi fost mai mare. Totuşi, cred că vom obţine în jur de un milion de euro, pentru asfaltare. Mai avem alte două proiecte de modernizare de drumuri, pentru care am alocat deja bani de la bugetul local, însă ne lipsesc avizele de la Apă Canal", a explicat Liviu Condrache.

Gazele naturale, un vis frumos

Autorităţile din Drăgăneşti spun că locuitorii de aici sunt reticenţi şi când vine vorba de un eventual proiect de alimentare a gospodăriilor cu gaze naturale. Motivele acestei reţineri ar ţine tot de lipsa banilor. Totuşi, există o înţelegere încheiată între comunele Umbrăreşti, Barcea şi Drăgăneşti, pentru construirea unei reţele de gaze naturale la drumul naţional. După ce acest proiect ar fi finalizat, dacă ar mai exista cerere, infrastructura de gaze naturale ar putea fi extinsă şi pe celelalte străzi, afirmă edilul din Drăgăneşti. Lucrurile sunt abia la nivelul unor discuţii însă.

Şomajul şi sărăcia i-au alungat pe tineri

Doar o mică parte dintre tinerii plecaţi din Drăgăneşti la muncă în străinătate, înainte de criza economică izbucnită în 2008, a mai şi revenit pe meleagurile natale. Fenomenul a contribuit la scăderea drastică a natalităţii şi, în consecinţă, la îmbătrânirea populaţiei. Astfel se face că peste 20 la sută din totalul populaţiei comunei este trecută acum de 65 de ani, ceea ce înseamnă o îmbătrânire accentuată, potrivit sociologilor. Populaţia îmbătrânită presupune automat şi o nevoie mai mare de servicii medicale şi medico-sociale.

Între recensământul din 2002 şi cel din 2011, numărul de locuitori ai comunei a scăzut cu peste 1.000 de persoane. Nu doar îmbătrânirea, ci şi lipsa locurilor de muncă contribuie la acest fenomen. Deşi comuna se află la doar trei kilometri de municipiul Tecuci, cei mai mare angajatori din Drăgăneşti şi Malu Alb abia dacă au în jur de 30 de salariaţi. Este vorba despre firme de construcţii şi despre societăţi agricole. Alţi angajatori sunt cele în jur de 40 de magazine comerciale din comună. Chiar şi aşa, rata şomajului depăşeşte lejer pragul de zece la sută.

Un cartier de tineri a luat naştere pe imaş

"Avem tineri care vor să muncească şi nu au unde. Unii dintre ei au terminat chiar şi facultăţi. Aproape în fiecare zi vine cineva la Primărie şi solicită un loc de muncă. Nici în Tecuci tinerii nu prea au unde să se angajeze. Astfel se face că avem înregistrate 230 de dosare pentru venitul minim garantat, potrivit Legii 416. Totuşi, în ultimii ani au fost construite în jur de 40 de case, în cartierul numit printre localnici "Imaş". Au venit şi au licitat şi persoane din Tecuci. În mare parte aici s-au mutat familii de tineri, ceea ce ne bucură. Mai sunt însă multe de făcut", a precizat Liviu Condrache, primarul din Drăgăneşti.

Fişa comunei

Comuna Drăgăneşti se întinde de-a lungul Drumului Naţional 25, la o distanţă de aproape 80 de kilometri de municipiul Galaţi. Drăgăneşti şi Malu Alb sunt cele două sate care intră în componenţa comunei ce ocupă o suprafaţă de 6.200 de hectare. Populaţia este de puţin peste 6.000 de persoane, deşi recensământul din 2011 numărase sub 5.000 de locuitori. În Drăgăneşti şi Malu Alb există în jur de 1.700 de gospodării.

Citit 5411 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Martie 2016 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.